Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

ΣΕ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ.

Όπως πρόβλεψε ο Elon Musk κατά την πρόσφατη παρουσίαση της «Ημέρας Μπαταρίας» της Tesla, μακροπρόθεσμα δεν θα υπάρξει βιομηχανία ICE.

Από εδώ και πέρα, όλα έχουν σχέση με τα ηλεκτρικά οχήματα και την αυτόνομη κοινή χρήση, και οι συνέπειες για την κοινωνία και την αυτοκινητοβιομηχανία είναι τεράστιες.

Χρειάζεστε αποδεικτικά στοιχεία; Η ζήτηση πετρελαίου από επιβατικά οχήματα προβλέπεται να έχει ήδη κορυφωθεί, σύμφωνα με το Bloomberg New Energy Finance, και η ζήτηση από τις συνολικές οδικές μεταφορές αναμένεται να κορυφωθεί το 2031.

Τα ηλεκτρικά οχήματα (EV) αντικαθιστούν σήμερα την ανάγκη για 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου κάθε μέρα. Και έως το 2040, τα EV αναμένεται να διαταράξουν τη ζήτηση άνω των 17 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου την ημέρα – ποσοστό που αυξάνεται σταθερά καθώς το EV κοστίζει κατακόρυφα.

Το μέλλον της ενέργειας και των μεταφορών είναι βασικοί τομείς εστίασης κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του Abundance 360 ​​Mastermind. Στο σημερινό ιστολόγιο, θα συζητήσω πώς τα EV είναι έτοιμα να κερδίσουν τον αγώνα διαμετακόμισης με απόλυτο οικονομικό πλεονέκτημα, καθιστώντας τα θεμέλια για αυτόνομους στόλους κοινής χρήσης. 

Καθώς αυτό συμβαίνει, σύντομα θα γίνει μη οικονομικό και κοινωνικά απαράδεκτο για εσάς να διατηρήσετε αυτό το παλιό αυτοκίνητο με αέριο.

Ας βουτήξουμε…

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

Φέτος, τα EV αναμένεται να ξεπεράσουν το μερίδιο αγοράς 2,8% παγκοσμίως. Αν και αυτό φαίνεται αμελητέο, η ανάπτυξη επιταχύνεται με πρωτοφανή ρυθμό. Οι EV αναμένεται να καλύψουν το 10% των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων το 2025 και άνω του 25% έως το 2030. 

Όπως εξηγεί ο ειδικός στον τομέα της ενέργειας Ramez Naam, «Ο ρυθμός ανάπτυξής τους είναι εκπληκτικός. Χρειάστηκαν 20 χρόνια για να πουλήσουν τα πρώτα εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Χρειάστηκαν 18 μήνες για να πουλήσουν τα επόμενα εκατομμύρια. Χρειάστηκαν 4 μήνες για να πουλήσει το πέμπτο εκατομμύριο. Αυτός είναι ο ρυθμός αυτής της αλλαγής. Αυτό αυξάνεται δύο φορές πιο γρήγορα από το ηλιακό. “

Διακοπή των προβλέψεων ξανά και ξανά, αυτή η αύξηση οφείλεται σε καθαρό οικονομικό πλεονέκτημα. Ενώ τα προσωπικά οχήματα κοστίζουν επί του παρόντος 0,53 $ ανά μίλι, τα αυτόνομα ηλεκτρικά οχήματα αναμένεται να ξεπεράσουν το όριο αυτό σε μόλις 0,04 $ ανά μίλι .

Και παρόλο που ιστορικά τα EV ήταν πιο ακριβά από τα αυτοκίνητα που λειτουργούν με ICE, τα EV είναι πολύ φθηνότερα για λειτουργία και συντήρηση. Το ετήσιο κόστος λειτουργίας ενός EV στις ΗΠΑ ανέρχεται σε περίπου 485 $, χαμηλότερο από το μισό του κόστους των 1.117 $ για τη λειτουργία ενός οχήματος που λειτουργεί με αέριο.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της Ημέρας Μπαταρίας της Elon, παρουσίασε το σχέδιο της Tesla για αύξηση του κόστους EV ακόμη και με την επανάσταση στη βιομηχανία μπαταριών και τον επανασχεδιασμό των βασικών στοιχείων της ίδιας της μπαταρίας. Η νέα μπαταρία της εταιρείας “tabless” αντιπροσωπεύει μια σειρά τεχνικών ανακαλύψεων που έχουν ως αποτέλεσμα αύξηση της ενέργειας κατά 5 φορές, αύξηση ισχύος 6 φορές και αύξηση της εμβέλειας κατά 16%.

