Άρθρα Ρεπορτάζ

Έρχεται πτώση των τιμών στα καύσιμα;

Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται και νέα πτώση. Υπάρχει μια ευνοϊκή εξέλιξη αυτή τη στιγμή, οι τιμές για την βενζίνη και το πετρέλαιο πέφτουν. Μετά από μεγάλο διάστημα με υψηλές τιμές στα καύσιμα για περισσότερα από 2 ευρώ το λίτρο αυτή είναι μια ευπρόσδεκτη ανακούφιση για πολλούς οδηγούς. Ο μέσος όρος των καυσίμων τον τελευταίο μήνα έχει πέσει κοντά στο 15%, δηλαδή περίπου 30 λεπτά το λίτρο σε σχέση με ένα μήνα πριν.

Πτώση στην αγορά του αργού πετρελαίου.

Η πτώση των τιμών των καυσίμων οφείλεται στην πτώση των πωλήσεων του αργού πετρελαίου. Η τιμή του Brent (Βόρειας Θάλασσας) είναι τώρα περίπου στα 76 δολάρια, αφού ήταν περίπου δέκα δολάρια υψηλότερη πριν από μερικές εβδομάδες. Η ισοτιμία του δολαρίου προς το ευρώ έχει πρόσφατα μετατοπιστεί στα 1,055.

Το πετρέλαιο εξακολουθεί να είναι ακόμα πιο ακριβό από την βενζίνη.

Το αργό πετρέλαιο είναι πλέον φθηνότερο από ό,τι στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία. Η τιμή για την βενζίνη επιστρέφει επίσης στα προπολεμικά επίπεδα, αλλά όχι για το πετρέλαιο. Το πετρέλαιο εξακολουθεί να είναι περίπου 10 λεπτά το λίτρο πιο ακριβό. Αυτό άλλαξε μόνο κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία. Οι εταιρείες ορυκτελαίων αναφέρθηκαν αρχικά στο ότι το πετρέλαιο και οι τα παράγωγά του είχαν εισαχθεί στο παρελθόν απευθείας από τη Ρωσία.

Διαβάστε ακόμη: Γερμανία: Η δημιουργία ενός δικτύου των Ελλήνων της διασποράς. Και το όνομα αυτού ”Hellenic Βusiness Network”(Βίντεο)

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι οι περισσότερες εταιρείες ορυκτελαίων πραγματοποίησαν πολύ μεγάλα κέρδη με τα διυλιστήρια τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες για παράδειγμα σε επίπεδο χονδρικής τιμής.

Τι ακολουθεί για την τιμή του αργού πετρελαίου;

Ένας από τους πιο δύσκολους παράγοντες να προβλεφθούν είναι η τιμή του αργού πετρελαίου. Πάνω απ όλα, οι ανησυχίες για μια παγκόσμια ύφεση, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε λιγότερη ζήτηση πετρελαίου, είχαν προκαλέσει την πτώση της τιμής πρόσφατα. Αυτό περιελάμβανε και τη δύσκολη πολιτική κατάσταση στην Κίνα. Ωστόσο, εάν η ύφεση αποδειχθεί λιγότερο σοβαρή από ό,τι είχε αρχικά θεωρηθεί, αυτό θα μπορούσε να τονώσει ξανά την τιμή του πετρελαίου. Ακόμα κι αν ο πετρελαϊκός οργανισμός OPEC plus, ο οποίος συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο, μειώσει περαιτέρω την παραγωγή πετρελαίου, αυτό θα μπορούσε να ανεβάσει ξανά τις τιμές. Το εμπάργκο της ΕΕ και το ανώτατο όριο των τιμών της G7 για το ρωσικό πετρέλαιο θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν εκ νέου αύξηση των τιμών, τουλάχιστον προσωρινά. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι δεν θέλει πλέον να προμηθεύει πετρέλαιο σε χώρες που συμμετέχουν στο ανώτατο όριο τιμών.

ΥΓ1: Η κατάσταση που επικρατεί στα στενά του Βοσπόρου όπου έχουν ”εγκλωβιστεί πολλά δεξαμενόπλοια” ίσως παίξει τον ρόλο του τις επόμενες εβδομάδες, και έχουμε αύξηση των τιμών.

ΥΓ2: Σε κάθε περίπτωση οι γεωπολιτικές εξελίξεις τον τελευταίο χρόνο είναι δύσκολα προβλέψιμες καθώς οι καταστάσεις είναι ευμετάβλητες ανά πάσα χρόνο και στιγμή.

Διαβάστε ακόμη: “Η Κυρά της Ρω” έρχεται στο Düsseldorf για μία μοναδική παράσταση.

Διαβάστε ακόμη: Η εξέλιξη της μικροχειρουργικής.

Διαβάστε ακόμη: 100 Χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή. ”Η αποκατάσταση των προσφύγων”

Διαβάστε ακόμη: Τι πραγματικά συμβαίνει στην Ουκρανία;

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Ο ανθελληνικός ρόλος της Γερμανίας και των ΗΠΑ στο θέμα της Μακεδονίας και τα Ellinika Hoaxes.

e-enimerosi

«“Φράγμα Πύλης, Τρικάλων”: Περισσότερες από δύο φορές, θα το γέμιζε ο “Πορταϊκός Ποταμός”.

e-enimerosi