Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Ποιο πρόκειται να είναι άραγε το μέλλον του δικού μας Ήλιου!!!

Ο Ήλιος μας μάλιστα βρίσκεται σε υδροστατική ισορροπία, δηλαδή οι θερμοπυρηνικές αντιδράσεις πυρηνικής σύντηξη που εκτυλίσσονται στο εσωτερικό του και ωθούν τα εσωτερικά στρώματα του άστρου προς τα έξω ισορροπούνται με την βαρύτητα που σπρώχνει τα στρώματα του αστέρα προς τα μέσα.
Αυτή η υδροστατική ισορροπία ισχύει ταυτόχρονα και για τα υγρά αλλά και για τα αέρια καθώς και για την κατάσταση πλάσματος που υφίστανται οι αστέρες. Ο Ήλιος λοιπόν κάθε δευτερόλεπτο που περνάει εδώ στην Γη μας μετατρέπει 655 εκατομμύρια τόνους υδρογόνου σε 650 εκατομμύρια τόνους ηλίου4. Δηλαδή χάνει 5 δισεκατομμύρια τόνους από την μάζα του κάθε δευτερόλεπτο οι οποίοι μετασχηματίζονται σε ενέργεια υπό τη μορφή ακτινοβολίας και θερμότητας. Όμως!!!
Όταν σε 5 δισεκατομμύρια χρόνια από σήμερα τα καύσιμα υδρογόνου στον πυρήνα του Ήλιου εξαντληθούν τότε το μητρικό μας άστρο, δηλαδή ο Ήλιος μας πρόκειται να πάψει να βρίσκεται σε αυτή την υδροστατική ισορροπία. Αφού τότε η εσωτερική παραγωγή ενέργειας του Ήλιου πρόκειται να πάψει να λαμβάνει χώρα τότε αρχικά θα νικήσει η βαρυτική έλξη και ο πυρήνας του Ήλιου στην αρχή θα συσταλεί. Όταν αυτό συμβεί τότε η θερμοκρασία στον πυρήνα του θα ξεκινήσει να αυξάνεται. Όταν αυτή η θερμοκρασία στον πυρήνα του Ήλιου αγγίξει τους 100 εκατομμύρια Κέλβιν τότε θα ξεκινήσει μια νέα σειρά θερμοπυρηνικών αντιδράσεων πυρηνικής σύντηξης η οποία θα ονομάζεται triple alpha process. Κατά την διάρκεια αυτής της νέα πυρηνικής αντίδρασης θα απελευθερώνεται από τον πυρήνα του Ήλιου πολύ μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας έτσι ώστε τα στρώματα που περιβάλλουν τον πυρήνα του Ήλιου πρόκειται να θερμανθούν με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ξανά η αλυσίδα πρωτονίου πρωτονίου αλλά αυτή την φορά αντί στον πυρήνα του άστρου θα ξεκινήσει σε ένα στρώμα γύρω από τον πυρήνα. Αφού τα στρώματα που βρίσκονται γύρω από τον πυρήνα του Ήλιου θερμανθούν τότε θα ξεκινήσουν να διογκώνονται λόγω της αυξημένης θερμότητας που θα απελευθερώνει ο πυρήνας του Ήλιου. Σε αυτό το σημείο ο Ήλιος μας θα αρχίσει να εισέρχεται στο στάδιο του κόκκινου γίγαντα. Όμως η επιφανειακή θερμοκρασία του Ήλιου θα μειωθεί από τους 5800 Κέλβιν, στους 3000 Κέλβιν. Αυτός θα είναι και ο λόγος όπου το χρώμα του Ήλιου μας θα έχει μετατοπιστεί προς το ερυθρό άκρο του χρωματικού φάσματος της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.