Αυτά τα επιτεύγματα στην τεχνολογία της μπαταρίας μαζί με τις εξελίξεις της Tesla στη διαδικασία παραγωγής μπαταριών θα μπορούσαν να μειώσουν κατά το ήμισυ το κόστος παραγωγής κάθε κιλοβάτ-ώρα.

Με αυξημένες οικονομίες κλίμακας, θα μπορούσαμε να δούμε ένα πλήρως αυτόνομο μοντέλο Tesla 25.000 $ μέσα σε τρία χρόνια

Η συνεχιζόμενη μείωση της μπαταρίας και το κόστος παραγωγής τελικά θα κάνουν μια αγορά EV τόσο προφανής που δεν θα χρειαστεί να υπολογίσετε τη μακροπρόθεσμη απόδοση.

Το ηλεκτρικό θα είναι ένα ξεχασμένο συμπέρασμα.

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΕ EV

Πέρα από την πτώση του κόστους, οι επενδύσεις είναι επίσης ακμάζουσες, και οι κατασκευαστές αυτοκινήτων εκτός από την Tesla είναι κλειδωμένοι σε έναν παγκόσμιο αγώνα EV.

Η Volkswagen αναμένεται να δαπανήσει 66 δισεκατομμύρια δολάρια σε EV για τα επόμενα πέντε χρόνια. Η Nissan προχωρά με ένα όραμα για την ενσωμάτωση των EV σε ένα ευρύτερο καταναλωτικό οικοσύστημα μέσω της στρατηγικής έξυπνης κινητικότητας της εταιρείας. Και η GM έχει δεσμευτεί να πάει all-electric στο εγγύς μέλλον καθώς προσπαθεί να κυκλοφορήσει 20 νέα ηλεκτρικά μοντέλα έως το 2023. 

Αυτή η τάση δεν επηρεάζει μόνο τη μεταφορά επιβατών. Τα EV διακόπτουν επίσης τις δραστηριότητες αποστολής μεγάλης κλίμακας.

Για παράδειγμα, τον Ιανουάριο η UPS επένδυσε στην πλατφόρμα EV Arrival και σχεδιάζει να αγοράσει 10.000 οχήματα από την εταιρεία, το 70% των οποίων θα χρησιμοποιηθεί στις ΗΠΑ. Η UPS σχεδιάζει να αποκτήσει τουλάχιστον 2.000 EV ετησίως έως το 2022, προσθέτοντας στον τρέχοντα στόλο της περίπου 100.000 οχήματα παγκοσμίως. 

Η εταιρεία εργαζόταν ήδη για ηλεκτρικές εναλλακτικές λύσεις το 2017, όταν παραγγέλνει 125 ηλεκτρικά ημι φορτηγά Tesla. Το Tesla Semi – το οποίο ακόμη και σήμερα είναι 2 % φθηνότερο ανά μίλι από ό, τι τα βενζινοκίνητα φορτηγά – είναι μόνο μία από τις πολλές εμπροσθοφυλακές που επιδεικνύουν την εξαιρετική κλίμακα της ηλεκτρικής εξαγοράς, από συμπαγή αυτοκίνητα έως μεγάλες μεταφορές.

Κατά την επόμενη δεκαετία, οι δυνάμεις της αγοράς θα καταλύσουν την υιοθέτηση EV από τους καταναλωτές, πιθανώς με τη μορφή αυτόνομων στόλων, με εκπληκτικό ρυθμό.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΙ ΑΥΤΟΝΟΜΟΙ ΣΤΟΛΟΙ

Ενώ τα προσωπικά EV συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται, τα συνολικά χιλιόμετρα των EV θα αυξάνονται εκθετικά ταχύτερα καθώς οι αυτόνομοι ηλεκτρικοί στόλοι κοινής χρήσης οδηγούν σταδιακά στο κοινό.

Η McKinsey προβλέπει ότι ένα στα δέκα αυτοκίνητα που θα πωληθούν θα μπορούσε να είναι κοινόχρηστο όχημα έως το 2030. Πολλοί κορυφαίοι χειριστές μετοχών αυτοκινήτων χρησιμοποιούν ήδη EV, όπως τα προγράμματα Daimler’s Car2Go και BMW DriveNow. Εν τω μεταξύ, οι περισσότεροι αυτόνομοι προγραμματιστές οχημάτων έχουν συμπεριλάβει επίσης μοντέλα ηλεκτρικών οχημάτων σε διάφορες φάσεις δοκιμών.

