Περιβάλλον

Τα χάρτινα καλαμάκια μπορεί να είναι πιο επικίνδυνα από τα πλαστικά.

Μια νέα μελέτη έρχεται να ρίξει σε φως σε κάτι που έχει απασχολήσει πολλούς ανά καιρό. Τα χάρτινα καλαμάκια έχουν μπει στη ζωή μας για τα καλά και δεν αρέσει σε πολλούς.
Σε αντίθεση με τη φήμη τους ως φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις, τα χάρτινα καλαμάκια μπορεί να μην είναι τόσο φιλικά προς το περιβάλλον όσο πιστεύεται. Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από Βέλγους ερευνητές αποκάλυψε ότι αυτά τα φαινομενικά «πράσινα» καλαμάκια μπορεί στην πραγματικότητα να είναι τοξικά, καθιστώντας τα ενδεχομένως χειρότερα για το περιβάλλον από τα λοιδορούμενα πλαστικά.

Δημοσιευμένη στο περιοδικό Food Additives & Contaminants, η μελέτη εγείρει ανησυχίες σχετικά με την παρουσία επιβλαβών ουσιών, γνωστών ως «χημικών ουσιών για πάντα», στα χάρτινα καλαμάκια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Thimo Groffen, περιβαλλοντολόγο στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας, διαπίστωσαν ότι τα καλαμάκια με φυτική βάση, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κατασκευάζονται από χαρτί και μπαμπού, τα οποία συχνά προωθούνται ως πιο βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για το πλαστικό, μπορεί να μην είναι τόσο φιλικά προς το περιβάλλον λόγω της παρουσίας PFAS.

H νέα έρευνα δείχνει ότι η μετάβαση σε εναλλακτικές λύσεις φυτικής προέλευσης μπορεί να μην είναι μια απλή λύση. Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι τα χάρτινα καλαμάκια περιέχουν υψηλά επίπεδα PFAS, με το εντυπωσιακό 90% των χάρτινων καλαμακιών που αναλύθηκαν να περιέχουν αυτές τις χημικές ουσίες. Τα καλαμάκια από μπαμπού, μια άλλη δημοφιλής φιλική προς το περιβάλλον επιλογή, ήρθαν δεύτερα με 80%, ακολουθούμενα από το 75% των πλαστικών καλαμακιών, το 40% των γυάλινων καλαμακιών και κανένα στα ατσάλινα καλαμάκια.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.
πηγή Αρχική εικόνα: © Shutterstock / Gulpa

Σχετικές αναρτήσεις

ΣΟΣ για τους κοραλλιογενείς υφάλους.

e-enimerosi

Στην 6η θέση στην Ευρώπη με την μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση η Ελλάδα!

e-enimerosi

Ευρωκοινοβούλιο: Αλλάζουν τα πάντα στα κτίρια εντός ΕΕ.

e-enimerosi