Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Το ελικόπτερο Mars Ingenuity της NASA πραγματοποίησε την τελευταία του πτήση μετά από ζημιά .

«Το ιστορικό ταξίδι του Ingenuity, του πρώτου αεροσκάφους σε άλλο πλανήτη, έφτασε στο τέλος του».

Το Ingenuity το πρώτο ρομπότ που έπεσε στον ουρανό ενός εξωγήινου κόσμου – υπέστη ζημιά στη λεπίδα του ρότορα κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης αναπήδησής του και “δεν είναι πλέον ικανό να πετάξει”, ανακοίνωσε η NASA σήμερα (25 Ιανουαρίου).

«Το ιστορικό ταξίδι του Ingenuity, του πρώτου αεροσκάφους σε άλλο πλανήτη, έφτασε στο τέλος του», δήλωσε ο διαχειριστής της NASA, Μπιλ Νέλσον, σε δήλωση του πρακτορείου.

«Αυτό το αξιοσημείωτο ελικόπτερο πέταξε ψηλότερα και μακρύτερα από ό,τι φανταζόμασταν ποτέ και βοήθησε τη NASA να κάνει αυτό που κάνουμε καλύτερα – να κάνει το αδύνατο, δυνατό», πρόσθεσε ο Νέλσον. «Μέσω αποστολών όπως το Ingenuity, η NASA ανοίγει το δρόμο για μελλοντικές πτήσεις στο ηλιακό μας σύστημα και εξυπνότερη, ασφαλέστερη ανθρώπινη εξερεύνηση στον Άρη και πέρα ​​από αυτήν».

Το Ingenuity προσγειώθηκε μαζί με το ρόβερ Perseverance της NASA στο πάτωμα του κρατήρα Jezero του Άρη τον Φεβρουάριο του 2021.

Το ελικόπτερο των 4 λιβρών (1,8 κιλών) είχε επιφορτιστεί να αποδείξει ότι η πτήση με κινητήρα είναι πράγματι δυνατή στον Άρη παρά τη λεπτή ατμόσφαιρα του πλανήτη – το έκανε αμέσως κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας πέντε πτήσεων εκείνη την άνοιξη.

Στη συνέχεια, η NASA χορήγησε στο Ingenuity μια εκτεταμένη αποστολή, η οποία είδε το στροφείο να χρησιμεύει ως ανιχνευτής για το κυνήγι ζωής και συλλογή δειγμάτων Perseverance. Το Ingenuity πραγματοποίησε εντυπωσιακές 67 πτήσεις κατά τη διάρκεια αυτής της νέας εκστρατείας, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες των επιστημόνων και των μηχανικών της αποστολής.

Αν και η πρωταρχική αποστολή του μικρού ελικοπτέρου είχε στόχο να διαρκέσει μόλις 30 ημέρες, παρέμεινε επιχειρησιακό στην επιφάνεια του Άρη για σχεδόν τρία χρόνια. Παραμένοντας ψηλά για σχεδόν 129 λεπτά κατά τη διάρκεια των 72 πτήσεων του στον Κόκκινο Πλανήτη, το Ingenuity κάλυψε περίπου 11 μίλια (17,7 χιλιόμετρα) εδάφους, σύμφωνα με το ημερολόγιο πτήσεων της αποστολής.

Ωστόσο, το Ingenuity αντιμετώπισε κάποια προβλήματα κατά την τελευταία του πτήση, η οποία έγινε στις 18 Ιανουαρίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της πτήσης, “οι επικοινωνίες μεταξύ του ελικοπτέρου και του ρόβερ τερματίστηκαν νωρίς, πριν από την προσγείωση”, ανέφερε η NASA σε μια δήλωση.

Η ομάδα της αποστολής κατάφερε να αποκαταστήσει την επαφή με το Ingenuity, αλλά οι εικόνες που συνέλεξε το ελικόπτερο κατά τη διάρκεια της πτήσης της 18ης Ιανουαρίου αποκάλυψαν ότι ένα ή περισσότερα από τα τέσσερα πτερύγια του ρότορα «υπέστησαν ζημιά κατά την προσγείωση», έγραψαν αξιωματούχοι της NASA στη σημερινή ενημέρωση.

Αν και οι μέρες πτήσης του Ingenuity έχουν τελειώσει, ωστόσο, η κληρονομιά του ελικοπτέρου είναι εξασφαλισμένη. Έχει χαράξει μια καλά κερδίσει θέση στα βιβλία ρεκόρ εξερεύνησης της ανθρωπότητας και η επιτυχία του στον Άρη πιθανότατα θα οδηγήσει σε περαιτέρω εναέρια εξερεύνηση του Κόκκινου Πλανήτη.

Πράγματι, η NASA σχεδιάζει να στείλει δύο ελικόπτερα τύπου Ingenuity για να βοηθήσει την Perseverance να συλλέξει δείγματα για επιστροφή στη Γη και η υπηρεσία ήδη αναπτύσσει μεγαλύτερα και πιο ικανά ελικόπτερα που θα μπορούσαν κάποια μέρα να πραγματοποιήσουν δικές τους επιστημονικές αποστολές στον Κόκκινο Πλανήτη. Όταν έρθει εκείνη η μέρα, θα το χρωστήσουν στην Τζίνι.

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή Αρχική εικόνα: NASA/JPL-Caltech

Σχετικές αναρτήσεις

Το διαστημόπλοιο Starliner της Boeing δεν θα πραγματοποιήσει ακόμη ιδιωτικές αποστολές.

e-enimerosi

Αντιδραστήρας Tokamak, θα σώσει τον κόσμο;

Δημήτρης Λίτσας

Οι δορυφόροι της Κίνας, Tiandu-1 και 2 δοκιμάζουν σεληνιακές επικοινωνίες και τεχνολογία πλοήγησης.

e-enimerosi