Ιατρική Βιολογία

Τη μετάλλαξη Δέλτα στοχεύει το νέο εμβόλιο από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης –οι ίδιοι που βρίσκονται πίσω από το εμβόλιο της AstraZeneca– άρχισαν να δουλεύουν πάνω σε ένα νέο εμβόλιο, ειδικά για το στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού.

Πηγή της εφημερίδας Independent είπε ότι η ανάπτυξη μιας νέας εκδοχής γίνεται εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων και των θανάτων στη Βρετανία, «προκειμένου να υπάρχει κάτι στο ράφι έτοιμο για μαζική παραγωγή, αν χρειαστεί».

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί σε πόσο χρόνο θα είναι έτοιμο το τροποποιημένο σκεύασμα, ούτε εάν η απόφαση σχετίζεται και με την εμφάνιση στη χώρα της νέας παραλλαγής Δέλτα+ (Delta Plus) που σταδιακά κερδίζει έδαφος και η οποία φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική (κατά 10% έως 15%, σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις) από την «κανονική» Δέλτα.

Στις αρχές Οκτωβρίου σχεδόν το 10% των νέων κρουσμάτων στην Αγγλία οφείλονταν στη Δέλτα+.

Ο Άρης Κατζουράκης, καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανέφερε ότι αν η εκτίμηση περί μεγαλύτερης μεταδοτικότητας επιβεβαιωθεί, τότε η Δέλτα+ (γνωστή και ως μετάλλαξη ΑΥ.4.2) «θα επικρατήσει τελικά».

Με δεδομένες τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες διεθνώς για τρίτη ενισχυτική δόση, στο ρεπορτάζ της εφημερίδας τονίζεται ότι οι ερευνητές της Οξφόρδης εκτίμησαν πως δεν θα είναι δύσκολο να κάνουν τις αναγκαίες τροποποιήσεις, ώστε το νέο εμβόλιο να εστιάσει στο στέλεχος Δέλτα.

Η Pfizer έχει ήδη ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση, ενώ και η Moderna έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε εύκολα να αναπροσαρμόσει το δικό της εμβόλιο, προκειμένου να καλύψει νέες παραλλαγές.

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagram, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Σημάδια του καρκίνου που μπορούν να εντοπιστούν χρόνια πριν από τα συμπτώματα;

e-enimerosi

Η μικροχειρουργική σε λεπτές επεμβάσεις.

e-enimerosi

EE: Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση νέο αντιβιοτικό για ανθεκτικές λοιμώξεις.

e-enimerosi