Περιβάλλον

Γρήγορη υποχώρηση εκατοντάδων μέτρων πάγου ημερησίως λόγω της πλευστότητας του.

Οι ρυθμοί υποχώρησης της γραμμής γείωσης του στρώματος πάγου μπορούν να ποσοτικοποιηθούν από την απόσταση των κορυφογραμμών αυλάκωσης σε απογεμισμένες περιοχές του θαλάσσιου πυθμένα παρέχοντας ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο για το περίπου 50χρονο δορυφορικό αρχείο αλλαγής του φύλλου πάγου.

Ωστόσο, τα λίγα υπάρχοντα παραδείγματα αυτών των μορφών εδάφους περιορίζονται σε μικρές περιοχές του πυθμένα της θάλασσας, περιορίζοντας την κατανόησή μας για τα μελλοντικά ποσοστά υποχώρησης της γραμμής γείωσης και, ως εκ τούτου, της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Εδώ χρησιμοποιούμε βαθυμετρικά δεδομένα για να χαρτογραφήσουμε περισσότερες από 7.600 κορυφογραμμές αυλακώσεων σε 30.000 km 2 του μεσαίου νορβηγικού ραφιού. 

Η απόσταση των κορυφογραμμών δείχνει ότι οι παλμοί της ταχείας γραμμής γείωσης υποχωρούν, με ρυθμούς που κυμαίνονται από 55 έως 610 m ημέρα, εμφανίστηκε σε στρώματα πάγου χαμηλής κλίσης (±1°) κατά τη διάρκεια της τελευταίας αποπαγώνωσης. Αυτές οι τιμές υπερβαίνουν κατά πολύ όλους τους προηγουμένως αναφερθέντες ρυθμούς υποχώρησης της γραμμής γείωσης στους δορυφόρους και θαλάσσιες γεωλογικέςεγγραφές. Οι υψηλότεροι ρυθμοί υποχώρησης μετρήθηκαν στις πιο επίπεδες περιοχές της προηγούμενης κλίνης, υποδηλώνοντας ότι η σχεδόν στιγμιαία απογείωση και υποχώρηση του στρώματος πάγου μπορεί να συμβεί όπου η γραμμή γείωσης πλησιάζει την πλήρη άνωση.

Οι υδροστατικές αρχές δείχνουν ότι παλμοί παρόμοιας ταχείας υποχώρησης της γραμμής γείωσης θα μπορούσαν να συμβούν σε στρώματα πάγου της Ανταρκτικής χαμηλής κλίσης ακόμη και κάτω από τις σημερινές κλιματικές συνθήκες. Τελικά, τα αποτελέσματά μας υπογραμμίζουν τη συχνά παραβλέπεται ευπάθεια των περιοχών με επίπεδα στρώματα πάγου σε παλμούς εξαιρετικά γρήγορης υποχώρησης λόγω άνωσης.

Διαθεσιμότητα δεδομένων.

Τα δεδομένα κορυφογραμμής αυλάκωσης που δημιουργήθηκαν σε αυτή τη μελέτη έχουν κατατεθεί στη βάση δεδομένων του Cambridge Apollo με τον κωδικό πρόσβασης https://doi.org/10.17863/CAM.93638. Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στα βαθυμετρικά δεδομένα από το νορβηγικό περιθώριο μέσω της διαδικτυακής βάσης δεδομένων Kartverket (The Norwegian Mapping Authority) (www.kartverket.no).

Διαθεσιμότητα κωδικού.

Ο κώδικας που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή του Σχ. 5 αναπτύχθηκε στο MATLAB και είναι δωρεάν διαθέσιμος στη σελίδα GitHub του FDWC στη διεύθυνση  https://github.com/frazer-christie/Batchelor_etal_2023_Nature.

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

ΣΟΣ για τους κοραλλιογενείς υφάλους.

e-enimerosi

Στην 6η θέση στην Ευρώπη με την μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση η Ελλάδα!

e-enimerosi

Ευρωκοινοβούλιο: Αλλάζουν τα πάντα στα κτίρια εντός ΕΕ.

e-enimerosi