Άρθρα ΡεπορτάζΙστορία Πολιτισμός

Το αστρονομικό ρολόι-πλανητάριο στο Ερμοσίγιο του Μεξικό: Βασισμένο στον μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Του Μουρτζούκου Χρήστου.

Το αστρονομικό ρολόι-πλανητάριο, που κατασκευάστηκε από μία εταιρία ρολογιών στο Μεξικό, βασίζεται στον μηχανισμό των Αντικυθήρων. Τα έξοδα ανέλαβε εξ ολοκλήρου το πανεπιστήμιο της Σονόρα. Είναι ένα ρολόι δύο όψεων του μηχανισμού των Αντικυθήρων.

Το αστρονομικό ρολόι-πλανητάριο ονομάζεται ΜΑΜΗ (MONUMENTAL ANTIKYTHERA MECHANISM FOR HERMOSILLO), που σημαίνει Μνημειακός Μηχανισμός των Αντικυθήρων για το Ερμοσίγιο (Το Ερμοσίγιο είναι πόλη του Μεξικού στην οποία θα τοποθετηθεί το πρώτορολόι).

Είναι ένα ρολόι δύο όψεων του μηχανισμού των Αντικυθήρων. Έχει ύψος τρία μέτρα και περιλαμβάνει τον ήλιο, την Σελήνη και τους πλανήτες, των οποίων τη θέση δίνει συνεχώς. Φυσικά προβλέπει τις εκλείψεις, προσδιορίζει το πότε θα αρχίσουν οι Ολυμπιακοί αγώνες κλπ.

Δημιουργήθηκε από την ομάδα του Πανεπιστημίου της Σονόρα του Μεξικού. Η εταιρεία που ανέλαβε την κατασκευή του είναι η Olvera IΙI Generacion που φτιάχνει μνημειακά ρολόγια.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων σήμερα είναι ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό εργαλείο και συγχρόνως πολύτιμος πρεσβευτής της Ελλάδος στο εξωτερικό.

Βέβαια, μεγάλη συμβολή στο έργο αυτό έχει και η μακροχρόνια έρευνα του καθηγητή Ξενοφώντα Μουσά και της ομάδας του, η οποία είναι πολυεθνική και απαρτίζεται από πλήθος ανθρώπων που έχουν αφιερώσει πολλά χρόνια από τη ζωή τους στην έρευνα και στις απαντήσεις που μπορούμε να λάβουμε από τον μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Ο Μνημειακός Μηχανισμός των Αντικυθήρων στο Μεξικό.

Ο Μνημειακός Μηχανισμός των Αντικυθήρων θα φτάσει σήμερα στο Πανεπιστήμιο της Σονόρα.
Αργότερα την ίδια μέρα, την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου, ο Μνημειακός Μηχανισμός των Αντικυθήρων για το Ερμόσιγιο (MAMH) θα φτάσει στην Κεντρική Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Σονόρα για την εγκατάσταση και εκκίνησή του. Η e-enimerosi θα προβάλει σε παγκόσμια μετάδοση τα εγκαίνια του μηχανισμού.

e-enimerosi

Προερχόμενο από το Zacatlán της Puebla, το MAMH θα εγκατασταθεί στο DIFUS Plaza, όπου θα εκθέτει την κίνηση των πλανητών γνωστών από την αρχαιότητα, τις φάσεις της Σελήνης και τη θέση του Ήλιου, μεταξύ των αστερισμών του ζωδιακού κύκλου, όπως οι αρχαίοι Έλληνες αστρονόμοι το συνέλαβαν.

