Κοινωνία Κόσμος

Πώς η Ελλάδα προσελκύει Γερμανούς συνταξιούχους.

Στα μέσα Φεβρουαρίου σε ένα μικρό χωριό στη βόρεια Ελλάδα: ο Peter Süssenguth δίνει μορφή στο λαχανόκηπο του. «Τώρα είναι η ώρα να τα καθαρίσουμε όλα», λέει. Εδώ καλλιεργεί αγγούρια, κρεμμύδια, πατάτες. “Το πράσο, για παράδειγμα, είναι ήδη εκεί – σκεφτείτε το! Κανονικά έχει χιόνι, και στην Ελλάδα έχουμε ήδη πράσα και τέτοια.” 

Ο 66χρονος κατάγεται από το Φλένσμπουργκ. Εργάστηκε ως ηλεκτρολόγος, αργότερα ως οδηγός περονοφόρου σε ένα εκπτωτικό κατάστημα και ως εργάτης σε ένα μεγάλο αρτοποιείο. Διατηρούσε περίπτερο με τη γυναίκα του. Ο Süssenguth δείχνει φωτογραφίες του. “Ήμασταν αυτοαπασχολούμενοι, και εξακολουθούσα και δούλευα κάπου ως μη αυτοαπασχολούμενος.

Με ελληνικό ΑΦΜ

Εδώ και δύο καλά χρόνια ζει με τη γυναίκα του στο Κάτω Μητρούσι, ένα μικρό χωριό κοντά στην πόλη των Σερρών. Έχει ελληνικό αριθμό κοινωνικής ασφάλισης και πληρώνει και τους φόρους του εδώ. Διότι αν περάσετε περισσότερο από το μισό χρόνο στην Ελλάδα, υπόκεινται αυτόματα σε φόρο εδώ βάσει της ελληνικής νομοθεσίας.

Αυτό έχει πλεονεκτήματα για τον Süssenguth. «Αν και στην πραγματικότητα δεν έχω μεγάλη σύνταξη, αξίζει τον κόπο», λέει. Γιατί η ελληνική κυβέρνηση άλλαξε τον φορολογικό νόμο. Στόχος: Να δημιουργηθούν κίνητρα ώστε οι συνταξιούχοι από το εξωτερικό να μετακομίσουν στην Ελλάδα και να πληρώσουν φόρους εδώ.

Ενιαίος φόρος επτά τοις εκατό

Αυτό ανακοίνωσε το 2020 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Από εδώ και στο εξής, οποιοδήποτε εισόδημα από συνταξιούχους από το εξωτερικό θα φορολογείται μόνο με 7 τοις εκατό», είπε τότε στο ελληνικό κοινοβούλιο. «Κάνει την Ελλάδα πολύ πιο ελκυστική και αυξάνει τα δημόσια έσοδα».

Ένας ενιαίος φόρος επτά τοις εκατό σε όλα τα εισοδήματα, για παράδειγμα στα εισοδήματα από ενοίκια, σε συνδυασμό με τον καλό καιρό και το ευχάριστο κλίμα θα πρέπει να κάνουν την Ελλάδα παράδεισο των συνταξιούχων και να βοηθήσουν στην τόνωση της οικονομίας. Από τη μία πλευρά, η χώρα θα επωφεληθεί από πρόσθετα φορολογικά έσοδα. Από την άλλη, η ελπίδα είναι οι συνταξιούχοι να ξοδεύουν μεγάλο μέρος των αποδοχών τους στην Ελλάδα.

Λίγες εφαρμογές μέχρι στιγμής

Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει μεγάλη βιασύνη, η οποία θα μπορούσε επίσης να σχετίζεται με την πανδημία του κορωνοϊού. Από τότε που τέθηκε σε ισχύ η νέα ρύθμιση, έχουν υποβληθεί 200 αιτήσεις από αλλοδαπούς συνταξιούχους που θέλουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα.

Ο Dirk Reinhardt είναι συνεργάτης σε ελληνογερμανικό δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα. Υποθέτει ότι θα υπάρξουν σημαντικά περισσότεροι συνταξιούχοι στο μέλλον. «Η ζήτηση είναι απολύτως εκεί», λέει ο Reinhardt. Πολλοί άνθρωποι θα είχαν τέτοιες σκέψεις εκ των προτέρων , με τα φορολογικά κίνητρα τώρα θα ενθαρρυνόταν μια μετακίνηση στη χώρα. «Συχνά συγκρίνουν πολλές χώρες, χώρες του Νότου με καλές καιρικές συνθήκες και ούτω καθεξής και μετά λένε: η Ελλάδα έχει τις καλύτερες συνθήκες, μας αρέσει και μετά κάνουμε το βήμα».

Φυσικά υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη. Ως εκ τούτου, ο Reinhardt συνιστά: Όποιος παίζει με την ιδέα της μετανάστευσης θα πρέπει να λάβει πληροφορίες από φορολογικό σύμβουλο ή δικηγόρο τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ελλάδα. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό εάν θέλετε να αγοράσετε ένα ακίνητο στην Ελλάδα – πάντα υπάρχουν προβλήματα εδώ, λέει ο Reinhardt. «Πρέπει να υπολογίσει κανείς το γεγονός ότι σε πολλές περιοχές της Ελλάδας δεν υπάρχει μητρώο». Σε αντίθεση με τη Γερμανία, τότε χρειάζεστε δικηγόρο για να το ελέγξετε στο κτηματολόγιο.

“Ζεστό από τη φύση του”

Ο Peter Süssenguth θα συνιστούσε επίσης σε όλους να μάθουν εκ των προτέρων και να υπολογίσουν τα πάντα προσεκτικά. Κάποια πράγματα είναι αρχικά περίπλοκα γιατί είναι διαφορετικά από ό,τι στη Γερμανία. Η ουσία είναι ότι τα πλεονεκτήματα ξεπερνούν σαφώς τα μειονεκτήματα, και όχι μόνο από οικονομική άποψη. «Εδώ νιώθουμε πολύ άνετα, πρέπει να πω ειλικρινά, γιατί οι Έλληνες είναι από τη φύση τους ζεστοί», λέει. “Γι’ αυτό τα πηγαίνεις καλύτερα εδώ ως Γερμανός. Είναι μια εντελώς διαφορετική ζωή, μια καλή ζωή, και από αυτή την άποψη δεν θα άλλαζα.” 

Και αν όντως τους νοσταλγεί, πετούν στη Γερμανία για μερικές εβδομάδες. Αλλά συνήθως το περιμένουν ξανά με ανυπομονησία μετά από λίγο καιρό όταν επιστρέψουν στην Ελλάδα.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Ρόδος: Ξεκίνησαν Τα “Μπάνια” Στο Σιντριβάνι.

e-enimerosi

Γυναικοκτονίες. Μια πληγή που πονάει.

Δημήτρης Λίτσας

Σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία.

e-enimerosi