Άρθρα Ρεπορτάζ

Πετρίδης Χρήστος: Ο Αγγειοχειρούργος που σώζει τον κόσμο – Παγκόσμια πρεμιέρα για το βιβλίο του.

Ένας σπουδαίος επιστήμονας της διασποράς ο Δόκτωρ Χρήστος Πετρίδης ο οποίος είναι αγγειοχειρουργός. Σήμερα είναι η παγκόσμια δημοσίευση του βιβλίου του.

Όπου θα μας εξηγήσει ο ίδιος, τους λόγους για τους οποίους το έγραψε, και πως μέσα από το βιβλίο αυτό, τις συμβουλές, από τις οποίες μπορούν να σωθούν κυριολεκτικά χιλιάδες ζωές.

<<Είμαι πολύ χαρούμενος που μπορούμε να πούμε δυο-τρία λόγια για το έργο στο οποίο έχει μελέτη και δουλειά τα τελευταία τρία χρόνια>>.

ΕΡ. Έχετε γράψει αυτό το βιβλίο και ο λόγος είναι ότι βλέποντας και ζώντας τον χώρο εργασίας σας να σώζονται από την μία ζωές, αλλά επίσης να χάνονται κιόλας, και οι άνθρωποι που δυστυχώς έχουνε χαθεί θεωρείται ότι με την κατάλληλη ενημέρωση θα μπορούσαν να είχαν σωθεί.

ΑΠ. Πολύ σωστά, αυτός είναι ο κύριος λόγος που τα τελευταία 10-15 χρόνια στην πορεία της καριέρας μου και στην δουλειά ως αγγειοχειρουργός πολλές φορές είμαστε στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να σώσουμε τη ζωή κυριολεκτικά ενός ανθρώπου, με τα χέρια μας στην εγχείρηση επάνω, πολλές φορές σε μία πολύ προχωρημένη κατάσταση είναι πάρα πολύ αργά, και σαν περιστατικό δεν υπάρχει άλλο πιθανότητα από πλευράς μας.

Σαν αγγειοχειρουργοί, σαν ομάδα, μπορούμε να σώσουμε την ζωή κάποιου με τις εξετάσεις, π.χ για μία συγκεκριμένη νόσο, θα μπορούσε αυτός να είναι ένας λόγος μέσα μου, να βρω μία λύση και ένα τρόπο ο οποίος απλά έχει ορισμένες επεμβάσεις που είναι αρκετά συχνές. Αλλά απλά όμως οι ασθενείς δεν έχουν το συγκεκριμένο δρόμο για να πάει κάποιος να κάνει συγκεκριμένες εξετάσεις που θα χρειαστούν για να μπορέσει να ελέγξει τις καταστάσεις μέσα του.

ΕΡ.  Θα βγει πρώτα στην Αγγλική γλώσσα?

ΑΠ. Πολύ σωστά, για να μπορέσουμε να σώσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο παγκοσμίος, για να μπορέσει πολύς κόσμος να το διαβάσει, θα το ξεκινήσουμε στα αγγλικά πρώτα, και φαντάζομαι και στα Γερμανικά σε επόμενη μετάφραση.

ΕΡ. Πόσο χρόνο σας πήρε για να γράψετε αυτό το βιβλίο, και εννοώ όχι τον χρόνο που χρειάστηκε η πραγματική συγγραφή του βιβλίου, αλλά περισσότερο σαν έρευνα και με μαζί με την έρευνα να κουμπώσει η εμπειρία για να βγει αυτό το αποτέλεσμα το οποίο βγαίνει σήμερα.