Όπως διαπιστώθηκε από μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Τέξας, εάν τα αυτόνομα ταξί κοστίζουν 0,75 $ ανά μίλι, πάνω από το 39% των μιλίων θα καλύπτεται από αυτές τις υπηρεσίες. Και στη μισή τιμή (0,375 $ ανά μίλι), τα αυτόνομα ταξί θα κάλυπταν το 75% των μιλίων, με βάση τους καθαρούς οικονομικούς υπολογισμούς.

Όπως συμβαίνει με τα αυτόνομα οχήματα, «ο τρόπος με τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι θα συναντήσουν πρώτα ένα ηλεκτρικό όχημα [δεν θα είναι αποτέλεσμα] να αγοράσουν ένα για τον εαυτό τους. Αυτά τα οχήματα [πρόκειται] να αναπτυχθούν γρήγορα ως ηλεκτρικά ταξί »εξηγεί ο Ramez Naam.

Και οι μεγάλοι παίκτες πηδούν γρήγορα στο συγκρότημα. Για πρώτη φορά, πέρυσι η Apple προσέλαβε τον VP of Engineering της Tesla, Michael Schwekutsch, ο οποίος τώρα ηγείται της βιομηχανίας στην ανάπτυξη ηλεκτρικών κινητήρων. Μια τολμηρή κίνηση, αυτό πιθανώς υποδηλώνει τις προθέσεις της Apple να ενσωματώσει πλήρως τα EV στον κάπως μυστικό αυτόνομο στόλο οχημάτων τεχνολογίας.

Τα τελευταία δύο χρόνια, τα αυτοκίνητα της Apple έχουν οδηγήσει πάνω από 80.000 μίλια σε αυτόνομη λειτουργία, ενώ οι οδηγοί ανέλαβαν τον έλεγχο του οχήματος μόνο κάθε 1,1 μίλια. Όλο και πιο ανταγωνιστικό, αυτό το ποσοστό παρέμβασης οδηγού ανέρχεται πλέον σχεδόν στον αυχένα με το ανθρώπινο ποσοστό παρέμβασης της Mercedes-Benz στα 1,5 μίλια, και ο αναφερόμενος κάπως υψηλότερος μέσος όρος της 2,5 μιλίων.

Ακόμα ένας άλλος ανταγωνιστής, η GM Cruise κάλυψε πάνω από 831.000 μίλια στις ΗΠΑ πέρυσι με τον πρωτοποριακό στόλο όλων των ηλεκτρικών οχημάτων τρίτης γενιάς Chevrolet Bolt. Επί του παρόντος, η εταιρεία λειτουργεί Cruise Anywhere, μια υπηρεσία εξυπηρέτησης μόνο για εργαζόμενους στο Σαν Φρανσίσκο και έχει συνεργαστεί ακόμη και με την DoorDash για τη μόχλευση των οχημάτων της για παράδοση τροφίμων στο μέλλον.

Μόλις αυτήν την εβδομάδα, η GM κυκλοφόρησε την πρώτη έκδοση του Hummer EV, η οποία εξαντλήθηκε εντός των πρώτων 10 λεπτών από τη λήψη 100 $ καταθέσεων. Οι μπαταρίες σε αυτά τα οχήματα χρησιμοποιούν 70% λιγότερο κοβάλτιο (ένα ακριβό υλικό που βρίσκεται στις μπαταρίες EV) από την προηγούμενη παραγωγή EV της GM. Αυτά τα οχήματα πρόκειται να κυκλοφορήσουν στο δρόμο το επόμενο φθινόπωρο.

Και ένας από τους πρώτους παίκτες, η θυγατρική της Alphabet Waymo ξεπερνά κατά πολύ τους ανταγωνιστές της όσον αφορά τα μίλια και τα χαμηλά ανθρώπινα ποσοστά παρέμβασης. Τα 600 οχήματα του Waymo στο δρόμο έχουν οδηγήσει πάνω από 20 εκατομμύρια μίλια σε 25 πόλεις, για να μην αναφέρουμε τα επιπλέον 15 δισεκατομμύρια μίλια του Waymo . Με δεδομένες τις τρέχουσες τιμές, τα οχήματα του Waymo απαιτούν χειροκίνητη παρέμβαση μόνο μία φορά κάθε 12.200 μίλια, ξεπερνώντας τον ανταγωνισμό.

