Αθλητισμός

Ρικ Πιτίνο: Ένας «θρύλος» στην Εθνική Ελλάδας και οι άγνωστες ιστορίες του

Ο Ρικ Πιτίνο ανέλαβε την Εθνική Ελλάδας χωρίς να πάρει σεντ και το Sputnik σας παρουσιάζει άγνωστες πτυχές της ζωής και της ιστορίας του, αλλά και ατάκες του.

Ο Αμερικανός, με ιταλικές ρίζες, προπονητής συμφώνησε σήμερα με τον πρόεδρο της ΕΟΚ, Γιώργο Βασιλακόπουλο, να αναλάβει να καθοδηγήσει την Εθνική Ανδρών στο Προολυμπιακό τουρνουά του ερχόμενου καλοκαιριού, με στόχο την πρόκριση στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο και την εκεί συνέχιση της παρουσίας του.

Ο μοναδικός προπονητής που οδήγησε τρία διαφορετικά κολλέγια σε Final Four

Όλοι γνωρίζουν την τεράστια ιστορία του Ρικ Πιτίνο, ο οποίος έχει κατακτήσει το κολλεγιακό πρωτάθλημα δύο φορές (1996, 2013) και έχει φτάσει ως το Final Four του NCAA επτά φορές (1987, 1993, 1996, 1997, 2005, 2012, 2013) γράφοντας με χρυσά γράμματα το όνομα του στην ιστορία του μπάσκετ της Αμερικής και δη το κολεγιακό, αφού είναι ο μοναδικός προπονητής που οδήγησε τρία διαφορετικά κολλέγια (Πρόβιντενς, Κεντάκι και Λούισβιλ) σε Final Four.

Ο Ρίτσαρντ Άντριου Πιτίνο, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1952, στη Νέα Υόρκη και ήρθε από τα μέρη μας στις 26 Δεκεμβρίου του 2018, αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού, μέχρι το τέλος της σεζόν, κατακτώντας το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ελλάδας. Ο Ρικ Πιτίνο, αγαπήθηκε από φίλους και εχθρούς και ο… μπασκετικός δρόμος τον έφερε ξανά στην Ελλάδα, για να κοουτσάρει την Εθνική του Γιάννη Αντετοκούνμπο, αφού πέρασε το πρόβλημα υγείας που είχε μέλος της οικογένειας του.

Σχεδόν όλοι γνωρίζουν την μπασκετική του πορεία – καριέρα (το 2013 έγινε μέλος του Basketball Hall of Fame) και εμείς θα ασχοληθούμε περισσότερο με άγνωστες πτυχές του εαυτού του και ιστορίες που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

  • Ως παίκτης, το 1971, αγωνίστηκε τρεις σεζόν ως γκαρντ για το κολλέγιο Άμερστ, έχοντας μοιράσει 329 ασίστ. Μια επίδοση που τον φέρνει στην 10η θέση στη συγκεκριμένη κατηγορία, στα χρονικά της ομάδας.
  • Ο 67χρονος προπονητής είναι και συγγραφέας, έχοντας γράψει την αυτοβιογραφία του με τίτλο: «Η ιστορία μου». Στον πρόλογο της έκδοσης αναφέρει: «Μετά την ανάγνωση του βιβλίου, θα βλέπετε με διαφορετική ματιά πολλές πτυχές του σύγχρονου αθλητισμού».
  • Το 1987, έζησε μια τραγωδία αφού πέθανε ο γιος του Ντάνιελ, από συγγενή καρδιακή ανεπάρκεια σε ηλικία έξι μηνών. Έτσι, ίδρυσε το Ίδρυμα «Daniel Pitino» στη μνήμη του, το οποίο έχει συγκεντρώσει εκατομμύρια δολάρια για τα παιδιά που έχουν ανάγκη.
  • Το 1988, είχε γράψει και άλλο βιβλίο με τίτλο «Born to Coach (γεννημένος προπονητής)» περιγράφοντας τη ζωή του. Επίσης, έχει το «Rebound Rules» και το «Επιτυχία είναι μια επιλογή». Ήταν ο κορυφαίος πωλητής στην Έκθεση Βιβλίου του Κεντάκυ του 2008.
  • Στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, στους Δίδυμους Πύργους, ο αδελφός της γυναίκας του Τζοάν και πιο στενός φίλος του, ο Μπίλι Μινάρντι, πέθανε όταν εργαζόταν ως έμπορος ομολόγων για την Cantor Fitzgerald στον 105ο όροφο του βόρειου πύργου του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, όταν χτυπήθηκε από την πτήση 11 της American Airlines.
  • Το 2002, ένας άλλος γαμπρός του Ρικ Πιτίνο, ο Ντον Βογκτ, σκοτώθηκε αφού τον χτύπησε ταξί στη Νέα Υόρκη.
  • Έπειτα από άλλο αυτά, έγραψε ακόμα ένα βιβλίο, μαζί με τον Έρικ Κρόφορντ, με τίτλο: «Η σύμβαση μιας ημέρας: Πώς να προσθέσετε αξία σε κάθε λεπτό της ζωής σας».
  • Στις 11 Αυγούστου 2009, ο νέος ομοσπονδιακός προπονητής παραδέχτηκε ότι συμμετείχε σε σεξουαλικές σχέσεις με την Κάρεν Κουνάγκιν Σάιφερ (σύζυγος του διευθυντή εξοπλισμού του κολεγίου Λούισβιλ), την 1η Αυγούστου 2003 και αυτή του είπε ότι ήταν έγκυος και ήθελε να κάνει έκτρωση, αλλά δεν είχε ασφάλεια υγείας.
  • Ο Ρικ Πιτίνο της πλήρωσε 3.000 δολάρια για την έκτρωση και κατά τη διάρκεια της δίκης υποβάθμισε τη σεξουαλική δραστηριότητα, καταθέτοντας πως δεν κράτησε περισσότερο από 15 δευτερόλεπτα.
  • Η γυναίκα, αργότερα, καταδικάστηκε για προσπάθεια εξολόθρευσης του Πιτίνο, κερδίζοντας εκατομμύρια δολάρια.
  • Όταν ήταν στο πανεπιστήμιο του Λούισβιλ ως προπονητής τιμωρήθηκε με πέντε παιχνίδια επειδή απέτυχε να παρακολουθήσει έναν βοηθό του (Αντρέ Μακέι) που κατηγορείται για την πρόσληψη στρίπερ και γυναικών συνοδών για να ψυχαγωγήσει τους παίκτες. Μία πρώην ιερόδουλος υποστηρίζει ότι ο βοηθός του Πιτίνο πλήρωσε 10.000 δολάρια για να 22 πάρτι στους κοιτώνες του κολεγίου από το 2010 έως το 2014.
  • Αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση ενός προγράμματος για την καταβολή της οικογένειας του Μπράιαν Μπάουεν. Η οικογένεια του Μπάουεν φέρεται να έλαβε 100.000 δολάρια από την Adidas για να υπογράψει με τους «Καρδινάλιους» τον Ιούνιο του 2017.

