ΆμυναΆρθρα Ρεπορτάζ

Τα F-35 και σταθερή υποτίμηση της νοημοσύνης μας.

Γράφει ο Θεόδωρος Νικολοβγένης*

Από εχθές, μετά την συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Μπλίνκεν παρατηρείται ένα “πυρ ομαδόν” από τα ΜΜΕ πως οι σχέσεις με ΗΠΑ ως σύμμαχοι είναι καλύτερες από ποτέ και για αυτό θα μας ανταμείψουν με τα F-35 (μέχρι και τα κρητικά σκαλτσούνια επιστρατεύτηκαν…).

Όταν στην παρούσα χρονική στιγμή λαμβάνουν χώρα δυο πόλεμοι στους οποίους εμπλέκεται εμμέσως πλην σαφώς η υπερδύναμη και οι οποίοι ελέγχονται μέσω Αλεξανδρούπολης ο ένας και Σούδας – Κύπρου ο άλλος, τότε το αντάλλαγμα που πρέπει να λάβεις ως σύμμαχος που τις περισσότερες φορές θέτεις τα συμμαχικά συμφέροντα πάνω από τα Εθνικά (βλέπε “Συμφωνία Πρεσπών” , είσοδος Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, “Διακήρυξη των Αθηνών”, μετατροπή Κύπρου σε συντεταγμένες) δεν είναι απλά μια υπόσχεση πως μάλλον ή είναι σχεδόν σίγουρο οτι θα σου επιτραπεί να αγοράσεις F-35.

Στην παρούσα συγκυρία που οι ΗΠΑ ανακάλυψαν οτι έχουν καταντήσει τον αναχωματικό δακτύλιο (Rimland) του Spykman σε σουρωτήρι (βλέπε χάρτη Νο 1), καθώς οι χώρες από τις οποίες διέρχεται ο Rimland, δλδ Κίνα, Αφγανιστάν, Ιράν έχουν αλλάξει στρατόπεδο και η Τουρκία ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί και δεν επιτρέπει την ολοκλήρωση της περίσφυξης της Ρωσίας (heartland) εκ δυσμών, ο ρόλος του Ελληνισμού (Ελλάδος και Κύπρου) αποκτά την αντιληπτή και εμπορική αξία που είχε από το 490 π.Χ.

Ελλάδα και Κύπρος, αποτελούν βασικό συστατικό του νέου αναχωματικού δακτυλίου που πρασπαθούν να οικοδομήσουν οι ΗΠΑ (βλέπε χάρτη Νο2) που ξεκινάει από Σουηδία και Φινλανδία, συνεχίζει με την “Πρωτοβουλία των 3 θαλασσών” (Three Seas Initiative), διέρχεται το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο (σχήματα 3+1), περνάει από την Αραβική Χερσόνησο (Συμφωνίες του Αβραάμ) συνεχίζει προς Ινδία (IMEC), περνάει στην AUKUS και καταλήγει στην Ιαπωνία (Συμφωνία Στρατηγικής Ευθυγράμμισης).

Η Τουρκία, αποτελεί πρόβλημα και αποσταθεροποιητικό παραγόντα για τον Νέο Αναχωματικό Δακτύλιο στα πέντε από τα επτά σκέλη του, καθώς δεν επικυρώνει την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μέσω των Στενών δεν επιτρέπει την οχύρωση εξ’ ανατολών της “Πρωτοβουλία των 3 θαλασσών”, μέσω της γαλάζιας πατρίδας, του ψευδοκράτους και των Αδελφών Μουσουλμάνων (Αίγυπτος) απειλούν τα σχήματα 3+1, μέσω της Χαμάς θέτουν σε κίνδυνο τις Συμφωνίες του Αβραάμ και μέσω Πακιστάν παρενοχλούν την Ινδία (IMEC).

Εάν η παρούσα χρονική στιγμή δεν είναι η κατάλληλη συγκυρία να λάβεις ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ, πότε θα είναι;

Και λέγοντας ανταλλάγματα δεν εννοούμε απλά να εγκρίνουν την πώληση των F-35. Εννοούμε να αρχίσουν να ξεφορτώνουν πράγμα. JASSM-ER, AIM-120D, JDAM, AARGM, TOMA, HIMARS, PATRIOT PAC 3, ελικόπτερα, μη επανδρωμένα, κλπ, όπλα που θα κάνουν την διαφορά.

Εκτός και δεν ζητήσαμε τίποτα από όλα αυτά και απλά κινούμαστε με γνώμονα την “Διπλωματική Ανιδιοτέλεια” (η φράση αυτή ειπώθηκε από στέλεχος του ΥΠΕΞ πριν την υπογραφή της πενταετούς Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας) και για αυτόν ακριβώς τον λόγο έχει πέσει γραμμή για το υπερόπλο F-35 που θα πολεμάει μόνο του, (αλλά που θα δούμε αν θα μας το εγκρίνουν τελικά) προκειμένου να χρυσωθεί το χάπι.

Κοιτάξτε. Το F-35 για να ενταχθεί στις ένοπλες δυνάμεις απαιτεί ορισμένες προϋποθέσεις:

Προϋπόθεση 1: Αποστράτευση όσων Πτεράρχων, Ναυάρχων και Στρατηγών ευθύνονται για την έλλειψη σοβαρών εγκαταστάσεων (εμείς δεν έχουμε τις απαραίτητες αποθήκες για τα πολεμικά αποθέματα και αν εκραγεί και καμιά iron bomb κρεμάμε τον Διοικητή στα σχοινιά πριν μάλιστα το πόρισμα της ΕΔΕ. Από που θα επιχειρούν τα F-35, απο την 117ΠΜ με την περίφραξη από το κοτετσόσυρμα;)

Προϋπόθεση 2: Αποστράτευση όσων Πτεράρχων, Ναυάρχων και Στρατηγών ευθύνονται για τη έλλειψη Link 16 σε μαχητικά, πλοία και Α/Α του ΣΞ. Επιπλέον, ορκωμοσία όλων των εναπομεινάντων εν υπηρεσία στελεχών πως από εδώ και στο εξής θα βάζουν Link 16 μέχρι και στα Bergin.

Προϋπόθεση 3Αποστράτευση όσων Πτεράρχων ευθύνονται για την έλλειψη FOS στα Ιπτάμενα Ραντάρ. Χωρίς Ιπτάμενα Ραντάρ και χωρίς Link 16 παντού, πως το F-35 θα δράσει ως Data Fusion πολλαπλασιαστής Ισχύος; οεο; Παρεπιπτόντως η συνεργατική αποστολή Ιπτάμενων Ραντάρ – F35 / Rafale/Viper ίσως είναι η λύση στους τουρκικούς βαλλιστικούς.

Διαβάστε περισσότερα στο Άμυνα και Γεωστρατηγική.

Ο Θεόδωρος Νικολοβγένης είναι Απόφοιτος Σ.Σ.Ε / ΕΚΠΑ

Υποψ. Διδάκτορας Γεωπολιτικής ΕΚΠΑ

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Πρωτοποριακή Δράση που προάγει τη Ψηφιακή Ασφάλεια

e-enimerosi

Μέτρα τώρα, για 15.000 λιγότερους θανάτους έως το 2030 & δημοσιονομικό όφελος δεκάδων δισεκατομμυρίων

e-enimerosi

Οι επιπτώσεις της αγκυροβολίας στα λιβάδια Ποσειδωνίας στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων

e-enimerosi