Στις αρχές του 2020, η υπηρεσία Waymo One μετέφερε 1.000 έως 2.000 αναβάτες την εβδομάδα, και περίπου 5 έως 10 τοις εκατό αυτών των διαδρομών ήταν πλήρως χωρίς οδηγό μέσω του προγράμματος πρώιμων αναβατών.

Πέρυσι, η Waymo ανακοίνωσε μια στρατηγική συνεργασία με την Jaguar Land Rover για να κυκλοφορήσει το I-Pace, ένα πλήρως ηλεκτρικό αυτόνομο SUV. Το σύστημα Lidar του οχήματος μπορεί να δει απόψεις 360 μοιρών έως 1.000 πόδια μακριά. Ο στόλος I-Pace δοκιμάζεται και τελικά θα ενταχθεί στον στόλο Waymo One. 

ΤΕΛΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

Καθώς τα ηλεκτρικά οχήματα βελτιώνουν την απόδοση και παρατηρούν μείωση του συνολικού λειτουργικού κόστους, άτομα, εταιρείες και επενδυτές μελλοντικής σκέψης μεταβαίνουν γρήγορα σε όλες τις ηλεκτρικές μεταφορές.

Οι τεχνολογίες μπαταριών που υποστηρίζουν τα αυριανά Η / Υ παρακολουθούν εκρήξεις στην αποδοτικότητα, μειώνοντας τις τιμές και ελαχιστοποιούν το περιβαλλοντικό κόστος της σύγχρονης διέλευσης.

Εάν η Tesla από μόνη της μπορεί να επιτύχει τον στόχο της παραγωγής ενέργειας 3 terawatt-hour κάθε χρόνο, θα μεταμορφώσει εντελώς τις βιομηχανίες ενέργειας και μεταφορών.

Και καθώς τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G και επόμενης γενιάς καταλύουν την ανάπτυξη στόλων EV χωρίς οδηγό, οι συνεργασίες μεταξύ κατασκευαστών EV, αυτόνομων εταιρειών οδήγησης και υπηρεσιών κοινής χρήσης οδηγών θα γίνουν ολοένα και πιο ζωτικής σημασίας.

Η πτώση των τιμών και η αυξημένη ευκολία σύντομα θα ωφελήσουν τις επιλογές ηλεκτρικού αυτοκινήτου ως υπηρεσία και η ιδιωτική ιδιοκτησία των κινητήρων εσωτερικής καύσης θα γίνει κάτι παρελθόν

ΕΛΑΤΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΣΤΟ ABUNDANCE 360

Αν θέλετε να καταλάβετε πώς οι εκθετικές τεχνολογίες διαμορφώνουν το μέλλον της ενέργειας, των μεταφορών και άλλων βιομηχανιών, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να συμμετάσχετε στην Κορυφή Mastermind Abundance 360.

Κάθε χρόνο, η ομάδα μου και εγώ επιλέγουμε μια ομάδα 360 επιχειρηματιών και Διευθύνων Σύμβουλων για καθοδήγηση κατά τη διάρκεια ενός έτους προγράμματος. Το A360 ξεκινά κάθε Ιανουάριο με μια ζωντανή εκδήλωση και συνεχίζεται κάθε δύο μήνες με Εργαστήρια Εφαρμογής, στα οποία προσωπικά καθοδηγώ μέλη σε μικρές ομάδες πάνω από το Zoom. (Τον Ιανουάριο του 2021, έχετε μια επιλογή ζωντανής “προσωπικής” ή “εικονικής” συμμετοχής. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στον ιστότοπο A360.)

Η αποστολή μου είναι να βοηθήσω τα μέλη του A360 να εντοπίσουν τον μαζικά μετασχηματιστικό τους σκοπό, να επιλέξουν το φεγγάρι τους, να ακονίσουν το μυαλό τους και να αξιοποιήσουν εκθετικές τεχνολογίες για να μεταμορφώσουν τις επιχειρήσεις τους.

Peter Diamandis

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Η προσαρμογή στην εξίσωση της γάτας του Σρέντινγκερ θα μπορούσε να ενώσει τη σχετικότητα του Αϊνστάιν και την κβαντική μηχανική.

e-enimerosi

Το διαστημόπλοιο Starliner της Boeing δεν θα πραγματοποιήσει ακόμη ιδιωτικές αποστολές.

e-enimerosi

Αντιδραστήρας Tokamak, θα σώσει τον κόσμο;

Δημήτρης Λίτσας