Γερμανία

Συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Γερμανία: Συνδικάτα και κρατίδια συμφώνησαν για περισσότερα χρήματα στις δημόσιες υπηρεσίες.

Η διαφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στον δημόσιο τομέα στα κρατίδια έχει επιλυθεί. Τα συνδικάτα Verdi και Γερμανικής Ένωσης Δημόσιων Υπηρεσιών (DBB) συμφώνησαν με την Ένωση Συλλογικών Διαπραγματεύσεων των Γερμανικών Κρατών (TdL) σε μια συλλογική σύμβαση από την οποία θα επωφεληθούν αρχικά πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι σε εθνικό επίπεδο.

Η συμφωνία φέρεται να επιτεύχθηκε μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις γύρω στη μία και μισή το βράδυ του Σαββάτου. Η συλλογική σύμβαση εργασίας ουσιαστικά αντιστοιχεί στη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Απρίλιο για τους τοπικούς και ομοσπονδιακούς υπαλλήλους.

Το DBB έκανε λόγο για μεγάλη επιτυχία. «Με τη σύναψη της συλλογικής σύμβασης μεταξύ των ομοσπονδιακών και τοπικών αρχών, πλησιάσαμε», είπε ο Roland Staude, πρώτος πρόεδρος της DBB NRW, σε αυτή τη συντακτική ομάδα. «Το συνολικό πακέτο είναι σωστό». Η συλλογική σύμβαση ήταν εξαιρετικά διαφοροποιημένη και πολλά μικρότερα ζητήματα διαπραγματεύτηκαν επίσης.

Ο διευθυντής της χώρας του Verdi, Gabriele Schmidt, αναφέρθηκε στη μεγάλη διαδήλωση της Τρίτης, στην οποία 15.000 συμμετέχοντες έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα. «Η πίεση από τις εταιρείες και τα τμήματα ήταν μεγάλη και οι εργοδότες προφανώς το αναγνώρισαν αυτό», είπε ο Schmidt. «Εάν τα κράτη θέλουν μια ελκυστική δημόσια υπηρεσία στο μέλλον για την αντιμετώπιση της έλλειψης ειδικευμένων εργαζομένων, αυτό πρέπει να αντικατοπτρίζεται και στις αμοιβές». Θα ήθελε μεγαλύτερη επιτυχία για τους φοιτητές.

Αποζημίωση για τον πληθωρισμό και περισσότερα χρήματα σε δύο βήματα

Ουσιαστικά, τα μέρη συλλογικών διαπραγματεύσεων συμφώνησαν σε σταδιακή αύξηση των μισθών από την 1η Νοεμβρίου 2024 και την 1η Φεβρουαρίου 2025 για τους εργαζόμενους στις ομοσπονδιακές πολιτείες. Επιπλέον, θα πρέπει να λάβουν μπόνους αποζημίωσης πληθωρισμού συνολικού ύψους 3.000 ευρώ σε πολλές δόσεις. Φέτος τον Δεκέμβριο θα είναι αρχικά 1.800 ευρώ και θα ακολουθούν άλλα 120 ευρώ κάθε μήνα έως και τον Οκτώβριο. Τον Νοέμβριο του 2024, τα τέλη θα αυξηθούν κατά ένα βασικό ποσό 200 ευρώ και στη συνέχεια κατά 5,5 τοις εκατό επιπλέον από την 1η Φεβρουαρίου 2025.

Σύμφωνα με την DBB, οι αυξήσεις εισοδήματος κυμαίνονται μεταξύ 8 και 16 τοις εκατό. Αυτό αντιστοιχεί στο συμπέρασμα για τις ομοσπονδιακές και τοπικές δημόσιες υπηρεσίες από τον Απρίλιο.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

με πληροφορίες από dpa

Σχετικές αναρτήσεις

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Η κυβέρνηση συμφώνησε σε νέο νόμο για την προστασία του κλίματος!

e-enimerosi

Γερμανία: Έφηβοι ύποπτοι για ισλαμική τρομοκρατία.