Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Εκπληκτική εικόνα του Ουρανού. Το διαστημικό τηλεσκόπιο αποκαλύπτει δακτυλίους του γίγαντα των πάγων.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο «James Webb» φωτογραφίζει τον πλανήτη Ουρανό – το αιχμηρό μάτι στο διάστημα δείχνει πράγματα που σχεδόν κανένας δεν μπορούσε να δει στο παρελθόν.

Αφού το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) κατέλαβε τον πλανήτη Ποσειδώνα σε όλο του το μεγαλείο πέρυσι, τώρα είναι η σειρά του επόμενου γίγαντα του πάγου: του Ουρανού. Η εικόνα, που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ομάδα JWST, δείχνει τον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων δύο από τους δακτυλίους λεπτής σκόνης του, τους οποίους η NASA λέει ότι έχει καταστεί δυνατή η απεικόνιση μόνο από δύο όργανα μέχρι στιγμής: το διαστημόπλοιο Voyager 2, το οποίο πέταξε δίπλα από τον Ουρανό το 1986, και το Παρατηρητήριο Keck στη Χαβάη.

Ο Ουρανός που περιβάλλεται από έξι από τους 27 γνωστούς πλανήτες του. Η εικόνα λήφθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb στις 6 Φεβρουαρίου 2023. © NASA, ESA, CSA, STScI, J DePasquale (STScI)

Οι εικόνες του 37χρονου “Voyager 2” εξακολουθούσαν να δείχνουν τον Ουρανό ως μια πράσινο-μπλε μπάλα χωρίς άλλα χαρακτηριστικά, το κοφτερό μάτι του τηλεσκοπίου “James Webb”, από την άλλη πλευρά, δείχνει περισσότερες λεπτομέρειες. Η φωτογραφία που κυκλοφόρησε πρόσφατα δείχνει τους πολυάριθμους δακτυλίους που περιβάλλουν τον Ουρανό, καθώς και φωτεινότερα χαρακτηριστικά στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb παίρνει λεπτομερή εικόνα του Ουρανού.

Μεταξύ άλλων, μπορείτε να δείτε το πολικό καπάκι στον βόρειο πόλο του Ουρανού, όπου οι ερευνητές παρατήρησαν ένα μυστηριώδες φαινόμενο: φαίνεται να εμφανίζεται κάθε φορά που ο πόλος εκτίθεται στο άμεσο ηλιακό φως το καλοκαίρι. Το φθινόπωρο εξαφανίζεται ξανά. Τα δεδομένα του JWST θα βοηθήσουν την έρευνα για την αποκρυπτογράφηση αυτού του φαινομένου.

Ο Ουρανός με τους δακτυλίους του, που τραβήχτηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb στις 6 Φεβρουαρίου 2023. © NASA, ESA, CSA, STScI, J. DePasquale (STScI)

Στην εικόνα φαίνονται ακόμη και δύο σύννεφα. Η έρευνα υποθέτει ότι σχετίζονται με καταιγίδες στον γίγαντα των πάγων. Εκτός από τον ίδιο τον πλανήτη, στην εικόνα φαίνονται και έντεκα από τους 13 δακτυλίους του. Μερικοί από τους δακτυλίους φαίνονται τόσο φωτεινοί και είναι τόσο κοντά μεταξύ τους που φαίνεται να θολώνουν σε έναν μεγάλο δακτύλιο. Ο Ουρανός έχει εννέα κύριους δακτυλίους, δύο από τους ορατούς δακτυλίους είναι δακτύλιοι λεπτής σκόνης που ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά από το Voyager 2 το 1986.

Ο Ουρανός έχει συνολικά 27 γνωστά φεγγάρια, έξι από τα οποία (Ariel, Puck, Miranda, Umbriel, Titania και Oberon) μπορούν να φανούν στην ευρεία όψη πεδίου του πλανήτη.

Ο παράξενος γίγαντας του πάγου Ουρανός στο πορτρέτο του JWST.

Ο Ουρανός είναι ένας μοναδικός πλανήτης στο ηλιακό σύστημα: περιστρέφεται στο πλάι του – περίπου 90 μοίρες ως προς το επίπεδο της τροχιάς του. Αυτό δημιουργεί ακραίες εποχές στον γίγαντα των πάγων: κάθε πόλος του πλανήτη βρίσκεται σε σταθερό ηλιακό φως για αρκετά χρόνια, ακολουθούμενα από ισάριθμα χρόνια σε απόλυτο σκοτάδι. Συνολικά, ο Ουρανός χρειάζεται 84 χρόνια για να γυρίσει μια φορά γύρω από τον ήλιο. Αυτή τη στιγμή είναι αργά την άνοιξη στον βόρειο πόλο του Ουρανού που φαίνεται στην εικόνα. Το 2028 θα είναι καλοκαίρι εκεί – ενώ αυτή τη στιγμή είναι μόνιμα σκοτάδι στον νότιο πόλο του πλανήτη.

Σε μια δήλωση που συνόδευε την εικόνα του Ουρανού, η NASA είπε ότι η εικόνα ήταν μόνο μια 12λεπτη έκθεση του πλανήτη, χρησιμοποιώντας μόνο δύο φίλτρα. «Είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου του τι μπορεί να κάνει το «Webb» όταν παρατηρεί αυτόν τον μυστηριώδη πλανήτη», ανέφερε.

Η αστρονομία θέλει ερευνητική αποστολή στον πλανήτη Ουρανό

Στην πραγματικότητα, μπορεί να υποτεθεί ότι η αμερικανική διαστημική υπηρεσία Nasa θα παρατηρεί συχνότερα τον Ουρανό – εξάλλου, ο πλανήτης βρίσκεται ψηλά σε μια «λίστα επιθυμιών αστρονομίας» που έχει καταρτιστεί από ειδικούς. Ο Ουρανός θα πρέπει να επισκεφθεί τη δική του διαστημική αποστολή τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την ομόφωνη επιθυμία των ερευνητών. Δεν είναι περίεργο: Ο Ουρανός φαίνεται να έχει ακόμα μερικά μυστήρια, όπως ανακάλυψε πρόσφατα μια ερευνητική ομάδα.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.
πηγή αρχική εικόνα: © NASA, ESA, CSA, STScI, J DePasquale (STScI)

Σχετικές αναρτήσεις

Η προσαρμογή στην εξίσωση της γάτας του Σρέντινγκερ θα μπορούσε να ενώσει τη σχετικότητα του Αϊνστάιν και την κβαντική μηχανική.

e-enimerosi

Το διαστημόπλοιο Starliner της Boeing δεν θα πραγματοποιήσει ακόμη ιδιωτικές αποστολές.

e-enimerosi

Αντιδραστήρας Tokamak, θα σώσει τον κόσμο;

Δημήτρης Λίτσας