Πολιτική

WSJ: Κοντά στο να αποκτήσει τον πρώτο Γερμανό επικεφαλής η ΕΚΤ

Η Γερμανία βρίσκεται πολύ κοντά σε ένα «τρόπαιο», που έχει στερηθεί για δύο δεκαετίες: Την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτό υποστηρίζει τουλάχιστον η Wall Street Journal, επικαλούμενη Ευρωπαίους αξιωματούχους, σύμφωνα με τους οποίους Παρίσι και Βερολίνο είναι πολύ κοντά σε έναν συμβιβασμό, ο οποίος θα δώσει στο δεύτερο τη δυνατότητα να δει τον Γενς Βάιντμαν να διαδέχεται τον Ιταλό Μάριο Ντράγκι. Αν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν θα πρόκειται για πλήρη ανατροπή των έως τώρα προγνωστικών που έδιναν προβάδισμα στην «κούρσα» της διαδοχής σε Γάλλους και Φινλανδούς τραπεζίτες και άφηναν στις τελευταίες επιλογές τον Γερμανό κεντρικό τραπεζίτη.

Αν τελικά διαδεχθεί ο Βάιντμαν τον Ντράγκι, θα είναι μία μεγάλη «νίκη» της Άγκελα Μέρκελ, η οποία θα τη βοηθήσει να κάμψει και την κριτική στο εσωτερικό του κόμματός της. Θα έχει δε την ευκαιρία να αφήσει το στίγμα της σε έναν από τους πλέον κρίσιμους θεσμούς για το μέλλον της Ευρωζώνης, μετά την αποχώρησή της από το προσκήνιο της πολιτικής σκηνής. Ωστόσο δεν θα είναι όλοι το ίδιο ευχαριστημένοι με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Ο Βάιντμαν ήταν ο άνθρωπος ο οποίος αντιτάχθηκε σε όλες τις μεγάλες επιλογές του Μάριο Ντράγκι, όπως το πρώτο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων και στη συνέχεια το μεγάλο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Αν αναλάβει εκείνος τα ηνία, θα μπορούσε να σταλεί στις αγορές το μήνυμα πως η ΕΚΤ ενδέχεται να αλλάξει  άρδην στρατηγική, σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο για την οικονομία της νομισματικής ένωσης. Γερμανία, Ιταλία και άλλες οικονομίες έχουν παγιδευθεί σε στασιμότητα και τα καμπανάκια για ύφεση γίνονται ολόενα και πιο δυνατά.

Ο Μάριο Ντράγκι προ ημερών επανέλαβε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία εξακολουθεί να έχει την απόλυτη στήριξη της Φραγκφούρτης. Αξίζει να σημειωθεί ότι κανείς Γερμανός δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής τη θέση του επικεφαλής της ΕΚΤ απο ιδρύσεως της κεντρικής τράπεζας και παρά το γεγονός ότι έχει την έδρα της στη Φραγκφούρτη, ενώ στήθηκε κατά τα πρότυπα της Bundesbank.

H συμφωνία ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, πάντως, όπως αναφέρει η WSJ. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν αμέσως μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών του Μαΐου, το οποίο θα δώσει το έναυσμα για ένα παιχνίδι με «μουσικές καρέκλες» για την κάλυψη όλων των καίριων θέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Γαλλία ενώ αρχικά διεκδικούσε τα ηνία της ΕΚΤ, φαίνεται τώρα να έχει στρέψει το βλέμμα της περισσότερο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και τούτο γιατί θεωρούν καθοριστικό το ρόλο της Κομισιόν στο εμπόριο και το μεταναστευτικό, δύο πολύ μεγάλα ζητήματα.

Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι θα δημιουργηθεί και μία νέα θέση, αυτού του υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης, την οποία ενδεχομένως επίσης να διεκδικήσει το Παρίσι.

naftemporiki.gr 

Σχετικές αναρτήσεις

Διάρρηξη στη διεύθυνση Εκλογών του ΥΠ.ΕΣ.

e-enimerosi

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Βουλή: Ο Κωνσταντίνος Φλώρος γρονθοκόπησε τον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης.

e-enimerosi