Περιβάλλον

Θα μπορούσε η κλιματική αλλαγή να εξαφανίσει τους ανθρώπους;

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι εδώ με τις υψηλές θερμοκρασίες, τους ισχυρότερους τυφώνες, τις πλημμύρες και μια μεγαλύτερη και πιο έντονη περίοδο πυρκαγιών. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η αγνόηση της κλιματικής αλλαγής θα επιφέρει «ανείπωτη ταλαιπωρία» για την ανθρωπότητα. Αλλά αν τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα, θα μπορούσε η κλιματική αλλαγή να εξαφανίσει τους ανθρώπους;

Οι επιστήμονες προβλέπουν μια σειρά από καταστροφικά σενάρια εάν η κλιματική αλλαγή δεν διατηρηθεί υπό έλεγχο, αλλά αν εξετάσουμε απλώς τις άμεσες επιπτώσεις, τότε υπάρχουν κάποια καλά νέα. είναι απίθανο να προκαλέσει τον αφανισμό μας. 

«Δεν υπάρχουν στοιχεία για σενάρια κλιματικής αλλαγής που θα εξαφάνιζαν τον άνθρωπο», ο Μάικλ Μαν, διακεκριμένος καθηγητής ατμοσφαιρικής επιστήμης στο Penn State και συγγραφέας του «The New Climate War: The Fight to Take Back Our Planet » (PublicAffairs, 2021 ).

Ωστόσο, είναι πιθανό ότι η κλιματική αλλαγή θα εξακολουθεί να απειλεί τη ζωή εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, όπως η έλλειψη τροφής και νερού, η οποία έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει κοινωνική κατάρρευση και να θέσει το έδαφος για παγκόσμιες συγκρούσεις, διαπιστώνει η έρευνα. 

Πολύ καυτό για να το χειριστείς?

Οι άνθρωποι αυξάνουν την ποσότητα των αερίων του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο, στην ατμόσφαιρα μέσω της καύσης ορυκτών καυσίμων και άλλων δραστηριοτήτων. Αυτά τα αέρια παγιδεύουν και συγκρατούν τη θερμότητα από τον ήλιο, προκαλώντας την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη και την αλλαγή του κλίματος πολύ πιο γρήγορα από ό, τι αλλιώς, θέτοντας την ανθρωπότητα σε μια επικίνδυνη πορεία. 

Σύμφωνα με τον Luke Kemp, ερευνητή στο Κέντρο Μελέτης Υπαρξιακών Κινδύνων του Πανεπιστημίου του Cambridge στο Ηνωμένο Βασίλειο, το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι ίσως ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσαν να προκαλέσουν άμεσα ανθρώπινη εξαφάνιση. Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει όταν ένας πλανήτης παγιδευτεί σε έναν ασταμάτητο, θετικό βρόχο θέρμανσης και απορροφά περισσότερη θερμότητα από ό, τι χάνει, έως ότου εξατμιστούν οι ωκεανοί του πλανήτη και δεν μπορεί πλέον να διατηρήσει τη ζωή. 

Ευτυχώς, το φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν είναι ένα πιθανό σενάριο κλιματικής αλλαγής στη Γη. Για να συμβεί το φαινόμενο, ένας πλανήτης χρειάζεται επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα μερικές χιλιάδες μέρη ανά εκατομμύριο (η Γη έχει λίγο πάνω από 400 μέρη ανά εκατομμύριο) ή μια τεράστια απελευθέρωση μεθανίου, και δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτό προς το παρόν.

Η Αφροδίτη έχει το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά είναι πολύ πιο κοντά στον ήλιο και έχει πολύ παχύτερη ατμόσφαιρα πλούσια σε διοξείδιο του άνθρακα που παγιδεύει περισσότερη θερμότητα από αυτή της Γης. “Δεν υπάρχει λόγος υπερβολής της κλιματικής απειλής. Η αλήθεια είναι αρκετά κακή και αρκετός λόγος για να αναλάβει δραματική δράση”.

Μια παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου ή περισσότερο θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση της κοινωνικής μας υποδομής και μαζικές αναταραχές και συγκρούσεις, οι οποίες, με τη σειρά τους, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα μέλλον που μοιάζει με κάποιες δυστοπικές ταινίες του Χόλιγουντ.

