Γράφει η Εβίτα Μανούδη
Για το 1ο Μέρος εδώ.
Συνέχεια του 1ου μέρους
5. Μπορώ να πετύχω υψηλές αποδόσεις στις επενδύσεις χωρίς ρίσκο σε μικρό χρονικό διάστημα
3 Λάθη μέσα σε μια πρόταση. Οι υψηλές αποδόσεις είναι η επιβράβευση του ρίσκου. Το κεφάλαιο για να αναπτυχθεί και δουλέψει θέλει χρόνο όταν μιλάμε για επενδύσεις. Μέσα σε μικρό χρόνο μονάχα το trading ή οι κερδοσκοπίες θα σας φέρουν κέρδος. Στην 1η εκδοχή απαιτείται γνώση και άρα ικανότητες. Στην 2η εκδοχή δεν χρειάζεστε γνώση ή δεξιοτεχνία. Με τύχη τα καταφέρνετε!
Το ρίσκο μπορεί να αποφευχθεί – μειωθεί με τους εξής 2 τρόπους:
α) μακροπρόθεσμη επένδυση τουλάχιστον 10 ετών.
β) διασπορά κεφαλαίου. Επένδυση δηλαδή σε πολλές διαφορετικές ηπείρους ή χώρες, σε διαφορετικούς τομείς παραγωγής και οικονομίας και σε διαφορετικές εταιρίες.
6. Δεν χρειάζεται να ασχοληθώ με την αποταμίευση και επένδυση γιατί δεν έχω ακόμη αρκετά χρήματα.
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς πλούσιος ή να έχει υπερβολικά μεγάλη οικονομική άνεση για να ξεκινήσει με τις επενδύσεις με απλά και με μικρά ποσά. Μόλις με 20-25,00 Ευρώ τον μήνα έχει την δυνατότητα κανείς να συμμετάσχει σε επενδυτικά μέσα με χαμηλού – μεσαίου ή υψηλότερου ρίσκου. Είναι απλά και ξεκάθαρα μύθος, ότι αξίζει κανείς να ξεκινήσει μονάχα εάν και εφόσον έχει υψηλό αρχικό κεφάλαιο ή μπορεί να αποταμιεύει υψηλές μηνιαίες δόσεις.
7. Δεν μοιράζουμε τα αυγά μας σε διαφορετικά καλάθια.
“ Όλα στο μαύρο ή όλα στο 3“ που λέμε λαικιστί 😉 Αυτό σημαίνει ότι επενδύετε δίχως διασπορά των χρημάτων σας σε διαφορετικά επενδυτικά οχήματα. Νομίζετε πως ένα επενδυτικό μέσο και μόνο θα σας κάνει πλούσιους. Υπερεκτιμάτε την απόδοση ενός επενδυτικού μέσου. Δεν έχετε λύσει το πρόβλημα, εάν επενδύσετε μονάχα σε ασφαλιστικά προϊόντα (καλά είναι αλλά όχι αποκλειστικά εκεί). Δεν έχετε λύσει το πρόβλημα, εάν επενδύετε αποκλειστικά π.χ. σε ακίνητα ή σε μεμονωμένες μετοχές ή μονάχα σε ETFs ή σε κρυπτονομίσματα κ.ο.κ. . Σας συμφέρει να κάνετε διασπορά του επενδυτικού κεφαλαίου σας (Asset Allocation) = να μοιράσετε τα αυγά σας, σε διαφορετικά επενδυτικά οχήματα = σε διαφορετικά καλάθια.
Η διασπορά κεφαλαίου μοιάζει σαν πίτα (κεφάλαιο) που την χωρίζουμε σε περισσότερα κομμάτια. Παρακάτω ως κομμάτια πίτας – επιλογές διασποράς κεφαλαίου (ομόλογα, ακίνητα, μετοχές, fonds, ETFs, ευγενή μέταλλα, ορυκτός πλούτος κλπ.). Τα συγκεκριμένα κομμάτια της πίτας επιλέγονται ανάλογα 1. με τον τύπο και ηλικία του επενδυτή, 2. την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας , 3. την εκάστοτε επενδυτική στρατηγική, 4. χρονικός ορίζοντας επένδυσης.
8. Παρανόηση, λάθη και σύγχυση από την υπερβολική έκθεση σε πληροφορίες
Τοο much Information is ruination μερικές φορές. Η υπερβολικά πολλή πληροφόρηση μπορεί να σας καταστρέψει. Και σας ακούω να λέτε: ”Μά η περισσότερη γνώση οδηγεί σε καλύτερες επιλογές, πιο μελετημένες και ζυγισμένες”. Κατά κανόνα ναι. Συμφωνώ μαζί σας. ΟΜΩΣ! Όχι πάντα. Και εγώ δυσκολεύτηκα να το χωνέψω. Ας δούμε π.χ. ένα συνηθισμένο τίτλο ενός site: ”Οι μετοχές ή τα ομόλογα της Αμερικής θα ανέβουν το επόμενο 3μηνο και τα κρύπτο από την κάθοδο προβλέπεται ότι θα ξαναβρούν τα πάνω τους ” . Αυτό δεν το γνωρίζει κα – νέ – νας! Τα media και τα blogs έχουν ένα σκοπό: να αποσπάσουν όσα περισσότερα κλικς γίνεται και άρα την προσοχή σας. Ο καθένας μπορεί να τα φουσκώσει ή και όχι !
Ας είμαστε φειδωλοί και ας κάνουμε τον επισταμένο απαραίτητο έλεγχο. Ναι, ξέρω, είναι κουραστικό και χρονοβόρο. Όμως τι επιθυμείτε; Να αφιερώσετε χρόνο για να αποφύγετε λάθη, σκοτούρες, πόνο ή να πάρετε αποφασίσετε γρήγορα; Ας θυμηθούμε και την φράση: ας μην πιστεύουμε ο,τι ακούμε-διαβάζουμε . Ναι, παλιό αλλά διαχρονικό και επιβεβαιωμένο. Και έχει σώσει κόσμο και κοσμάκη! Απο τις πολλές πληροφορίες που συλλέγετε ίσως κάποιες ή και όλες (!) να μην μπορείτε να τις επιβεβαιώσετε ή φιλτράρετε. Και έτσι έτσι δεν ξέρετε τι να πιστέψετε και τι όχι. Αν αποφασίσετε δε να απευθυνθείτε σε ”ειδικό”, το επόμενο point θα σας βοηθήσει.
9. Ακούμε τον οποιονδήποτε
Ας ξεχωρίσουμε την πώληση από την εμπεριστατωμένη συμβουλευτική. Αναρωτηθείτε: αυτό που σας προτείνεται εξυπηρετεί αυτόν που σας το δίνει ή εσάς πράγματι; Ελέγξτε, εάν πρόκειται για πώληση και όχι για συμβουλή. Ό,τι κι αν αγοράσατε, συμφέρει αυτόν που σας το πούλησε ή εσάς; Βάλτε κι άλλα ‘’φίλτρα’’ : Αυτός που σας μιλάει ή γράφει είναι διαπιστευμένος επενδυτικός ή οικονομικός σύμβουλος; Είναι ανεξάρτητος ή δουλεύει για μια συγκεκριμένη Τράπεζα ή μια συγκεκριμένη ασφαλιστική εταιρία;
Πλέον ζούμε στην εποχή που αντί να δίνουμε βαρύτητα στην ικανότητα και γνώση του Συμβούλου, καλούμαστε νωρίτερα να ελέγξουμε την αξιοπιστία, υπευθυνότητα και ειλικρίνειά του. Παντού το θέμα εμπιστοσύνης. Ακόμη κι εγώ που γράφω αυτές τις γραμμές…. Πάντοτε να αναρωτιέστε, να ψάχνετε και να φιλτράρετε!
Επίσης, ελέγξτε, εάν ο Θείος Γιώργος που παλιά είχε κέρδος (πόσο παλιά, πόσο κέρδος, πώς, με ποιόν τρόπο ακριβώς;) ή εάν ο Τάκης από το περίπτερο ή εάν ο φίλος Γιάννης που τον συμβούλεψε ο φίλος του από την Commerzbank ή εάν ο Μπάμπης, ο ξάδερφος της μαμάς, έχουν πράγματι γνώση ή απλώς δεν αναπαραγάγουν όσα ακούνε από εδώ και από εκεί. Ράδιο Αρβύλα κοινώς! Εμείς οι Έλληνες εξάλλου έχουμε το χάρισμα να είμαστε και λίγο γιατροί, λίγο δημοσιογράφοι, πολιτικοί, οικονομολόγοι, φαρμακοποιοί κ.ο.κ. Α! Και να μην ξεχάσω και το άλλο χάρισμά μας: σχεδόν πάντα εξ’ ιδίων κρίνουμε τα αλλότρια. Ας δώσουμε προσοχή με τί και από ποιόν ακριβώς ταΐζουμε το κεφάλι μας πληροφορίες 🙂
Διαβάστε επίσης: 7 Λάθη που κάνουμε με τα χρήματα και πως να τα αποφύγουμε!
Διαβάστε επίσης: 9 ΠΑΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΛΑΘΗ ΣΚΕΠΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ‘’ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ’’ !
Διαβάστε επίσης: Είναι διαθέσιμος να τον αποκτήσετε! Ο 1ος Ελληνικός Ολοκληρωμένος Οδηγός.
Διαβάστε ακόμη: Πάντοτε κάτι συμβαίνει και δεν μένουν χρήματα στο τέλος του μήνα;