«Αυτό αντιμετωπίζεται με διαζύγιο. Δεν υπάρχει κάτι άλλο». Αυτή η φράση του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Γιώργου Τσίπρα, εκ των πιο στενών συνεργατών του νέου προέδρου Στέφανου Κασσελάκη τα λέει όλα. Αποτυπώνει πλήρως το κλίμα στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου όχι απλά σοβεί μια σοβαρή κρίση, αλλά είναι εμφανές ότι προχωράει με ταχείς ρυθμούς η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Όσα συμβαίνουν δεν έχουν προηγούμενο στην σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου κυρίως για την ταχύτητα με την οποία εξελίσσονται. Η αμφισβήτηση του ίδιου του Στ. Κασσελάκη που μόλις χθες συμπλήρωσε τον πρώτο μήνα στην ηγεσία –ούτε καν λόγος για πολιτικό μήνα του μέλιτος- είναι το πιο εκκωφαντικό στοιχείο.

Ο Στ. Κασσελάκης που θα μιλήσει αύριο βράδυ στο συνέδριο του Εκόνομιστ στην Αθήνα, είναι αποφασισμένος να το πάει «μέχρι τέρμα» και όπως λένε στην σκληρή προεδρική ομάδα, το πιο τίμιο για όσους διαφωνούν είναι να φύγουν.

Νωρίτερα, από την ομιλία του στον Εκόνομιστ που γίνεται στο Λαγονήσι, θα συνεδριάσει, όχι η Πολιτική Γραμματεία που ζητά η εσωκομματική αντιπολίτευση και είναι αρκετά διευρυμένο όργανο, αλλά η Εκτελεστική Γραμματεία που είναι ελεγχόμενη από τη νέα ηγεσία.

Εκεί συμμετέχουν εκτός από τον Στ. Κασσελάκη, οι δυο γραμματείς του κόμματος, η γραμματέας Ράνια Σβίγκου και ο αναπληρωτής Γιώργος Βασιλειάδης που έχουν συνταχθεί με τη νέα ηγεσία και χθες έκαναν παρέμβαση στη γραμμή υποστήριξης του προέδρου, η Θεοδώρα Τζάκρη, η εκπρόσωπος τύπου Δώρα Αυγέρη, η Ρένα Δούρου, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η μόνη αντίθετη φωνή θα είναι η Έφη Αχτσιόγλου, ενώ προεδρικός είναι και ο επικεφαλής της Κ.Ο. Σωκράτης Φάμελλος χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Η παρέμβαση Αχτσιόγλου

Εκεί απλά θα επιβεβαιωθεί επί της ουσίας το χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο Στ. Κασσελάκης, δηλ. συνεδρίαση Κεντρικής Επιτροπής 11-12 Νοεμβρίου, συνέδριο 24-25 Φεβρουαρίου 2024, κ.α. Ενδιαφέρον θα έχει η παρέμβαση της Έφης Αχτσιόγλου που πιθανότατα θα συμμετάσχει, καθώς δεν υπάρχει πληροφορία για το αντίθετο.

Η Αχτσιόγλου χθες με τους Αλέξη Χαρίτση και Νάσο Ηλιόπουλο αποφάσισαν να πάρουν θέση δημόσια και με κοινή δήλωσή τους ζητούν άμεση σύγκλιση Πολιτικής Γραμματείας και επίσπευση συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα διαδικτυακή σύναξη των υποστηρικτών της Αχτσιόγλου και μάλιστα έχουν κληθεί και πρόσωπα που είχαν στηρίξει και τον Ευκλ. Τσακαλώτο, κυρίως της νεώτερης γενιάς.

Οργανώνεται η «ομπρέλα»

Την ίδια στιγμή, η Ομπρέλα με κορμό κυρίως τους 53 οργανώνονται, ενώ ήταν χαρακτηριστική η κίνηση 117 στελεχών από την Κρήτη, όπου ξεχωρίζουν οι υπογραφές του Γιώργου Σταθάκη και του Ανδρέα Ξανθού –υποστηρικτές του Ευκλείδη Τσακαλώτου- που επέκριναν με δριμύτητα τη νέα ηγεσία, ενώ άφησαν και αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα και το αρχηγοκεντρικό κόμμα επί των ημερών του.

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος φέρεται έτοιμος να ανεξαρτητοποιηθεί και χθες έγινε μεγάλη σύναξη στο πολιτικό του γραφείο. «Ο χώρος της κριτικής Αριστεράς έχει μια ιστορία, μια παράδοση, μια κουλτούρα όπου ο αποκεφαλισμός δεν περιλαμβάνεται, πόσο μάλλον εξ αποστάσεως» ανέφερε σε ανάρτησή του.

Σε αυτό το κλίμα τα πυρά κατά της ηγεσίας είναι συνεχή, από Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και άλλους και η εικόνα που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει «αρένα».

Μέσα σε αυτό το ιδιαίτερα εμφυλιοπολεμικό κλίμα, πολλοί ζητούν παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα και του επιρρίπτουν ευθύνες για όσα συμβαίνουν και κυρίως γιατί δεν παρεμβαίνει να σταματήσει ο πόλεμος.