Ένας τρόπος με τον οποίο η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να προκαλέσει κοινωνική κατάρρευση είναι η δημιουργία επισιτιστικής ανασφάλειας. Η θέρμανση του πλανήτη έχει μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων στην παραγωγή τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του ελλείμματος νερού και έτσι της μείωσης των συγκομιδών τροφίμων. Οι απώλειες στην παραγωγή τροφίμων μπορούν να αυξήσουν τους θανάτους και να οδηγήσουν σε οικονομικές απώλειες και κοινωνικοπολιτική αστάθεια, μεταξύ άλλων παραγόντων, που μπορεί να προκαλέσουν κατάρρευση των ιδρυμάτων μας και να αυξήσουν τον κίνδυνο κοινωνικής κατάρρευσης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 21 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Climatic Αλλαγή

Προηγούμενες εξαφανίσεις και καταρρεύσεις 

Ο Kemp μελετά τον προηγούμενο πολιτισμό που καταρρέει και τον κίνδυνο κλιματικής αλλαγής. Οι εξαφανίσεις και οι καταστροφές περιλαμβάνουν σχεδόν πάντα πολλούς παράγοντες, είπε, αλλά πιστεύει ότι αν οι άνθρωποι εξαφανιστούν, η κλιματική αλλαγή πιθανότατα θα είναι ο κύριος ένοχος. 

“Αν θέλω να πω, ποιος νομίζω ότι είναι ο μεγαλύτερος συνεισφέρων στο δυναμικό εξαφάνισης του ανθρώπου προς το μέλλον; Τότε η κλιματική αλλαγή, χωρίς αμφιβολία”, δήλωσε ο Kemp. 

Σύμφωνα με τον Kemp, όλα τα σημαντικά γεγονότα μαζικής εξαφάνισης στην ιστορία της Γης συνεπάγονται κάποιες κλιματικές αλλαγές. Αυτά τα γεγονότα περιλαμβάνουν ψύξη κατά την εξαφάνιση της Ορδοβίκης -Σιλουρίας πριν από περίπου 440 εκατομμύρια χρόνια που εξάλειψε το 85% των ειδών και τη θέρμανση κατά τη διάρκεια της Τριαδικής – Ιουρασικής εξαφάνισης πριν από περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια που σκότωσε το 80% των ειδών. Και πιο πρόσφατα, η κλιματική αλλαγή επηρέασε τη μοίρα των πρώτων ανθρώπων.

Ενώ ο Homo sapiens προφανώς δεν έχει εξαφανιστεί, “έχουμε μια ιστορία για άλλα ανθρωποειδή είδη που εξαφανίζονται, όπως οι Νεάντερταλ “. «Και σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις, φαίνεται ότι και πάλι, η κλιματική αλλαγή παίζει κάποιο είδος». 

Σύμφωνα με το Natural Μουσείο Ιστορίας στο Λονδίνο. Η απώλεια τροφής, που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, μπορεί επίσης να έχει οδηγήσει σε μια μικρή πτώση των ποσοστών γονιμότητας των Νεάντερταλ, συμβάλλοντας στην εξαφάνισή τους.

Η κλιματική αλλαγή έπαιξε επίσης ρόλο στην κατάρρευση των προηγούμενων ανθρώπινων πολιτισμών. Μια ξηρασία 300 ετών, για παράδειγμα, συνέβαλε στην κατάρρευση της αρχαίας Ελλάδας πριν από περίπου 3.200 χρόνια. Αλλά οι Νεάντερταλ εξαφανίζονται και οι πολιτισμοί καταρρέουν δεν ισοδυναμούν με ανθρώπινη εξαφάνιση. Άλλωστε, οι άνθρωποι έχουν επιβιώσει από τις κλιματικές διακυμάνσεις στο παρελθόν και σήμερα ζουν σε όλο τον κόσμο παρά την άνοδο και την πτώση πολυάριθμων πολιτισμών. 

Οι Homo sapiens έχουν αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά προσαρμόσιμοι και ικανοί να αντιμετωπίσουν πολλά διαφορετικά κλίματα, είτε είναι ζεστά, είτε κρύα, είτε ξηρά είτε υγρά. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πόρους από πολλά διαφορετικά φυτά και ζώα και να μοιραστούμε αυτούς τους πόρους, μαζί με πληροφορίες, για να μας βοηθήσουν να επιβιώσουμε σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο, σύμφωνα με το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Smithsonian.