ΑΠ. Τρία χρόνια

ΕΡ. Οπότε οι αναγνώστες αυτού του βιβλίου διαβάζοντας το βιβλίο πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι δεν είναι απλά ένα βιβλίο το οποίο έχει γράψει ένας επιστήμονας, και είναι προφανώς, ένα βιβλίο το οποίο έχετε αφιερωθεί πάνω σε αυτό και έχετε αφιερώσει προσωπικό χρόνο πέρα από τον επαγγελματικό, οπότε ο αναγνώστης θα ξέρει ότι το έχετε κάνει με όλη σας την αγάπη για τους ασθενείς, αλλά και μέσα από την ψυχή σας πιστεύω για να σώσετε όσο γίνεται νωρίτερα περισσότερους ανθρώπους.

AP: Ακριβώς. είναι πολύ σημαντικό να τονίσω, πως η γλώσσα στην οποία έχει γραφτεί το βιβλίο είναι πολύ απλή, γιατί ο πολύς κόσμος δεν έχει γνώση της Ιατρικής και έτσι με αυτό τον τρόπο μπορεί να γίνει κατανοητό από όλους.

ΕΡ.  Βρίσκεστε στο Αμβούργο όπου εκεί έχετε δημιουργήσει την δική σας κλινική ή εργάζεστε σε κλινική?

ΑΠ. Εδώ και τρία χρόνια έχω εγκατασταθεί στο κέντρο του Αμβούργου, το ιατρείο μου το οποίο τώρα έχει φτάσει σε κλίμακα Ινστιτούτου, αγγειοχειρουργικού, πριν εγκατασταθώ εδώ ήμουν διευθυντής στο αγγειοχειρουργικό τμήμα ενός μεγάλου νοσοκομείου εδώ στο Αμβούργο, αλλά για διαφόρους και πολλούς λόγους κάποια στιγμή αποφάσισα να να εγκαταλείψω το χώρο της κλινικής των νοσοκομείων για να μπορέσω να αφοσιωθώ με λίγο περισσότερο χρόνο για τον ασθενή.

ΕΡ. Όπου εκεί βοηθάτε εκτός από τον γενικότερο πληθυσμό, όλους τους ασθενείς, όλο τον κόσμο, δίνεται και μία περισσότερη φροντίδα, αγάπη, στους Έλληνες και του Αμβούργου αλλά και γενικά από τις γύρω περιοχές που σας επισκέπτονται.

ΑΠ. Έχουμε δώσει λίγο έμφαση θα λέγαμε στον Έλληνα ασθενή, γιατί αυτό που έχω διαπιστώσει είναι ότι τα τελευταία χρόνια είναι ότι έχουν έρθει πολλοί Έλληνες, και λόγω της έλλειψης της γερμανικής γλώσσας πολλές φορές και εφόσον υπάρχει ανάγκη δεν επισκέπτονται το γιατρό λόγω της έλλειψης της γλώσσας. Νομίζω ότι πολλοί ασθενείς μας επισκέπτονται νομίζω και από πολύ μακριά από την Γερμανία λόγω της γλώσσας, και θα μπορούν να δουν έναν Έλληνα γιατρό, να μιλήσουν στη γλώσσα τους, για τα προβλήματά τους, στον Έλληνα γιατρό.

ΕΡ. Οπότε, καλό θα ήταν να μεταφραστεί το βιβλίο και στα ελληνικά όσο πιο γρήγορα γίνεται.

ΑΠ. Σίγουρα, σίγουρα, αυτό το έχουμε στο πρόγραμμα, απλά λόγω και της χρονικής πίεσης ίσως να μας τραβήξει λίγο, μέχρι να το μεταφράσουμε στα Ελληνικά, γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλοί και αρκετοί Έλληνες που κατέχουν και την αγγλική γλώσσα και έτσι μπορούν να βοηθηθούν άμεσα πριν κυκλοφορήσει και στα ελληνικά.

ΕΡ. Να πούμε ότι μπορεί ο κόσμος να σας επισκεφτεί στην προσωπική σας ιστοσελίδα, αλλά και στη σελίδα του βιβλίου, όπου κάποιοι φίλες και φίλοι μπορείτε να το παραγγείλετε και ηλεκτρονικά και θα ήθελα να μας πείτε, εσείς τις λεπτομέρειες κύριε Πετρίδη.