Οι ατάκες του που έγραψαν ιστορία…

  • «Κάθε προπόνηση, σαν να είναι η τελευταία μου στη Γη!»
  • «Είμαι ενθουσιασμένος που ανανέωσε ο άνθρωπός μου, ο Ίαν. 12% λίπος σώματος φίλε!»
  • «Τα αποδυτήρια στα οποία αλλάζω είναι πολύ μικρά. Υπήρχε ένα θέμα με την λεκάνη, που έσπασε κάποια στιγμή. Την έφτιαξαν όταν μπήκαμε στα πλέι οφ και τους ευχαριστώ για αυτό. Μπορώ στο τέλος να το κλέψω, να το πάρω μαζί μου και να το προσθέσω στα τρόπαια μου”!»
  • «Το σουτ αποτελεί την γιατρειά σε πολλά αμαρτήματα.»
  • «Το πάθος και η πείνα είναι τα δύο συστατικά που ψάχνω για να κάνω πρώτα μία κρίση για κάποιον με τον οποίον συνεργάζομαι.»
  • «Η επιτυχία δεν είναι θέμα τύχης. Δεν είναι θεϊκό δικαίωμα. Δεν είναι ατύχημα. Η επιτυχία είναι επιλογή»
  • «Όταν χτίζεις γέφυρες, μπορείς να συνεχίσεις να τις διασχίζεις.»
  • «Δοκίμασα τσικουδιά. Είναι σαν την ιταλική γκράπα. Και παίξαμε σαν να ήπιαμε 100 γαλόνια απ’ αυτό απόψε.»
  • «O δικός μας Mighty Mouse είναι ο Λεκαβίτσιους και πρέπει να είναι στόχος για όλα τα παιδιά να γίνουν ένας Mighty Mouse. Είναι ένας άνθρωπος με μεγάλη καρδιά σε μικρό πακέτο…»
    Ο Ρικ Πιτίνο με τον Νικ Καλάθη
    © ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : INTIME P.A.
    Ο Ρικ Πιτίνο με τον Νικ Καλάθη
  • «Έχω κοουτσάρει κόντρα στον Μάτζικ Τζόνσον, τον Λάρι Μπερντ, τον Μόρις Τσικς, τον Αϊζάια Τόμας, ορισμένους από τους θρύλους του αθλήματος… Ο Καλάθης πασάρει καλύτερα από όλους όσους έχω δει στη ζωή μου.»
  • «Ο Ίαν είναι ο μόνος που έχει φτάσει το ταβάνι του. Του έχω πει ότι πρέπει να μειώσει τα τσιγάρα και το κρασί. Θα τον τεστάρουμε μία φορά κάθε εβδομάδα για κρασί και τσιγάρα. Τον έχω πείσει να τα μειώσει από πέντε στα δύο σε ημερήσια βάση.»
  • «Ήρθα τα Χριστούγεννα και άφησα την οικογένειά μου. Αν η σύζυγός μου με χωρίσει θα μείνω εδώ τα 10 επόμενα χρόνια! Πιστεύω ότι μπορεί να θέλει τα χρήματα της διατροφής, οπότε είναι μια πιθανότητα.»
  • «Συναντήθηκα με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Μου έδωσε το μπάτζετ της επόμενης σεζόν. Και αφού έκλαψα, του είπα: “Γιατί το κάνεις αυτό; Γιατί βγάζεις 10-12-13 εκατομμύρια δολάρια από την τσέπη σου και τα χάνεις; Δεν βγάζει νόημα. Είναι τρελό. Πρέπει να σε δει γιατρός”.»
  • πηγή: sputniknews.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Ο Ολυμπιακός στον έβδομο ουρανό.

Δημήτρης Λίτσας

Στους “4” του Conferens league ο Ολυμπιακός

Δημήτρης Λίτσας

Μαζί με τον Τσιτσιπά ο Λεκλέρκ στο Μόντε Κάρλο, και δυναμική επιστροφή του Τσιτσιπά στους τίτλους.

e-enimerosi