Γερμανία

SPD: Είναι μακριά από την πραγματικότητα για το άσυλο των προσφύγων.

Το SPD θέλει να επεκτείνει την οικογενειακή επανένωση για ομάδες μεταναστών όπως οι Σύροι και ως εκ τούτου πυροδοτεί μια νέα σύγκρουση στον συνασπισμό. Το FDP διαφωνεί έντονα και αποκαλεί την απόφαση του κόμματος της Καγκελαρίου «μακριά από την πραγματικότητα».

Τα ψηφίσματα για τη μεταναστευτική πολιτική στη διάσκεψη του ομοσπονδιακού κόμματος του SPD στο Βερολίνο αυξάνουν τις εντάσεις στην κυβερνητική συμμαχία για τα φανάρια, και ασκούν πίεση στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος πρόσφατα τάχθηκε υπέρ μιας πιο σκληρής πορείας. Πάνω από όλα, η ψήφος των Σοσιαλδημοκρατών για ευκολότερη οικογενειακή επανένωση για όσους χρειάζονται προστασία προκαλεί συγκρούσεις στον συνασπισμό. Αυτή η ομάδα αποτελείται από μετανάστες που, αν και δεν δικαιούνται άσυλο, μπορούν να παράσχουν βάσιμους λόγους για τους οποίους θα κινδύνευαν σοβαρά να βλάψουν εάν επέστρεφαν στη χώρα καταγωγής τους.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων, αυτή τη στιγμή επηρεάζει κυρίως άτομα από τη Συρία: από τις 97.183 αιτήσεις ασύλου από Σύρους μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, χορηγήθηκε επικουρική προστασία σε 61.640 περιπτώσεις.

Η Katrin Göring-Eckardt, βουλευτής αρμόδια για την οικογενειακή επανένωση στην κοινοβουλευτική ομάδα των Πρασίνων, αντέδρασε θετικά στο μήνυμα από το SPD: «Το χαιρετίζουμε πολύ αυτό, και αντιστοιχεί στη συμφωνία συνασπισμού. Πολλές οικογένειες, ειδικά τα παιδιά, περιμένουν να είναι ξανά μαζί. Οι οικογένειες ανήκουν μαζί», εξήγησε ο Göring-Eckardt όταν ρωτήθηκε από την WELT.

Ωστόσο, έντονη αντίθεση ήρθε από το FDP. «Εν όψει του μεγάλου αριθμού αιτούντων άσυλο και των επιβαρυμένων δήμων, η πρόταση του SPD για τη μεταναστευτική πολιτική δεν είναι ρεαλιστική και στέλνει το εντελώς λανθασμένο μήνυμα», δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Διευθύνων Σύμβουλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του FDP, Stephan Thomae. «Πρέπει να ανακουφίσουμε το βάρος του συστήματος ασύλου μας και να προωθήσουμε μια νέα ρεαλπολιτική στη μετανάστευση. Επομένως, δεν θα υπάρξει ευκολότερη οικογενειακή επανένωση μαζί μας».

Αντίθετα, οι επιστροφές πρέπει να πραγματοποιούνται με συνέπεια εάν η αναχώρηση δεν είναι οικειοθελής. «Το συνταγματικό κράτος πρέπει να αποδείξει ότι επιβάλλει τις αποφάσεις του», λέει ο Stephan Thomae. Επιπλέον, η ιδιωτική θαλάσσια διάσωση δεν θα πρέπει να χρηματοδοτείται από το κράτος, «γιατί αυτό θα έπαιζε άμεσα στα χέρια των λαθρέμπορων. Επομένως, η Frontex θα πρέπει να αναλάβει τη θαλάσσια διάσωση στη Μεσόγειο στο μέλλον». Ο Θωμά υπενθύμισε τις αποφάσεις της τελευταίας Πρωθυπουργικής Διάσκεψης. Αποτελούν «ένα σημαντικό βήμα προς μια νέα ρεαλπολιτική στη μετανάστευση, την οποία χρειαζόμαστε επειγόντως τώρα». Ένα σημείο στο οποίο συμφώνησαν οι Πρωθυπουργοί με την Καγκελάριο είναι: «Η οικογενειακή επανένωση με όσους δικαιούνται επικουρική προστασία δεν θα επεκταθεί».

Ο Free Democrat Thomae χαρακτήρισε τη μείωση των κινήτρων για παράτυπη μετανάστευση, την εξέταση των διαδικασιών ασύλου εκτός ΕΕ και την καλύτερη προστασία των συνόρων ως σημαντικά μέτρα: «Αυτή είναι η πορεία στην οποία έχουμε συμφωνήσει ως συμμαχία φαναριών και την οποία πρέπει τώρα να συνεχίσουμε αποφασιστικά .

«Χρειαζόμαστε επιτέλους ένα πραγματικό όριο»

Η Ένωση τηρεί παρόμοια κριτική στάση. «Το SPD υποφέρει από μια ραγδαία επαφή με την πραγματικότητα. Όποιος ζητά την επέκταση της οικογενειακής επανένωσης σε μια από τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές κρίσεις έχει χάσει κάθε ικανότητα να κυβερνά», παραπονέθηκε ο πολιτικός του CDU, Αλεξάντερ Θρομ. Μετά τη διάσκεψη του ομοσπονδιακού κόμματος το Σαββατοκύριακο ήταν ξεκάθαρο: «Το SPD θέλει ακόμη περισσότερους αιτούντες άσυλο να έρχονται στη χώρα μας. «Αυτό είναι το αντίθετο της μετάβασης στο άσυλο», είπε ο Throm στην WELT.

Κατά τη γνώμη του, πρέπει να «χρησιμοποιήσει κανείς όλες τις δυνατότητες για να περιορίσει και να μειώσει τα κίνητρα φυγής στη Γερμανία». Όσο μεγαλύτερη γίνεται η κοινότητα Σύριων και Αφγανών στη Γερμανία, τόσο πιο ελκυστική γίνεται. «Πρέπει επιτέλους να υπάρξει ένα πραγματικό όριο σε όλες τις προσαρμογές όπου αυτό είναι δυνατό, όπως η αναστολή της οικογενειακής επανένωσης με όσους δικαιούνται επικουρική προστασία».

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο

Χρήστος Μουρτζούκος

Η κυβέρνηση συμφώνησε σε νέο νόμο για την προστασία του κλίματος!

e-enimerosi

Γερμανία: Έφηβοι ύποπτοι για ισλαμική τρομοκρατία.