Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Πώς η φυσική των σωματιδίων θα μπορούσε να αποτρέψει την οικονομική απάτη

Μια νέα συμφωνία συνεργασίας αναφέρει τα αναλυτικά δεδομένα του CERN που χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στην προστασία των βασικών και χρηματοπιστωτικών αγορών από την απάτη.

Κάθε μέρα, οι αγορές βασικών εμπορευμάτων εμπορεύονται εκατομμύρια συστατικά τροφίμων και περισσότερο, οπότε η ανίχνευση της απάτης μπορεί να αποτελέσει πρόκληση. Μια νέα συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του CERN, του Κέντρου Εξέτασης Κινδύνων Εμπορευμάτων (CORMEC) και του Πανεπιστημίου Wageningen & Research (WUR) θα χρησιμοποιήσει τώρα προηγμένες αναλύσεις δεδομένων από τη φυσική των σωματιδίων για να βοηθήσει την προστασία των βασικών προϊόντων και των χρηματοπιστωτικών αγορών από την απάτη. Οι γνώσεις που αποκτήθηκαν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τις κυβερνήσεις και τις ρυθμιστικές αρχές για τη βελτίωση της σταθερότητας της αγοράς.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο CERN, ο καθηγητής οικονομικών WUR, Joost Pennings, συνειδητοποίησε τις ομοιότητες μεταξύ των δισεκατομμυρίων συγκρούσεων σωματιδίων στον Μεγάλο Αδρονικό Πολλαπλασιαστή του CERN και της υψηλής ταχύτητας διαπραγμάτευσης σε αγορές προθεσμιακών εμπορευμάτων. Οι περισσότερες συναλλαγές ή συγκρούσεις δεν παρουσιάζουν ανωμαλίες. Αλλά όταν το κάνουν, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέες πρωτοποριακές ιδέες τόσο για τους οικονομολόγους όσο και για τους φυσικούς.

Ως εκ τούτου, αυτή η νέα συνεργασία σχεδιάζει να καταπολεμήσει τις διακυμάνσεις των αγορών που προκαλούνται από ανωμαλίες, συνδυάζοντας τα μοναδικά στοιχεία για τα βασικά προϊόντα και την χρηματοπιστωτική αγορά και την κατανόηση από την CORMEC και την WUR με την τεχνογνωσία και τις τεχνικές ανάλυσης δεδομένων ROOT του CERN .

Οι ομοιότητες μεταξύ των δισεκατομμυρίων συγκρούσεων σωματιδίων στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του CERN και της υψηλής ταχύτητας διαπραγμάτευσης σε αγορές προθεσμιακών εμπορευμάτων οδήγησαν σε μια νέα ερευνητική συνεργασία. (Εικόνα: Roger Claus / CERN)
“Βλέπουμε ότι το ROOT, το επιστημονικό πλαίσιο της CERN για την ανάλυση δεδομένων, έχει τη δυνατότητα να είναι ένας παίκτης αλλαγής παιχνιδιών για αναλύσεις οικονομικών δεδομένων. Είναι συναρπαστικό το γεγονός ότι το ROOT μπορεί να εξυπηρετήσει την κοινωνία και εκτός του βασικού πεδίου της φυσικής υψηλής ενέργειας. “
– Ο Δρ Axel Naumann, ανώτερος υπεύθυνος του CERN για το φυσικό και το ROOT

Αυτή η συνεργασία θα χρησιμοποιήσει την ανάλυση δεδομένων για τη διάγνωση της χειραγώγησης σε αγορές βασικών προϊόντων και χρηματοπιστωτικών αγορών. Αυτό θα επιτρέψει στις ρυθμιστικές αρχές να δημιουργήσουν ασφαλέστερα και σταθερότερα περιβάλλοντα εμπορίας, οδηγώντας σε βελτιωμένη ρύθμιση και ακεραιότητα της αγοράς. Η έρευνα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε νέα διαγνωστικά εργαλεία για την πρόβλεψη της χρηματοπιστωτικής αστάθειας, η οποία θα συμβάλει έμμεσα στη διαχείριση κινδύνων.

Το τριετές σχέδιο μεταφοράς γνώσης ονομάζεται HighLo (Εργαλεία Φυσικής Υψηλής Ενέργειας στην ανάλυση βιβλίου οριακών παραγγελιών) και υποστηρίζεται από την επαρχία Limburg στις Κάτω Χώρες. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στο τέλος του 2020.

πηγή: cern

Σχετικές αναρτήσεις

Η προσαρμογή στην εξίσωση της γάτας του Σρέντινγκερ θα μπορούσε να ενώσει τη σχετικότητα του Αϊνστάιν και την κβαντική μηχανική.

e-enimerosi

Το διαστημόπλοιο Starliner της Boeing δεν θα πραγματοποιήσει ακόμη ιδιωτικές αποστολές.

e-enimerosi

Αντιδραστήρας Tokamak, θα σώσει τον κόσμο;

Δημήτρης Λίτσας