Διασπορά

Υπερηφάνεια για τους Εύζωνες μας

Στην Αδελαΐδα βρίσκονται από την Τρίτη το βράδυ τα 12 μέλη της ελληνικής προεδρικής φρουράς και οι αξιωματικοί συνοδοί τους για να παραστούν στις εκδηλώσεις μνήμης και να παρελάσουν προς τιμήν των πεσόντων με αφορμή την επέτειο του ANZAC και της Μάχης της Κρήτης.

Σήμερα τα ξημερώματα, οι Εύζωνες συμμετείχαν στην καθιερωμένη τελετή Dawn Service που πραγματοποιήθηκε στο City of West Torrens Memorial Grounds όπου τους υποδέχθηκε μεταξύ άλλων ο πρώην πολιτειακός υπουργός οικονομικών Τομ Κουτσαντώνης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αδελαΐδα κ. Γεώργιος Ψιάχας καθώς και εκατοντάδες ομογενείς και Αυστραλοί πολίτες.

Αμέσως μετά, γύρω στις 12 το μεσημέρι, τα μέλη της ελληνικής προεδρικής φρουράς συμμετείχαν στην καθιερωμένη παρέλαση που γίνεται κάθε χρόνο προς τιμή των πεσόντων Αυστραλών και Νεοζηλανδών στρατιωτών, ενώ για πρώτη φορά στα χρονικά οι Εύζωνες μετέβαλαν-επιβράδυναν τον βηματισμό τους ώστε να συγχρονιστούν με τους Αυστραλούς στρατιώτες και να είναι εφικτή η κοινή παρέλαση.

Εκεί φυσικά βρίσκονταν και τα μέλη του Συλλόγου των Ελλήνων Αποστράτων της Νότιας Αυστραλίας.

Evzones

Τα μέλη της προεδρικής φρουράς στην καθιερωμένη τελετή Dawn Service που πραγματοποιήθηκε στο City of West Torrens Memorial Grounds

Επαφές με επισήμους

Χθες το πρωί τα μέλη της προεδρικής φρουράς συναντήθηκαν με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Αδελαΐδα κ. Γεώργιο Ψιάχα, ενώ το βράδυ ο πολιτειακός πρωθυπουργός Steven Marshall, παρέθεσε προς τιμήν τους δεξίωση στην κεντρική αίθουσα του βουλευτικού μεγάρου στην οποία παρέστη και ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Peter Malinauskas, καθώς και πολλοί επιχειρηματίες και παράγοντες της ομογένειας.

Αφού τους καλωσόρισε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για την τιμή που κάνουν σε ολόκληρη την Αυστραλία με την παρουσία τους, ο κ. Μάρσαλ μίλησε για τους στενούς δεσμούς που έχουν αναπτύξει εδώ και χρόνια η Ελλάδα και η Αυστραλία, καλώντας όλους να συνεχίσουν το έργο των προγόνων τους, ώστε οι δύο λαοί να διατηρήσουν αυτή την ιδιαίτερη σχέση.

Evzones

Tο Ίδρυμα Ελληνικών Σπουδών φέρει την ευθύνη της επισκέψεως των μελών της προεδρικής φρουράς

Στην συνέχεια ο πολιτειακός πρωθυπουργός ευχαρίστησε το Ίδρυμα Ελληνικών Σπουδών (Foundation for Hellenic Studies), το οποίο φέρει την ευθύνη της επίσκεψης και την Προεδρεία της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο προσωπικά, για την ειδική άδεια που παραχώρησε ώστε να συμμετέχουν οι Εύζωνες στις εκδηλώσεις για την επέτειο μνήμης των ANZAC.

Evzones

Παρέλαση προς τιμήν των πεσόντων με αφορμή την επέτειο του ANZAC

Τέλος ο κ. Μάρσαλ έκανε ιδιαίτερη μνεία στους ομογενείς της Νότιας Αυστραλίας τους οποίους συνεχάρη για το έργο και για την προσφορά τους στην ευημερία της πολιτείας και μάλιστα αποκάλεσε τους Έλληνες της διασποράς πραγματική έμπνευση και ζωντανό παράδειγμα πως η σκληρή δουλειά, η επιμονή και η προσπάθεια, ανταμείβονται στην Αυστραλία.

Αμέσως μετά το λόγο πήρε επικεφαλής της αποστολής της Προεδρικής Φρουράς, Αντιπτέραρχος Γρηγόριος Πρεζεράκος ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον πολιτειακό πρωθυπουργό κάλεσε όλους να μην ξεχνούν να τιμούν τους δύο λαούς που μαζί έδωσαν έναν κοινό αγώνα για υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Το πρόγραμμα των ευζώνων

Οι Εύζωνες θα βρίσκονται στην Αδελαΐδα καθ’ όλη την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, όπου όχι μόνο θα παραστούν αλλά και θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις εορτασμού της μεγαλύτερης γιορτής της Ορθοδοξίας.

Evzones

Τα μέλη της προεδρικής φρουράς κατά την επίσκεψή τους στην πολιτειακή βουλή της Νότιας Αυστραλίας

Οι πιστοί θα έχουν την δυνατότητα να συναντήσουν τα μέλη της Προεδρικής Φρουράς, αύριο Μεγάλη Παρασκευή στην ενορία του Αγίου Γεωργίου του Θέμπαρτον, όπου οι τελευταίοι πρόκειται να συμμετέχουν ενεργά στην περιφορά του επιταφίου.

Τα μέλη της προεδρικής Φρουράς θα επισκεφθούν επίσης την ενορία της Γεννήσεως του Χριστού στο Port Adelaide, την ενορία του Προφήτη Ηλία στο Norwood, την ενορία των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, το ελληνορθόδοξο κολέγιο του Αγίου Γεωργίου και το Γυμνάσιο Adelaide High όπου φοιτούν πολλοί ομογενείς μαθητές.

Evzones

Μέλη της προεδρικής φρουράς που ύστερα από ειδική άδεια από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, επισκέπτονται την Αυστραλία.

πηγή: sbs.com.au

Σχετικές αναρτήσεις

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο

Χρήστος Μουρτζούκος

Η φωνή του Μπελέρη στον Απόδημο παλμό.

Χρήστος Μουρτζούκος

Τρεις υποψήφιοι ευρωβουλευτές μιλάνε στο ευρωπαϊκό ίδρυμα ελληνισμού για τις επερχόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου.