Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA είναι πλήρως συναρμολογημένο

Ο διάδοχος του Διαστημικού Τηλεσκοπίου James Hubb, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, ολοκλήρωσε τελικά την κατασκευή, σχεδόν 15 χρόνια μετά την υποθετική εκτόξευσή του.

Τα δύο μισά του JWST συγκεντρώθηκαν για πρώτη φορά στις εγκαταστάσεις του Northrop Grumman στο Redondo Beach της Καλιφόρνια, ένα σημαντικό ορόσημο για την τελική ολοκλήρωση του μακροχρόνιου σχεδίου.

Αρχικά σχεδιασμένο για κυκλοφορία το 2007, ο διαστημικός ανιχνευτής επόμενης γενιάς βρίσκεται στις κάρτες από το 1997 και έχει μακρά ιστορία σημαντικών υπερβάσεων κόστους και καθυστερήσεων που σχετίζονται με το όχημα εκτόξευσης του και αναζητώντας χρηματοδότηση για το αυξημένο κόστος του.

Σήμερα σε: Καινοτομία

Υπολογιζόταν να κοστίσει περίπου 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά η εκτίμηση αυτή είχε ήδη ανέλθει στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι την έναρξη της κατασκευής το 2008. Διάφορες επιτροπές  εξέτασαν το σχέδιο και κινδύνευαν με ακύρωση το 2011. Το Κογκρέσο, αντιθέτως, επέλεξε να καλύψει χρηματοδότηση για ολοκλήρωση στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Νωρίτερα φέτος, αύξησε το όριο αυτό κατά 800 εκατομμύρια δολάρια.

Παρόλο που φαίνεται μπερδεμένο ότι το κόστος θα μπορούσε να έχει κλιμακωθεί μέχρι στιγμής από τον έλεγχο σε ένα layover, το JWST έχει όλα τα προβλήματα ενός μαζικού διαστημικού έργου και μιας μεγάλης επιστημονικής προσπάθειας. Οι τεχνικές δυσλειτουργίες και οι χαμένες προβολές του προϋπολογισμού είναι κοινές όταν κατασκευάζετε ένα επιστημονικό όργανο και όταν δοκιμάζετε ταυτόχρονα όλα τα εξαρτήματα για την αξιοπιστία του χώρου, γίνεται σαφές πού πηγαίνουν τα χρήματα.

Όπως είπε, η JWST θα κοστίσει πιθανώς πάνω από 12 δισεκατομμύρια δολάρια, η οποία περιλαμβάνει συνεισφορές από διεθνείς πηγές, κυρίως από ευρωπαϊκούς και καναδικούς διαστημικούς οργανισμούς.

Αν και υπήρξε κριτική ότι το JWST έχει απορροφήσει πάρα πολλά από τα χρήματα που θα μπορούσαν να έχουν προχωρήσει σε άλλα προγράμματα επιστήμης του διαστήματος, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα είναι ένα ισχυρό και πολύπλοκο εργαλείο, που θα περάσει πέρα ​​από τα άκρα του γαλαξία μας από ποτέ – μόλις βρεθεί στο διάστημα.

 «Αυτή είναι μια συναρπαστική στιγμή για να δούμε τώρα όλα τα μέρη του Webb, τέλος, ενώνονται σε ένα ενιαίο παρατηρητήριο για πρώτη φορά», δήλωσε ο Γρηγόρης Robinson, ο διευθυντής προγράμματος Webb στην έδρα της NASA στην Ουάσιγκτον, DC. “Η ομάδα μηχανικών έχει πραγματοποιήσει ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός και σύντομα θα μπορέσουμε να δούμε απίστευτες νέες απόψεις για το εκπληκτικό σύμπαν μας”.

πηγή: forbes.com

Σχετικές αναρτήσεις

Η προσαρμογή στην εξίσωση της γάτας του Σρέντινγκερ θα μπορούσε να ενώσει τη σχετικότητα του Αϊνστάιν και την κβαντική μηχανική.

e-enimerosi

Το διαστημόπλοιο Starliner της Boeing δεν θα πραγματοποιήσει ακόμη ιδιωτικές αποστολές.

e-enimerosi

Αντιδραστήρας Tokamak, θα σώσει τον κόσμο;

Δημήτρης Λίτσας