Σήμερα, ζούμε σε έναν παγκόσμιο, διασυνδεδεμένο πολιτισμό, αλλά υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι το είδος μας θα μπορούσε να επιβιώσει από την κατάρρευσή του. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 21 Ιουλίου στο περιοδικό Sustainability εντόπισε χώρες που είναι πιο πιθανό να επιβιώσουν από μια παγκόσμια κοινωνική κατάρρευση και να διατηρήσουν τον πολύπλοκο τρόπο ζωής τους. Πέντε νησιωτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Ζηλανδίας και της Ιρλανδίας, επιλέχθηκαν καθώς θα μπορούσαν να παραμείνουν κατοικήσιμες μέσω της γεωργίας, χάρη στις σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες τους, τη χαμηλή μεταβολή του καιρού και άλλους παράγοντες που τις καθιστούν πιο ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή.  

Η Νέα Ζηλανδία αναμένεται να διατηρήσει το καλύτερο με άλλες ευνοϊκές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλού πληθυσμού, των μεγάλων ποσοτήτων καλής ποιότητας γεωργικής γης και της αξιόπιστης, εγχώριας ενέργειας. Έτσι, ακόμη και αν η κλιματική αλλαγή πυροδοτήσει την κατάρρευση του παγκόσμιου πολιτισμού, οι άνθρωποι πιθανότατα θα είναι σε θέση να συνεχίσουν, τουλάχιστον σε ορισμένες περιοχές. 

Ανοίγοντας τον εαυτό μας 

Το τελευταίο σενάριο που πρέπει να εξεταστεί είναι οι συγκρούσεις που οφείλονται στο κλίμα. Ο Kemp εξήγησε ότι στο μέλλον, η έλλειψη πόρων που μειώνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε δυνητικά να δημιουργήσει συνθήκες για πολέμους που απειλούν την ανθρωπότητα. «Υπάρχουν λόγοι να ανησυχούμε ότι καθώς οι υδάτινοι πόροι στεγνώνουν και η έλλειψη γίνεται χειρότερη και οι γενικές συνθήκες ζωής σήμερα γίνονται πολύ, πολύ χειρότερες, τότε ξαφνικά, η απειλή για πιθανό πυρηνικό πόλεμο γίνεται πολύ υψηλότερη», είπε ο Κεμπ. 

Με άλλα λόγια, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μπορεί να μην προκαλέσουν άμεσο αφανισμό των ανθρώπων, αλλά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε γεγονότα που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο εκατοντάδες εκατομμύρια, αν όχι δισεκατομμύρια, ζωές. Μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances διαπίστωσε ότι μια πυρηνική σύγκρουση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, με ένα μικρό κλάσμα των πυρηνικών όπλων του κόσμου, θα μπορούσε να σκοτώσει 50 εκατομμύρια έως 125 εκατομμύρια ανθρώπους μόνο σε αυτές τις δύο χώρες. Ο πυρηνικός πόλεμος θα άλλαζε επίσης το κλίμα, όπως η πτώση της θερμοκρασίας καθώς οι φλεγόμενες πόλεις γεμίζουν την ατμόσφαιρα με καπνό, απειλώντας την παραγωγή τροφίμων παγκοσμίως και ενδεχομένως προκαλώντας μαζική πείνα.

Τι έπεται?  

Ενώ η αποφυγή της πλήρους εξαφάνισης δεν ακούγεται σαν μια επένδυση της κλιματικής αλλαγής, υπάρχει λόγος για ελπίδα. Οι ειδικοί λένε ότι δεν είναι αργά για να αποφευχθούν τα χειρότερα σενάρια με σημαντικές περικοπές στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

«Είναι στο χέρι μας», είπε ο Μαν. «Εάν αποτύχουμε να μειώσουμε σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα την επόμενη δεκαετία, πιθανότατα δεσμευόμαστε για επιδείνωση των ήδη επικίνδυνων ακραίων καιρικών φαινομένων, πλημμύρα ακτών σε όλο τον κόσμο λόγω του λιώματος των πάγων και της αύξησης της στάθμης της θάλασσας, περισσότερη πίεση στους περιορισμένους πόρους. Ο αυξανόμενος παγκόσμιος πληθυσμός ανταγωνίζεται για λιγότερα τρόφιμα, νερό και χώρο λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Εάν ενεργήσουμε τολμηρά τώρα, μπορούμε να αποφύγουμε τις χειρότερες επιπτώσεις “.

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagram, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

ΣΟΣ για τους κοραλλιογενείς υφάλους.

e-enimerosi

Στην 6η θέση στην Ευρώπη με την μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση η Ελλάδα!

e-enimerosi

Ευρωκοινοβούλιο: Αλλάζουν τα πάντα στα κτίρια εντός ΕΕ.

e-enimerosi