ΑΠ. Θα κυκλοφορήσει και σε ψηφιακή μορφή, δηλαδή σε e-book γιατί υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που πλέον διαβάζει με το tablet κ.τ.λ. Υπάρχει όμως και δυνατότητα να το παραγγείλει κάποιος στο σπίτι σε μορφή βιβλίου κανονικού.

ΕΡ. Μπορείτε να επισκεφτείτε τον κύριο Πετρίδη και στην προσωπική του ιστοσελίδα όπου εκεί έχει και μία σελίδα στα ελληνικά για όσους δεν γνωρίζουν καλά τη γλώσσα την γερμανική, όπου μπορεί να διαβάσει και κάποιες πληροφορίες για το ιατρείο, να τον επισκεφτείτε και έτσι να έρθετε σε επικοινωνία όσοι έχετε πρόβλημα, και πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν τα κοινωνικά δίκτυα, και πολύ σημαντικό και ενεργό ρόλο, πολύ ενεργό ρόλο έχετε στη σελίδα στο facebook όπου εκεί με διάφορα βιντεάκια από ασθενείς οι οποίοι σας έχουν επισκέφθεί λένε τις εμπειρίες τους.

ΑΠ. Το έχω διαπιστώσει πολλές φορές, ότι σε περιπτώσεις, σε διάφορες παθήσεις, σε συγκεκριμένη επέμβαση, την άποψη, τη γνώμη, του ασθενή ο οποίος έχει κάνει την επέμβαση, λύνει την απορία, ο οποίος παίρνει απαντήσεις σε κάποιες ερωτήσεις. Όποιος έχει απορία για να μπορέσει να βρει κάποια απάντηση, μέσω των βίντεο, πάνω σε αυτό με το Facebook μπορούμε να απευθυνθούμε σε πάρα πολύ κόσμο.

ΕΡ. Νομίζω ότι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, και θεωρώ ότι είναι πολύ σωστή κίνηση που κάνατε, διότι πολλοί, είμαστε επιφυλακτικοί, βλέποντας όμως κάποιον συνάνθρωπό μας ο οποίος έχει, είχε ένα πρόβλημα, και το οποίο το έχει ξεπεράσει μέσα από κάποιες διαδικασίες, πάει ποιό εύκολα, δεν ξέρω αν είναι καλό, ή κακό, καλό είναι σίγουρα, ότι πείθεται, απλά δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό στο να φτάσουμε στο σημείο να δυσκολεύεται, και να πρέπει να ακούσει έναν παθούντα ο οποίος έχει  ιαθεί, για να πειστεί ότι πρέπει να επισκεφτεί το γιατρό, ή πρέπει να κάνει μία επέμβαση για να θεραπευτεί.

ΑΠ. Δυστυχώς, στην σημερινή μας εποχή, έχοντας τις δυνατότητες των Facebook-instagram-twitter κ.τ.λ. υπάρχουν σελίδες οι οποίες δεν είναι από άτομα, από γιατρούς, πολλοί άνθρωποι δίνουμε συμβουλές και μπορούν να βλάψουν τον ασθενή, για αυτό νομίζω σωστό είναι, πως έτσι, θα μπορέσουμε να δώσουμε κάποιες πληροφορίες σε κάποιες απορίες των ασθενών χωρίς να μπούνε σε sites τα οποία δεν είναι εξειδικευμένα, από εξειδικευμένα άτομα τα οποία δίνουν πληροφορίες.

ΕΡ. Κύριε Πετρίδη λίγο τον τίτλο του βιβλίου να μας πείτε?

ΑΠ. Ο τίτλος του βιβλίου είναι στα Αγγλικά the killers amongst us το οποίο εννοεί τι, είναι ακριβώς αυτές οι παθήσεις τις οποίες έχουν μέσα μας και μπορούν στην χειρότερη περίπτωση να οδηγήσουν στο θάνατο, χωρίς να ξέρει ο ασθενής μέσα του τι υπάρχει, αυτός είναι ο τίτλος, πάνω σε αυτό θα γίνει όλη η καθοδήγηση του ασθενή, όποιος διαβάσει το βιβλίο θα βρει τον τρόπο να αποφύγει ακριβώς αυτές τις καταστάσεις.

ΕΡ. Από αυτές τις καταστάσεις, έχουμε κάποια συμπτώματα, κάποιες ενδείξεις, όπου θα μπορούν να ταρακουνήσουν τον ασθενή για να ενεργοποιηθεί και να πρέπει να πάει στον γιατρό του?

ΑΠ. Πάνω σε αυτή την ερώτηση, υπάρχουν κάποιες ασθένειες που κάνουν κάποια συμπτώματα, συγκεκριμένα υπάρχουν κάποιες ασθένειες ασυμπτωματικές, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν στο έκτακτο, γίνεται χωρίς να καταλάβει ο ασθενής τι του γίνεται, εγώ έχω βάλει μέσα ένα πίνακα, κάτι σαν self test, αλλά δεν μπορεί αυτό να το βρει κάποιος μόνος του πρέπει να πάει στο γιατρό του.

ΕΡ. Θεωρείται όμως, ότι θα πρέπει ο ασθενής κατά αυτό τον τρόπο να κάνει τακτικούς ελέγχους στον γιατρό του, είναι ένα μέσο πρόληψης πάνω σε αυτές τις συγκεκριμένες εξετάσεις?

ΑΠ.  Αν θα γίνει αναλυτικά, δεν θα έχει πρόβλημα για τα επόμενα πέντε χρόνια, αν όμως βρεθεί σε μία κατάσταση η οποία θα γίνει κάποια αγωγή, κάποια επέμβαση, τότε έχει το πλεονέκτημα ότι την ανακαλύψαμε πάρα πολύ νωρίς, και θα μπορέσει να γίνει αυτή η επέμβαση μη έχοντας το μεγάλο ρίσκο του έκτακτου χειρουργείου.

ΕΡ. Και κλείνοντας, πείτε μας λίγο 2-3 λόγια ακόμα για το βιβλίο, για το χώρο, και την περιοχή που εργάζεστε, αλλά νομίζω είναι αρκετά σημαντικό ότι το βιβλίο πωλείται και μέσω της Amazon.

ΑΠ.  Πολύ σωστά, θα υπάρχει και στην Amazon, και σε όλα τα μεγάλα σε appstores όπως και στο apple books, μπορείτε ήδη να το παραγγείλετε.

Κύριε Πετρίδη, ευχαριστώ για την σημερινή συνέντευξη, καθώς σήμερα είναι και η παγκόσμια πρεμιέρα του βιβλίου σας, εγώ να σας ευχηθώ καταρχήν πολλά, πολλά, συγχαρητήρια, και σαν Έλληνας, αλλά και σαν Έλληνας της διασποράς, να ευχηθώ να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο σας, και να μπορέσει να κάνει αυτό για το οποίο δημιουργήθηκε, να μπορέσει να σώσει πάρα πολλές ζωές.

<<Για μένα είναι σημαντική μέρα να βρεθούμε σε φιλικό επίπεδο, να μιλήσουμε για όλο αυτό το έργο, γιατί έπεσε πάρα πολλή, και κουραστική δουλειά, και επιθυμία μου είναι να το παραγγείλει πολύς κόσμος και να βοηθηθεί>>.

Μπορείτε να επισκεφθείτε το Δόκτωρ Πετρίδη Χρήστο στο Facebook στην σελίδα του βιβλίου και στη σελίδα του ιατρείου.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Το ανθισμένο Λεμονοδάσος.

e-enimerosi

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Ο ανθελληνικός ρόλος της Γερμανίας και των ΗΠΑ στο θέμα της Μακεδονίας και τα Ellinika Hoaxes.

e-enimerosi