Το μνημειώδες αντίγραφο σχεδιάστηκε από ακαδημαϊκούς από το Πανεπιστήμιο της Σονόρα, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Ελλάδα και κατασκευάστηκε από μηχανικούς και τεχνικούς της «Relojes Olvera III Generación», υπό την ηγεσία του Eng. Ο Jesús Clemente Olvera Trejo, διευθυντής της εταιρείας, και ο Eng. Alfredo Carmona Martínez, υπεύθυνος για τον σχεδιασμό, ακολουθώντας τις πιο πρόσφατες έρευνες και οδηγούς για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων παγκοσμίως.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Σονόρα που συμμετείχαν σε αυτό το Πολυϊδρυματικό Πρόγραμμα:
  • Dr Ezequiel Rodríguez Jáuregui
  • Dr Julio Saucedo Morales
  • Dr Raúl Pérez-Enríquez (συνταξιούχος)
  • Dra Alma Ayala Moreno
  • Dr Armando Ayala Corona
  • Ο Καθ. Ξενοφών Μουσσάς, από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Ελλάδα.
Παγκόσμιος ο αντίκτυπος του ΜΑΜΗ.
e-enimerosi

Ο Δρ Ezequiel Rodríguez Jáuregui, υπεύθυνος για το έργο, τόνισε ότι το <<MAMH είναι σημαντικό όχι μόνο για το Πανεπιστήμιο και την Πολιτεία της Σονόρα, αλλά έχει παγκόσμιο αντίκτυπο, καθώς είναι ο πρώτος μηχανισμός που κατασκευάστηκε με αυτά τα χαρακτηριστικά και, πάνω από όλα, 10 φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με το πρωτότυπο έργο που έχει ύψος 32 cm (το MAMH θα έχει ύψος 3,20 m).

Η οικονομική υποστήριξη για το MAMH ελήφθη από την κυβέρνηση της Sonora, της οποίας ο Κυβερνήτης Δρ. Alfonso Durazo Montaño παρακολούθησε στενά την πρόοδο της παραγωγής. Αυτός και η Δρα. Η María Rita Plancarte, Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Sonora, έχουν προσκληθεί να ξεκινήσουν σε λίγες μέρες το μνημειακό ρολόι που θα δώσει ζωή σε αυτό το μηχανικό σύμπαν, ένα μνημειώδες αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων που θεωρείται ο πρώτος υπολογιστής που κατασκευάστηκε ποτέ στην ανθρωπότητα.

Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι στις 2 Ιουνίου 2022, στα πρώτα 120 χρόνια από την αναγνώριση των υπολειμμάτων του μηχανισμού μεταξύ των υπολειμμάτων ενός ναυαγίου, στο νησί των Αντικυθήρων, ανακοινώθηκε το ενδιαφέρον μας να έχουμε μια μνημειώδη έκδοση. Αυτός ο στόχος έχει επιτευχθεί>>.

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων σήμερα.
*Ξενοφών Μουσάς

Συμπληρώνονται σχεδόν δύο δεκαετίες από την έναρξη της μελέτης του μηχανισμού των Αντικυθήρων και τη δημοσίευση των πρώτων αποτελεσμάτων της μελέτης του αρχαιότερου γνωστού υπολογιστή (στην Nature 1/11/2006). Οι δραστηριότητες που έχω κάνει και συνεχίζω να σχεδιάζω και να πραγματοποιώ προς όφελος της Ελλάδας, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Πανεπιστημίου Αθηνών, της Επιστήμης και της νεολαίας μας.

Οι μελέτες μας έδειξαν ότι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων υπολογίζει τη θέση του Ήλιου, τη θέση και τις φάσεις της Σελήνης κατά τη διάρκεια του μήνα. Προβλέπει τις εκλείψεις του Ήλιου και της Σελήνης, πιθανώς την θέση κάθε πλανήτη και πιθανότατα (σύμφωνα με τα συγγράμματά του Πρόκλου, τελευταίου φιλοσόφου στην Αθήνα) ήταν ένα αστρονομικό ρολόι, όπως αυτό του Αρχιμήδη.

Περιγραφή του Μνημειακού ωρολογίου τύπου Μηχανισμού Αντικυθήρων.

