Ιστορία Πολιτισμός

Όλα όσα έχουμε γνωρίζουμε για τις αρχαίες ανθρώπινες κοινωνίες ίσως είναι λάθος.

Μία νέα μελέτη έρχεται να ανατρέψει όλα όσα πιστεύαμε για το κυνήγι στον αρχαίο κόσμο.
Αν έχεις σκεφτεί ποτέ τους αρχαίους ανθρώπους να αναζητούν την τροφή τους, ίσως είναι καιρός να επανεξετάσεις τις σκέψεις σου σχετικά με το ποιος έκανε αυτή τη δουλειά. Συγκεκριμένα, αν έχεις πιστέψει ότι οι κοινωνίες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών χώριζαν τις εργασίες τους ανάλογα με το φύλο, τότε μια έρευνα από ομάδα επιστημόνων έρχεται να ανατρέψει τη θεωρία σου. Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται η αρχαιολόγος, Nurith Aizenman, μία πρόσφατη μελέτη φέρνει στο φως λεπτομέρειες που αποκαλύπτουν ότι οι αρχαίες γυναίκες ασχολούνταν περισσότερο με το κυνήγι από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Αυτά τα νέα ευρήματα αναφέρθηκαν λεπτομερώς σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Plos One», με τίτλο «Η συμβολή των γυναικών στο κυνήγι σε εθνογραφικά πλαίσια». Επικαλούμενοι την «πρόσφατη αρχαιολογική έρευνα», οι επιστήμονες σημειώνουν την εμφάνιση «αποδείξεων ότι οι γυναίκες κυνηγούσαν (και πήγαιναν στον πόλεμο) σε όλη τη γενεαλογία των homo sapiens. Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν στοιχεία που βρέθηκαν σε αρχαίες κοινωνίες, από τη Σουηδία έως τις Άνδεις, που υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες συμμετείχαν ενεργά στο κυνήγι.

Η έκθεση έχει ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες για τα ευρήματα των ερευνητών, συμπεριλαμβανομένου του εντυπωσιακού στατιστικού ότι το 79% των κοινωνιών που μελετήθηκαν παρουσίαζαν γυναίκες να κυνηγούν. «Οι γυναίκες είχαν τη δική τους εργαλειοθήκη. Είχαν αγαπημένα όπλα», ανέφερε η Cara Wall-Scheffler, μια από τις συγγραφείς της μελέτης. «Οι γιαγιάδες ήταν οι καλύτερες κυνηγοί του χωριού».

Οι επιστήμονες ανέλυσαν 63 διαφορετικές κοινωνίες και βρήκαν ακόμη έναν εντυπωσιακό αριθμό όταν επρόκειτο για τις κοινωνίες που βασίζονταν περισσότερο στο κυνήγι. «Σε κοινωνίες όπου το κυνήγι θεωρείται η πιο σημαντική δραστηριότητα επιβίωσης», αναφέρεται, «οι γυναίκες συμμετείχαν ενεργά στο κυνήγι στο 100%».

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Αναγνώστης Πετιμεζάς και η μάχη του Βασιλικού Κορινθίας όπου και έπεσε γενναία μαζί με τον 17 χρονο γιό του Σωτηράκη Πετιμεζά.

Δημήτρης Λίτσας

Τζόνσον: Αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα το Βρετανικό Μουσείο θα απογυμνωθεί.

e-enimerosi

Η μάχη του Λεβιδίου.

Δημήτρης Λίτσας