Πολιτική

Προς πλήρη άρση των capital controls τον Σεπτέμβριο

Πρόκειται για βήμα το οποίο αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και την ταχύτερη αναβάθμισή της σε επενδυτική βαθμίδα.

Περί τα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να εισηγηθεί η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) στην κυβέρνηση την πλήρη άρση των capital controls.

Σύμφωνα με το kathimerini.gr, η κυβέρνηση και η ΤτΕ συμφωνούν ότι οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί ώστε να αρθούν τα capital controls.

Βάσει πληροφοριών του ίδιου μέσου, η προετοιμασία για την πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων έχει ξεκινήσει, καθώς χρειάζονται διαβουλεύσεις με τους εταίρους και πιθανώς κάποια νομοθετική ρύθμιση.

Οι περιορισμοί έχουν ήδη αρθεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ με την άρση των capital controls, στόχος της κυβέρνησης και της ΤτΕ είναι, μεταξύ άλλων, η βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και η ταχύτερη αναβάθμισή της σε επενδυτική βαθμίδα.

Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας είχε αναφέρει στις 12 Ιουλίου, μετά από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι η Τράπεζα της Ελλάδας θα εισηγηθεί πλήρη απάλειψη των capital controls το συντομότερο δυνατόν.

Τον Ιούνιο, ο κ. Στουρνάρας είχε επίσης εκφράσει την εκτίμηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά για πλήρη άρση των περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων.

Τα capital controls επιβλήθηκαν τον Ιούνιο του 2015. Ο τελευταίος περιορισμός που καταργήθηκε ήταν τον Οκτώβριο και αφορούσε το πλαφόν στις αναλήψεις μετρητών, ενώ περιορισμοί υπάρχουν ακόμη στις μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό.

Στο μεταξύ, την Τετάρτη έγινε γνωστό ότι οι καταθέσεις τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό τους απόθεμα στο τέλος του πρώτου εξαμήνου να φθάσει τα 112,5 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, σε νέο ιστορικό χαμηλό κινείται το επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων, το οποίο βρίσκεται σε επίπεδο χαμηλότερο έναντι των αμερικανικών ομολόγων.

πηγή: sputniknews.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Διάρρηξη στη διεύθυνση Εκλογών του ΥΠ.ΕΣ.

e-enimerosi

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Βουλή: Ο Κωνσταντίνος Φλώρος γρονθοκόπησε τον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης.

e-enimerosi