Ιστορία Πολιτισμός

«Romeyka» Η αρχαία ελληνική διάλεκτος που μιλιέται στη Βόρεια Τουρκία. (Βίντεο)

Το Ρωμαίϊκα είναι μια διάλεκτος της ελληνικής που ομιλείται στην περιοχή της Τραπεζούντας και του Πόντου, γύρω από τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας της Τουρκίας. Οι ερευνητές λένε ότι έχει εντυπωσιακές ομοιότητες με τις αρχαίες ελληνικές διαλέκτους.

Οι ομιλητές του είναι μουσουλμάνοι, αλλά πολλοί επίσης ανιχνεύουν τη γενεαλογία τους στους Έλληνες του Πόντου, οι οποίοι ως επί το πλείστον έφυγαν από την Τουρκία για την Ελλάδα κατά τις ανταλλαγές πληθυσμών στις αρχές του 20ού αιώνα.

Ωστόσο, αυτή η συναρπαστική διάλεκτος απειλείται και μπορεί να εξαφανιστεί, καθώς μόνο μικρές κοινότητες στη Βόρεια Τουρκία εξακολουθούν να τη μιλούν. Η καθηγήτρια Ιωάννα Σιταρίδου στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ηγείται σήμερα μιας ομάδας ακαδημαϊκών που ερευνούν τη διάλεκτο Ρωμαίϊκα.

Ρωμαίϊκα, μια διάλεκτος υπό εξαφάνιση.

Τα Ρωμαίϊκα είναι «η τελευταία σωζόμενη ποικιλία της ελληνικής που ομιλείται στη βορειοανατολική Τουρκία στην περιοχή που παραδοσιακά είναι γνωστή ως Πόντος», λέει η καθηγήτρια Ιωάννα Σιταρίδου. Επί του παρόντος, μόνο τρεις ελληνόφωνοι θύλακες της διαλέκτου Ρωμαίϊκα παραμένουν στην περιοχή στο Çaykara, το Sürmene και την Tonya.

Κατά την αρχαιότητα και τη μεσαιωνική περίοδο, πολλοί κάτοικοι της Ανατολίας σε αυτό που ήταν τότε τμήμα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μιλούσαν μια ποικιλία της ελληνικής γλώσσας, που ήταν η lingua franca της περιοχής.

Ωστόσο, πολλοί από τους κατοίκους της περιοχής υιοθέτησαν την ισλαμική θρησκεία καθώς η Ανταλόλια κατακτήθηκε σταδιακά από τους Οθωμανούς Τούρκους. Μερικοί από αυτούς τους προσήλυτους κράτησαν την αρχική τους γλώσσα, ενώ άλλοι άρχισαν να μιλούν πιο συχνά την οθωμανική τουρκική. Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι μουσουλμάνοι Τούρκοι και Καππαδόκες που μετανάστευσαν στη βορειοανατολική Ανατολία υιοθέτησαν τις τοπικές ελληνικές διαλέκτους, πριν με την πάροδο του χρόνου υιοθετήσουν κυρίως την τουρκική.

Σε κάθε περίπτωση, η γλωσσική εξέλιξη στην περιοχή ήταν αρκετά περίπλοκη καθώς η διαδικασία του εξισλαμισμού έλαβε χώρα μεταξύ 15ου και 18ου αιώνα. Το 1923, ωστόσο, έγινε ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, και σχεδόν όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, πολλοί από τους οποίους μιλούσαν ελληνικά, εκδιώχθηκαν από την περιοχή.

Ωστόσο, οι ομιλητές της ήταν μουσουλμάνοι και ως εκ τούτου επέτρεψαν να παραμείνουν στην Τουρκία. Αυτό εξηγεί τη συνεχιζόμενη παρουσία μιας ελληνικής διαλέκτου στην περιοχή, ενώ οι περισσότεροι άλλοι Πόντιοι Έλληνες εκδιώχθηκαν οριστικά.

Μόνο οι ελάχιστοι εναπομείναντες Έλληνες που ζουν στα νησιά Ίμβρος (Gökçeada) και Τένεδος (Bozcaada), καθώς και εκείνοι στην Κωνσταντινούπολη, και οι απόγονοι των εκδιωμένων Μουσουλμάνων Κρητών, μιλούν ακόμη ελληνικά στην Τουρκία.

Γλωσσικά χαρακτηριστικά και ακαδημαϊκή σημασία.

Οι ακαδημαϊκοί που ερευνούν τα Ρωμαίϊκα το έχουν κάνει επειγόντως, καθώς αυτή η ποικιλία της ελληνικής γλώσσας κινδυνεύει πλέον από μόνη της. Σύμφωνα με την UNESCO, είναι «σίγουρα υπό εξαφάνιση» και η Εγκυκλοπαίδεια των Απειλούμενων Γλωσσών του Κόσμου την αναφέρει ως «σοβαρά απειλούμενη με εξαφάνιση».

Το γλωσσικό προφίλ είναι ενδιαφέρον για διάφορους λόγους. Η διάλεκτος έχει κάποιες επιρροές από τα τουρκικά, όπως οι διαλέξεις λέξεων, αλλά αρκετά άλλα στοιχεία επηρεάζονται από προηγούμενα χαρακτηριστικά της ελληνικής που δεν υπάρχουν στις σύγχρονες διαλέκτους της ελληνικής.

Ένα από αυτά είναι η διατήρηση του αορίστου στα Ρωμαίϊκα, ενώ ο αόριστος δεν χρησιμοποιείται πλέον στα νέα ελληνικά.

Το Ρωμαίϊκα είναι επίσης διαφορετικό από τη σύγχρονη ελληνική και τις γειτονικές γλώσσες και διαλέκτους όσον αφορά την άρνηση, τις κατασκευές διπλών αντικειμένων και την πολλαπλή πρόσοψη wh.

«Τα Ρωμαίϊκα είναι μια ζωντανή γλώσσα που διατηρεί δομές που υπάρχουν μόνο στην κλασική ελληνική, η οποία έχει πεθάνει για περισσότερα από 2.000 χρόνια», λέει η καθηγήτρια Ιωάννα Σιταρίδου. «Αυτό που μιλούν αυτοί οι άνθρωποι είναι μια ποικιλία ελληνικών πολύ πιο αρχαϊκή από άλλες μορφές της ελληνικής που ομιλούνται σήμερα».

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Έθιμα της Μεγάλης Παρασκευής ανά την Ελλάδα.

Αναγνώστης Πετιμεζάς και η μάχη του Βασιλικού Κορινθίας όπου και έπεσε γενναία μαζί με τον 17 χρονο γιό του Σωτηράκη Πετιμεζά.

Δημήτρης Λίτσας

Τζόνσον: Αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα το Βρετανικό Μουσείο θα απογυμνωθεί.

e-enimerosi