Τη στιγμή που η κεφαλή της Εκκλησίας της Ελλάδας ζητάει ακόμα και δημοψήφισμα για την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών μάλλον ενισχύουν τους προβληματισμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Στη πρόσφατη μεγάλη έρευνα της Prorata για το πολιτικό κέντρο, στην οποία τέθηκαν και ζητήματα τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, το 58% διαφωνεί στην υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα, ενώ μόλις το 35% συμφωνεί.

Αυτό που έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως, στη συγκεκριμένη έρευνα, είναι ότι ανάμεσα και σε όσους δηλώνουν κεντρώοι οι περισσότεροι εξακολουθούν να διαφωνούν.

Δηλαδή, η σθεναρή αντίθεση της ελληνικής κοινωνίας στην υιοθεσία παιδιών από ομόφυλους, δεν περιορίζεται μόνο στα συντηρητικά στρώματα των ψηφοφόρων. Ειδικότερα, το 52% του πολιτικού κέντρου διαφωνεί με την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια.

Αυτό το εύρημα της Prorata έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές που σχολίασαν την έρευνα της Prorata, η πλειονότητα -σχεδόν οι 6 στους 10- αυτών των ανθρώπων που αυτοχαρακτηρίζονται κεντρώοι ψήφισαν τη ΝΔ στις εκλογές του 2023.

Έτσι, ένα εξαιρετικά μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος που έδωσε τη νίκη στη σημερνική κυβέρνηση Μητσοτάκη, φαίνεται να μην επικροτεί όσα αναφέρονται στα ΜΜΕ μέχρι τώρα από πλευράς κυβέρνησης, σχετικά με την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. 

Η εικόνα γίνεται ακόμα πιο προβληματική για το κυβερνητικό επιτελείο, αν πάμε αμιγώς μέσα στο στρατόπεδο της ΝΔ.

Για του λόγου το αληθές, το 74% των νεοδημοκρατών συμμετεχόντων στην έρευνα της Prorata, δεν θέλουν από ομόφυλα ζευγάρια να υιοθετούνται παιδιά. Ακόμα και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ πάντως, κατά 55%, είναι επίσης αντίθετοι με την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια.

Σύμφωνα, μάλιστα και με άλλη πρόσφατη δημοσκόπηση του Open το 64,1% διαφωνεί με την θεσμοθέτηση της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια.

Μάλιστα, λόγω αυτών των ευρημάτων -που δείχνουν ευρεία αντίθεση στην υιοθεσία παιδιών από ομοφιλόφυλους-, σε εκπομπή του ίδιου σταθμού ακούστηκε και η αντιδημοκρατική γνώμη πως δεν θα πρέπει να έχουν όλοι οι πολίτες δικαίωμα ψήφου.

Δεκτική η κοινωνία στον γάμο ομόφυλων

Στο ζήτημα του γάμου των ομοφύλων, η κοινωνία είναι σίγουρα περισσότερο θετική.

Στην έρευνα της Prorata, το 64% συμφωνεί με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ενώ στους κεντρώους ψηφοφόρους το ποσοστό ανεβαίνει στο 72%.

Βέβαια, στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι θετικό το 59% των ψηφοφόρων της ΝΔ, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ είναι 94% και 75% αντίστοιχα. Δηλαδή, ψηφοφόροι φαινομενικά πιο κεντρωαριστερών κομμάτων είναι πιο υποστηρικτικοί στα σχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρά οι ψηφοφόροι του κόμματός του.  

Περιέργως, κατά παραφωνία με τα παραπάνω ευρήματα, αποτελεί η δημοσκόπηση της Marc, σύμφωνα με την οποία υπέρ της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια τάσσεται το 52,9% των Ελλήνων, ενώ αντιτίθεται το 40,9%.

Στην ίδια έρευνα, το 54,8% συμφωνεί στη νομοθέτηση στην Ελλάδα του πολιτικού γάμου μεταξύ των ατόμων του ιδίου φύλου, ενώ το 42,5% διαφωνεί.

Σίγουρα πάντως, η κυβέρνηση θα έχει δύσκολο έργο μπροστά της ενόψει του επίμαχου νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια.