Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής: Εμπάργκο στο 90% του ρωσικού πετρελαίου.

Πράσινο φως της Συνόδου Κορυφής για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, κυρώσεις σε τράπεζες αλλά και έκτακτη οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία.

Διχασμένη και αναβλητική εμφανίστηκε – όπως αναμενόταν, άλλωστε – για μια ακόμη φορά η Ε.Ε. στη λήψη γενναίων μέτρων στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται βάναυσα από την ενεργειακή κρίση, ενώ κυριολεκτικά στο παρά πέντε, κατάφερε η Σύνοδος Κορυφής να καταλήξει σε συμφωνία για το νέο πακέτο κυρώσεων έναντι της Ρωσίας, περιλαμβανομένου και του μέτρου για εμπάργκο «με αστερίσκους» στο ρωσικό πετρέλαιο.

Εμπάργκο με «αστερίσκους» στο ρωσικό πετρέλαιο

Με ένα tweet, αργά τη νύχτα της Δευτέρας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε ότι κατά το δείπνο των ηγετών της Ε.Ε. επετεύχθη συμφωνία για την απαγόρευση εξαγωγής ρωσικού πετρελαίου στην Ε.Ε.. «Η συμφωνία καλύπτει αμέσως πάνω από τα δύο τρίτα των (σ.σ. ευρωπαϊκών) εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, κόβοντας μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης για την πολεμική της μηχανή. Μέγιστη πίεση στη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο» ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Προηγήθηκε ένα σκληρό παρασκήνιο προκειμένου να καμφθούν οι ισχυρές αντιστάσεις του Ούγγρου πρωθυπουργού Όρμπαν, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά των ομολόγων του και συνολικά κατά της Ε.Ε, την οποία κατήγγειλε για ανήθικη συμπεριφορά εναντίον της χώρας του.

Με τη συμφωνία, η οποία προβλέπει τον τερματισμό της μεταφοράς πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου δια θαλάσσης προς την Ευρώπη και την εξαίρεση του χερσαίου αγωγού τροφοδοσίας χωρών της Ε.Ε – κάτι που ζητούσε πιεστικά η Ουγγαρία- στα τέλη του 2022, ουσιαστικά θα υπάρξει περιστολή των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου προς τη Γηραιά Ήπειρο κατά 90%, όπως ενημέρωσε με tweet της η πρόεδρος της Κομισιόν. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το απόγευμα χθες, η κυρία Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν χαρακτήρισε ανέφικτη μια συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό αέριο. Και άλλες χώρες που έχουν αγωγούς, όπως η Γερμανία ή η Τσεχία, έχουν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν στην άμεση εφαρμογή των κυρώσεων. Από εκεί προκύπτει το 90% περιστολής των εισαγωγών πετρελαίου.

Το πακέτο κυρώσεων που εγκρίθηκε στη Σύνοδο περιλαμβάνει ακόμα την αφαίρεση από το SWIFT της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας Sberbank, την απαγόρευση άλλων 3 ρωσικών κρατικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και την επιβολή κυρώσεων σε πρόσωπα που ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Έμμεσο μήνυμα στην Τουρκία

Στο κείμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιέχεται ένα έμμεσο, μάλλον άχρωμο μήνυμα προς την Τουρκία να σταματήσει τον εναγκαλισμό με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και να συνταχθεί με τις δυνάμεις της Δύσης. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει δεσμευτεί να εντείνει τις πιέσεις στη Ρωσία και τη Λευκορωσία για να αποτρέψουν τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί όλες τις χώρες να ευθυγραμμιστούν με τις κυρώσεις της Ε.Ε.. Κάθε προσπάθεια παράκαμψης των κυρώσεων ή βοήθειας της Ρωσίας με άλλα μέσα πρέπει να σταματήσει» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στο… μέλλον η στήριξη των Ευρωπαίων από την ενεργειακή ακρίβεια

Πλην της συμφωνίας για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και για οικονομική βοήθεια ύψους 9 δις ευρώ στην Ουκρανία για τη στήριξη της προσπάθειας ανοικοδόμησης της χώρας, οι 27 ηγέτες των χωρών μελών της Ε.Ε δεν κατόρθωσαν ούτε αυτή τη φορά να καταλήξουν σε δραστικές αποφάσεις για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την ενεργειακή λαίλαπα, ούτε όμως σε ένα στιβαρό σχέδιο για τη διασφάλιση ενεργειακής επάρκειας.

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, επανέφερε την πρότασή του για επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου προκειμένου να μειωθούν οι τιμές στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ ανάλογες παρεμβάσεις υπήρξαν και από τους υπόλοιπους ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου. Για μία ακόμη φορά, ωστόσο, οι αποφάσεις παραπέμφθηκαν για το …μέλλον.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες διαπίστωσαν, πάντως, την ανάγκη ύπαρξης συντονισμένου ευρωπαϊκού σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την επάρκεια ενέργειας και τροφίμων, με την επισήμανση ότι η πλήρωση της αποθήκευσης φυσικού αερίου θα πρέπει να γίνει πριν από τον χειμώνα.

Αντίστοιχο συντονισμό ζήτησαν και για την επισιτιστική επάρκεια, χωρίς ωστόσο να καταλήξουν σε κάτι συγκεκριμένο..

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Διάρρηξη στη διεύθυνση Εκλογών του ΥΠ.ΕΣ.

e-enimerosi

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Βουλή: Ο Κωνσταντίνος Φλώρος γρονθοκόπησε τον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης.

e-enimerosi