Ιατρική Βιολογία

Υψηλό σωματικό λίπος που συνδέεται με πιθανή «συρρίκνωση εγκεφάλου»

Η παχυσαρκία συνδέεται με μια σειρά από επιβλαβείς επιδράσεις στο σώμα, και τώρα, μια νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί επίσης να επηρεάσει τη δομή του εγκεφάλου .

Οι ερευνητές ανέλυαν τις εγκεφαλικές εξετάσεις και διαπίστωσαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα σωματικού λίπους συνδέονταν με χαμηλότερο όγκο εγκεφάλου σε ορισμένες περιοχές. Συγκεκριμένα, το υπερβολικό σωματικό λίπος συνδέθηκε με μειωμένες ποσότητες γκρίζας ουσίας – του εγκεφαλικού ιστού που περιέχει τα νευρικά κύτταρα – σε δομές στο κέντρο του εγκεφάλου, ανέφεραν οι ερευνητές.

Η σχέση μεταξύ του σωματικού λίπους και του όγκου του εγκεφάλου ήταν ισχυρότερη μεταξύ των ανδρών σε σύγκριση με τις γυναίκες, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα (23 Απριλίου) στο περιοδικό Radiology.

Οι ερευνητές, από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Leiden στις Κάτω Χώρες, είδαν επίσης αλλαγές στη λευκή ουσία του εγκεφάλου  οι μακριές ίνες νεύρου που επιτρέπουν σε περιοχές του εγκεφάλου να επικοινωνούν – συνδέονται με το σωματικό λίπος.

Η μελέτη προσθέτει σε ένα αυξανόμενο σώμα έρευνας που συνδέει την παχυσαρκία με αλλαγές στον εγκέφαλο , συμπεριλαμβανομένων των χαμηλότερων όγκων του εγκεφάλου ή της συρρίκνωσης του εγκεφάλου. Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης βρει μια σύνδεση μεταξύ της παχυσαρκίας και των ασθενειών του εγκεφάλου όπως η άνοια.

Ωστόσο, η νέα μελέτη έδειξε μόνο μια συσχέτιση μεταξύ του σωματικού λίπους και του χαμηλότερου όγκου του εγκεφάλου και δεν μπορεί να αποδείξει ότι υπερβολικό λίπος σώματος προκαλεί την συρρίκνωση του εγκεφάλου ή το αντίστροφο.

Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να διερευνηθεί η σχέση αυτή και να καθοριστεί εάν η απώλεια βάρους μπορεί να ωφελήσει τον εγκέφαλο, ανέφεραν οι συγγραφείς.

Ορισμένες προηγούμενες μελέτες έχουν βρει μια σύνδεση μεταξύ της παχυσαρκίας και των χαμηλότερων όγκων του εγκεφάλου καθώς και των αλλαγών στη λευκή ύλη. Αλλά αυτές οι μελέτες είχαν την τάση να είναι μικρές και χρησιμοποίησαν έμμεσες μετρήσεις του σωματικού λίπους, όπως ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) , ο οποίος είναι λόγος βάρους προς ύψος.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο, οι ερευνητές βρήκαν επίσης μια σύνδεση μεταξύ του λίπους της κοιλιάς και των χαμηλότερων όγκων του εγκεφάλου , αλλά αυτή η μελέτη χρησιμοποίησε τον λόγο της μέσης προς το ισχίο, άλλο έμμεσο μέτρο της παχυσαρκίας.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν πληροφορίες από 12.087 άτομα που ζούσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, με μέσο όρο ηλικίας 62 ετών. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία για να αξιολογήσουν τη δομή της γκρίζας και της λευκής ύλης του εγκεφάλου τους. Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης τα επίπεδα σωματικού λίπους τωνσυμμετεχόντων χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που ονομάζεται βιοηλεκτρική αντίσταση, η οποία στέλνει μικρά ηλεκτρικά ρεύματα μέσω του σώματος για να υπολογίσει το ποσοστό σωματικού λίπους ενός ατόμου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, στους άνδρες, τα υψηλά επίπεδα σωματικού λίπους συνδέονταν με χαμηλότερο συνολικό όγκο γκρίζου υλικού και χαμηλότερους όγκους σε ορισμένες περιοχές φαιάς ύλης στο κέντρο του εγκεφάλου. Αυτά περιλαμβάνουν τον θάλαμο, τον πυρήνα του πυρήνα, τον ιππόκαμπο , τον globus pallidus, τον putamen και τον nucleus accumbens. Ορισμένες από αυτές τις περιοχές εμπλέκονται στο κύκλωμα ανταμοιβής του εγκεφάλου και άλλοι βοηθούν στη ρύθμιση των κινήσεων του σώματος.

Μεταξύ των γυναικών, οι ερευνητές βρήκαν μια σύνδεση μόνο ανάμεσα στο σωματικό λίπος και τον μειωμένο όγκο στο globus pallidus.

Αλλά μεταξύ των ανδρών και των γυναικών, τα υψηλά επίπεδα σωματικού λίπους συνδέονταν με διαφορές στη μικροσκοπική δομή της λευκής ύλης, σε σύγκριση με άτομα που είχαν χαμηλότερα επίπεδα σωματικού λίπους.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί τα επίπεδα λίπους σώματος συνδέονται με μειωμένο όγκο εγκεφάλου ή διαφορές στη λευκή ύλη. Μια ιδέα είναι ότι τα υψηλά επίπεδα σωματικού λίπους μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονήπου βλάπτει τον ιστό του εγκεφάλου. Οι μικρότεροι όγκοι εγκεφάλου που παρατηρήθηκαν στη μελέτη θα μπορούσαν να υποδηλώνουν απώλεια νευρώνων στις περιοχές αυτές, ανέφεραν οι ερευνητές.

Ακόμα, επειδή η μελέτη διεξήχθη σε ένα χρονικό σημείο, δεν είναι σαφές εάν η παχυσαρκία αλλάζει τον εγκέφαλο ή αν τα άτομα με χαμηλότερες ποσότητες γκρίζας ύλης σε ορισμένες περιοχές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να ακολουθήσουν τους ανθρώπους μπροστά εγκαίρως για να εξετάσουν εάν οι αλλαγές στο σωματικό λίπος έχουν πράγματι ως αποτέλεσμα αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου, ανέφεραν οι ερευνητές.

πηγή: livescience.com

Σχετικές αναρτήσεις

Ο Τ. Ρεξ ήταν τόσο έξυπνος όσο ένας κροκόδειλος

e-enimerosi

Σημάδια του καρκίνου που μπορούν να εντοπιστούν χρόνια πριν από τα συμπτώματα;

e-enimerosi

Η μικροχειρουργική σε λεπτές επεμβάσεις.

e-enimerosi