Όσον αφορά τώρα τον πυρήνα του Ήλιου κατά την διάρκεια της νέας αυτής σειράς θερμοπυρηνικών αντιδράσεων που θα έχουν ξεκινήσει θα αρχίσει να μετατρέπει ακόμη και το ήλιο4 σε ακόμα βαρύτερα χημικά στοιχεία. Δηλαδή δύο πυρήνες ηλίου4 συνδέονται σχηματίζοντας έναν πυρήνα βυρηλλίου8. Στην συνέχεια αυτός ο πυρήνας από βυρήλλιο8 θα απορροφά ακόμη ένα πυρήνα ηλίου4 και θα μετατραπεί σω άνθρακα12. Στο τελικό στάδιο ένας πυρήνας από άνθρακα12 θα συνδεθεί με ακόμα ένα πυρήνα ηλίου4 και θα σχηματιστεί ένας πυρήνας οξυγόνου16. Αφού στον πυρήνα του άστρου θα ξεκινήσει να συσσωρεύεται μεγάλη ποσότητα από άνθρακα12 και οξυγόνι16 τότε η θερμοκρασία στον πυρήνα του Ήλιου μας δεν πρόκειται ποτέ να αυξηθεί τόσο πολύ ώστε να δημιουργηθούν ακόμη περαιτέρω βαρύτερα χημικά στοιχεία.
Επιπρόσθετα αφού τα στρώματα που περιβάλλουν τον πυρήνα του Ήλιου απομακρυνθούν σιγά σιγά στο διάστημα τότε πρόκειται να δημιουργηθεί τελικά ένα πλανητικό νεφέλωμα το οποίο θα υφίσταται γύρω από τον πυρήνα του νεκρού πλέον Ήλιου. Όμως, όσον αφορά τον πυρήνα του που θα αφήσει πίσω του ο Ήλιος, πρόκειται να είναι ένα είδος αστέρα που θα ονομάζεται λευκός νάνος. Στον πυρήνα αυτού του λευκού νάνου δεν πρόκειται να εκτυλίσσονται οποιεσδήποτε θερμοπυρηνικές αντιδράσεις πυρηνικής αλλά όλη η ποσότητα ενέργειας που θα απελευθερώνει θα προέρχεται από ενέργεια που είχε συσσωρευθεί στο εσωτερικό του κατά την διάρκεια της διεργασίας της βαρυτικής κατάρρευσης. Να ξέρετε πως ένας λευκός νάνος χαρακτηρίζεται από επιφανειακή θερμοκρασία ίση με 40000 Κέλβιν ενώ η θερμοκρασία στον πυρήνα του αγγίζει τα 100000 Κέλβιν. Κάτι αξιοσημείωτο που πρόκειται να εκπλαγείτε όταν το διαβάσετε αλλά να ξέρετε ότι ισχύει είναι το γεγονός ότι ένας Λευκός τέτοιος νάνος έχει την ίδια χημική σύσταση με ένα διαμάντι. Ένα διαμάντι να ξέρετε ότι συνίσταται εξ ολοκλήρου από το χημικό στοιχείο που ονομάζεται άνθρακας. Ένας λευκός νάνος απαρτίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από άνθρακα12.
Αφού ο λευκός αυτός νάνος που θα αφήσει πίσω του ο Ήλιος μετέπειτα από ακόμη 4 δισεκατομμύρια χρόνια τότε λόγω του ψύχους που θα επικρατήσει σε αυτό τον λευκό νάνο τα άτομα του άνθρακα12 από τα οποία αποτελείται θα ξεκινήσουν να οργανώνονται σχηματίζοντας κρυστάλλους. Ένας κρύσταλλος πρόκειται για ένα υλικό το οποίο τα άτομα από τα οποία συνίσταται βρίσκονται διατεταγμένα σε ένα τακτικό και επαναλαμβανόμενο μοτίβο όπως είναι για παράδειγμα ένα διαμάντι.
Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι στο εξωφρενικό γεγονός ότι όταν ένας λευκός νάνος σβήσει εντελώς τότε μετατρέπεται σε ένα γιγάντιο διαμάντι που αιωρείται στο αχανές διάστημα.

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagram, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Η προσαρμογή στην εξίσωση της γάτας του Σρέντινγκερ θα μπορούσε να ενώσει τη σχετικότητα του Αϊνστάιν και την κβαντική μηχανική.

e-enimerosi

Το διαστημόπλοιο Starliner της Boeing δεν θα πραγματοποιήσει ακόμη ιδιωτικές αποστολές.

e-enimerosi

Αντιδραστήρας Tokamak, θα σώσει τον κόσμο;

Δημήτρης Λίτσας