Κοινωνία Κόσμος

Υπέρ της καθαίρεσης Τραμπ 56 στους 100 Αμερικανούς. 67 στους 100 τον καταδικάζουν για το «ντου» στο Καπιτώλιο

Η πιθανότητα της κατάθεσης αιτήματος παραπομπής του Τραμπ ενισχύθηκε κι έγινε βεβαιότητα μέσα στο Σαββατοκύριακο, καθώς αυξήθηκε και η τάση της κοινής γνώμης για άμεση απομάκρυνση του Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, πριν από την ορκωμοσία του Μπάιντεν.

Σε δημοσκόπηση της εταιρίας Ipsos για το δίκτυο ABC News, το 56% των ερωτηθέντων εκφράστηκε υπέρ της καθαίρεσης Τραμπ πριν από τις 20 Ιανουαρίου. Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει και το πολύ υψηλό ποσοστό των ερωτηθέντων (67%) που επιρρίπτει στον Τραμπ όλη την ευθύνη για το χάος και τη βία στο Καπιτώλιο.

Οι μέρες που πέρασαν μετά από την εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο κτίριο του Καπιτωλίου και τα επεισόδια που προκάλεσαν πέντε νεκρούς ωρίμασαν τη σκέψη για απομάκρυνση του Τραμπ, ακόμη και την ύστατη ώρα.

Αν και απομένουν μόνο λίγες μέρες για την αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο, πολλοί θεωρούν επιβεβλημένη την καθαίρεση Τραμπ, ώστε να του αφαιρεθούν τα προνόμια που θα είχε στο εξής ως πρώην πρόεδρος και κυρίως το δικαίωμα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στις εκλογές του 2024.

Ο βουλευτής των Δημοκρατικών Τεντ Λιου, ο οποίος συνέταξε το κατηγορητήριο κατά του Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε στο CNN ότι το άρθρο παραπομπής του που θα κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα ζητεί την παύση του απερχόμενου προέδρου από το αξίωμά του για «υποκίνηση ανταρσίας στο Καπιτώλιο».

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα το ψηφίσουν και Ρεπουμπλικανοί. Βέβαια, δεν θα είναι εύκολη η καθαίρεση του Τραμπ γιατί η παραπομπή του (από τη Βουλή που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς) θα οδηγούσε σε δίκη στη Γερουσία, όπου απαιτούνται οι ψήφοι των δύο τρίτων των 100 μελών για να καταδικαστεί ένας πρόεδρος και να καθαιρεθεί.

Εξάλλου, έως την ορκωμοσία των νέων μελών των νέας Γερουσίας, οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν την πλειοψηφία στο σώμα. Παρά την ενόχληση και την οργή τους, οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές στην πλειονότητά τους εξακολουθούν να στηρίζουν τον Τραμπ, αν και ήδη έχουν αρχίσει να διαφαίνονται κάποιες «ρωγμές» στις τάξεις τους από γερουσιαστές που δεν θέλουν να ταυτιστεί το Μεγάλο Παλαιό (Ρεπουμπλικανικό) Κόμμα με μια προσωπικότητα αμφιλεγόμενη.

Σε κάθε περίπτωση, θα είναι πρωτοφανής η διαδικασία καθαίρεσης ενός Αμερικανού πρόεδρου για δεύτερη φορά σε μια θητεία του.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων παρέπεμψε τον Τραμπ σε δίκη τον Δεκέμβριο του 2019, για το σκάνδαλο «Ουκρανία-γκέιτ», επειδή άσκησε πίεση στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προκειμένου να διεξαγάγει έρευνες για τον Τζο Μπάιντεν.

Οι εννέα μέρες έως την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν θα είναι από τις πιο «μακρές» και ανήσυχες στην πρόσφατη αμερικανική Ιστορία.

Ο δυνάμεις της τάξης θα βρίσκονται σε επιφυλακή για τυχόν νέα αιματηρά επεισόδια σε διάφορες Πολιτείες, ενώ το πολιτικό κατεστημένο φοβάται πως η μετάβαση στη νέα προεδρία δεν θα είναι ομαλή. Ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε ότι δεν θα παραδώσει την εξουσία -ως είθισται- στο διάδοχό του, αρνούμενος να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας (μάλλον αυτό ανακούφισε τον Μπάιντεν).

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόσι τόνιζε με επιστολή της προς τους Δημοκρατικούς νομοθέτες την ανησυχία της για το γεγονός ότι ο Τραμπ (τον οποίο η ίδια αποκαλεί «διαταραγμένο») εξακολουθεί να έχει τους κωδικούς του πυρηνικού οπλοστασίου της Αμερικής!

Εξόριστος από το twitter

Μεγάλο πλήγμα για τον Ντόναλντ Τραμπ είναι η «αποβολή» που πήρε από τις αγαπημένες του πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης -κυρίως το twitter-, όπου είχε στηρίξει όλη την εκστρατεία του, τη μετάδοση των ιδεών και του πολιτικού του λόγου, περιφρονώντας τα «κατεστημένα» ΜΜΕ και τον δημόσιο διάλογο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναρτούσε καθημερινά αμέτρητα «τουίτ» (ηλεκτρονικά μηνύματα λίγων χαρακτήρων στην πλατφόρμα).

Αν και η αφαίρεση του δικαιώματος να είναι χρήστης στο μέσο αυτό θεωρείται ότι ανταποκρίνεται στο αίτημα πολλών πλευρών, λόγω της ρητορικής μίσους που περιλάμβαναν τα μηνύματα του Τραμπ, ωστόσο η πράξη αυτή ανοίγει ένα ζήτημα ελευθερίας του λόγου, καθώς έγινε μονομερώς, χωρίς προηγούμενη σχετική δικαστική απόφαση.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Ρόδος: Ξεκίνησαν Τα “Μπάνια” Στο Σιντριβάνι.

e-enimerosi

Γυναικοκτονίες. Μια πληγή που πονάει.

Δημήτρης Λίτσας

Σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία.

e-enimerosi