Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Το ρόβερ Perseverance της NASA επιβεβαιώνει την παρουσία αρχαίας λίμνης στον Άρη.

Τα στοιχεία για αρχαία ιζήματα λιμνών στη βάση του κρατήρα Jezero του Άρη προσφέρουν νέες ελπίδες για την εύρεση ιχνών ζωής σε δείγματα που συνέλεξε το ρόβερ Perseverance της NASA.

Τα στοιχεία για αρχαία ιζήματα λιμνών στη βάση του κρατήρα Jezero του Άρη προσφέρουν νέες ελπίδες για την εύρεση ιχνών ζωής σε δείγματα που συνέλεξε το ρόβερ Perseverance της NASA. 

Το Perseverance έπεσε στις 18 Φεβρουαρίου 2021 μέσα στον κρατήρα Jezero πλάτους 45 χιλιόμετρα του Κόκκινου Πλανήτη, ο οποίος πιστεύεται ότι κάποτε φιλοξενούσε μια μεγάλη λίμνη και δέλτα ποταμού. Το rover σαρώνει τον κρατήρα αναζητώντας σημάδια προηγούμενης ζωής και συλλέγει και αποθηκεύει δεκάδες δείγματα στην πορεία για μια πιθανή μελλοντική επιστροφή στη Γη. 

Χρησιμοποιώντας το όργανο Radar Imager για το πείραμα του Άρη (RIMFAX), ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Λος Άντζελες (UCLA) και το Πανεπιστήμιο του Όσλο αποκάλυψαν νέες ενδείξεις για το πώς σχηματίστηκαν τα στρώματα ιζήματος με την πάροδο του χρόνου στο πάτωμα του κρατήρα, σύμφωνα με δήλωση.

«Από την τροχιά μπορούμε να δούμε ένα σωρό διαφορετικά κοιτάσματα, αλλά δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αν αυτό που βλέπουμε είναι η αρχική τους κατάσταση ή αν βλέπουμε το τέλος μιας μακράς γεωλογικής ιστορίας», είπε ο David Paige, πρώτος. Ο συγγραφέας της μελέτης, ο αναπληρωτής κύριος ερευνητής του RIMFAX και καθηγητής του UCLA, είπε στη δήλωση. «Για να πούμε πώς σχηματίστηκαν αυτά τα πράγματα, πρέπει να δούμε κάτω από την επιφάνεια».

Καθώς το Perseverance ταξιδεύει στην επιφάνεια του Άρη, το όργανο RIMFAX στέλνει κύματα ραντάρ προς τα κάτω σε διαστήματα 4 ιντσών (10 εκατοστών) και μετρά παλμούς που αντανακλώνται από βάθη περίπου 65,6 ποδιών (20 μέτρων) κάτω από την επιφάνεια για να δημιουργήσει ένα υποεπιφανειακό προφίλ του πάτωμα κρατήρα. 

Τα δεδομένα RIMFAX έδειξαν ενδείξεις ιζημάτων που εναποτέθηκαν από νερό που κάποτε γέμιζε τον κρατήρα. Είναι πιθανό ότι η μικροβιακή ζωή θα μπορούσε να ζούσε στον κρατήρα αυτή τη στιγμή και, αν υπήρχε τέτοια ζωή στον Άρη, δείγματα ιζημάτων από αυτήν την περιοχή θα περιείχαν σημάδια των υπολειμμάτων τους. 

Συνέβησαν δύο διακριτές περίοδοι εναπόθεσης, δημιουργώντας στρώματα ιζημάτων στο πάτωμα του κρατήρα που φαίνονται κανονικά και οριζόντια, σαν στρώματα στρωμάτων που φαίνονται στη Γη. Οι διακυμάνσεις στη στάθμη του νερού της λίμνης προκάλεσαν ορισμένες από τις αποθέσεις ιζημάτων να σχηματίσουν ένα τεράστιο δέλτα, το οποίο διέσχισε η Perseverance μεταξύ Μαΐου και Δεκεμβρίου 2022, σύμφωνα με τη δήλωση. 

Οι μετρήσεις του ραντάρ δείχνουν επίσης ένα ανώμαλο πάτωμα κρατήρα κάτω από το δέλτα, το οποίο είναι πιθανό να οφείλεται σε διάβρωση πριν από την πρώτη εναπόθεση ιζημάτων. Μετά, καθώς η λίμνη στέγνωσε με την πάροδο του χρόνου, τα στρώματα ιζήματος στον κρατήρα διαβρώθηκαν, σχηματίζοντας τα γεωλογικά χαρακτηριστικά που είναι ορατά στην επιφάνεια του Άρη σήμερα. 

«Οι αλλαγές που βλέπουμε να διατηρούνται στο ροκ ρεκόρ οφείλονται σε μεγάλης κλίμακας αλλαγές στο περιβάλλον του Άρη», είπε η Paige στη δήλωση. «Είναι ωραίο που μπορούμε να δούμε τόσα πολλά στοιχεία αλλαγής σε μια τόσο μικρή γεωγραφική περιοχή, που μας επιτρέπει [να] επεκτείνουμε τα ευρήματά μας στην κλίμακα ολόκληρου του κρατήρα».

Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν χθες (26 Ιανουαρίου) στο περιοδικό Science Advances. 

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή Αρχική εικόνα: NASA/JPL-Caltech

Σχετικές αναρτήσεις

Το διαστημόπλοιο Starliner της Boeing δεν θα πραγματοποιήσει ακόμη ιδιωτικές αποστολές.

e-enimerosi

Αντιδραστήρας Tokamak, θα σώσει τον κόσμο;

Δημήτρης Λίτσας

Οι δορυφόροι της Κίνας, Tiandu-1 και 2 δοκιμάζουν σεληνιακές επικοινωνίες και τεχνολογία πλοήγησης.

e-enimerosi