Κατασκευάσαμε ένα μεγάλο μνημειακό ρολόι πλανητάριο εμπνευσμένο από τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, το οποίο σχεδιάσαμε και φτιάχνουμε ως αποτέλεσμα επιστημονικών μελετών με το Πανεπιστήμιο της Σονόρα, της εταιρείας Relojes Olvera του Μεξικού και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η κατασκευή και τοποθέτηση του μνημειακού αστρονομικού ρολογιού βασισμένου στον μηχανισμό των Αντικυθήρων είναι βέβαιο ότι:
  • Θα δείχνει τις δυνατότητες τις επιστήμης από την αρχαία εποχή και ειδικότερα της Ελληνικής τεχνολογίας που είναι η μόνη κατά την αρχαιότητα που βασίζεται στις επιστήμες και τους νόμους της φυσικής.
  • Θα εμπνέει τους νέους για σπουδές διαφόρων κατευθύνσεων και για να σχεδιάζουν το μέλλον τους θέτοντας υψηλούς στόχους.
  • Θα οδηγεί τους νέους να να αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
  • Θα εκπαιδεύει τους νέους σε πολλά αντικείμενα (τεχνολογία, υπολογιστές, μαθηματικά, φυσική, αστρονομία, ιστορία, φιλοσοφία, γλωσσολογία).
  • Θα προβάλλει με μοναδικό τρόπο τον τόπο που θα τοποθετηθεί.
  • Θα γίνει ένα τοπόσημο για περιοχή που θα τοποθετηθεί.
  • Θα προβάλει την εφευρετικότητα των Ανθρώπων.
  • Θα προβάλει τον Πολιτισμό και τις δημιουργίες των Ελλήνων.
  • Θα διδάσκει πολλά στους νέους αλλά και τους μεγαλύτερους, ακόμη και τους ειδικούς.
  • Θα είναι ένα περίτεχνο και καλαίσθητο γλυπτό.
  • Θα είναι ένα χρήσιμο ρολόι και μάλιστα αστρονομικό, ένα μηχανικό πλανητάριο που θα προβλέπει και τις εκλείψεις ηλίου και σελήνης.
Το μνημειακό αυτό ρολόι πλανητάριο έχει διαστάσεις 3Χ3Χ1,8 μέτρα.

Είναι ένα καλαίσθητο όσο και εξαιρετικά εντυπωσιακό αστρονομικό ρολόι–πλανητάριο, παρόμοιο του οποίου δεν υπάρχει μέχρι τώρα.

Το νέο αυτό αστρονομικό ρολόι–πλανητάριο είναι ένα λειτουργικό ομοίωμα του μηχανισμού των Αντικυθήρων 10 φορές μεγαλύτερο από το αυθεντικό. Το αστρονομικό–μνημειακό αυτό ρολόι είναι εμπνευσμένο και βασισμένο σε επιστημονικές έρευνες με πειράματα που διεξάγω σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Σονόρα του Μεξικού (καθηγητές κύριοι Raul Perez-Enriquez, Julio Cesar Sausedo Morales, Ezequiel Rodriguez κ.ά.) και την εξαιρετική εταιρεία κατασκευής μνημειακών ρολογιών Relojes Olvera, η οποία έχει παράδοση αιώνα σε τέτοια ρολόγια.

Το πρώτο αστρονομικό ρολόι θα τοποθετηθεί στο Μεξικό, σε ειδικό χώρο του Πανεπιστημίου της Σονόρα στην πόλη Hermosillio.

Επιθυμούμε να τοποθετήσουμε τέτοια αστρονομικά ρολόγια σε άλλες πόλεις στο Μεξικό και σε όλο τον κόσμο και ειδικότερα στην Ελλάδα.

Η εταιρεία κατασκευής του ρολογιού είναι:

  • Η Relojes Olvera IΙI Generacion (Mexico), http://www.relojesolvera.com.mx/. ventas@relojesolvera.com.mx  και ειδικότερα με τον κ. Ing. Pedro Martinez Serafin.
  • Το πανεπιστήμιο της Σονόρα στο Μεξικό.
  • Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Ελλάδα 

*Ξενοφών Διον. Μουσάς
Kαθηγητής Φυσικής Διαστήματος (συνταξιούχος)
Τομέας Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής
Τμήμα Φυσικής, Σχολή Θετικών Επιστημών
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Το ανθισμένο Λεμονοδάσος.

e-enimerosi

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Ο ανθελληνικός ρόλος της Γερμανίας και των ΗΠΑ στο θέμα της Μακεδονίας και τα Ellinika Hoaxes.

e-enimerosi