Κοινωνία Κόσμος

Ε.Ε.: Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας!!!

Από την παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης μέχρι την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο δημιουργικός τομέας και οι εταίροι NEB βοήθησαν ενεργά με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον, η κοινότητα (από την εκπαίδευση στην κληρονομιά και τις τέχνες, σχεδιαστές έως αρχιτέκτονες κ.λπ.) κάλεσε ξεκάθαρα την πρωτοβουλία του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus να συμμετάσχει περαιτέρω.  

Ως πρώτη ενέργεια, μια ομάδα μελών και εταίρων υψηλού επιπέδου συντόνισε την υλοποίηση του «Paper Partition System». Έδειξαν τη δύναμη του δικτύου NEB θέτοντας σε εφαρμογή μια απλή αλλά αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση της έλλειψης ιδιωτικότητας σε προσωρινή στέγαση (π.χ. δημόσια κτίρια ή αθλητικά κέντρα) όπου οι εκτοπισμένοι Ουκρανοί βρήκαν καταφύγιο στην αρχή του πολέμου. Το σύστημα επιτρέπει σε κάθε οικογένεια να έχει έναν ειδικό χώρο χωρισμένο με πλαίσια από χάρτινους σωλήνες και κλωστοϋφαντουργικά τμήματα που συναρμολογούνται εύκολα. [ φωτογραφίες ]

Παράλληλα, ξεκίνησε ο προβληματισμός στην Ουκρανία σχετικά με μια ανασυγκρότηση που θα έφερνε τη χώρα σε ένα πιο βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον, διατηρώντας μια αίσθηση ταυτότητας και ανήκειν στην τοπική κουλτούρα. Η ΕΕ διερευνά πώς να υποστηρίξει καλύτερα μια τέτοια διαδικασία ανοικοδόμησης. Όπως είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής σε πρόσφατη ομιλία του στη Ρώμη,  « Θα ανασυγκροτήσουμε την Ουκρανία. Δεν είναι μόνο προς το συμφέρον μας, αλλά είναι ηθικό μας καθήκον. Όταν το κάνουμε, ας το κάνουμε με τον σωστό τρόπο. Ας το κάνουμε στο πνεύμα του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus».

Πέρα από τις αξίες και τις αρχές του, ο ρόλος του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus θα μπορούσε να είναι ένας συνδετικός ρόλος των συνεχιζόμενων πρωτοβουλιών. Χρησιμοποιώντας τη δύναμη και τη συλλογική ευφυΐα του δικτύου, παρέχοντας περιεχόμενο και καθοδήγηση για τη συνεχή εργασία των συναδέλφων (π.χ. ανασυγκρότηση της ομάδας εργασίας) και συνδέοντας τις ανάγκες με τη διαθέσιμη υποστήριξη. Οι βραχυπρόθεσμες λύσεις έκτακτης ανάγκης πρέπει να συνδέονται με μακροπρόθεσμους στόχους ανασυγκρότησης και ανάπτυξης για να αποφευχθεί η σπατάλη χρημάτων και ενέργειας. 

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο ΕΦΕ παρέχει ένα πλαίσιο ευθυγραμμισμένο με τις πολιτικές της ΕΕ, συνδέοντας τη βιωσιμότητα, την κοινωνική ένταξη και τις πολιτιστικές προκλήσεις που αναγνωρίζονται καλά από τους Ουκρανούς εταίρους.

Η εργασία οργανώνεται σε τρεις πιλοτικές δραστηριότητες:

1. Επείγουσα ανάγκη στέγασης.

Στόχος: ανάπτυξη μιας τυπολογίας πιθανών λύσεων για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών στέγασης των εσωτερικά εκτοπισμένων στην Ουκρανία και των Ουκρανών προσφύγων στην ΕΕ. Επιπλέον, να συγκρίνει εναλλακτικές λύσεις και να παρέχει καθοδήγηση στις αρμόδιες δημόσιες αρχές.

Έκθεση Επείγοντος Στέγασης

2. Κυκλική στέγαση.

Στόχος: να συμβάλει στην προετοιμασία βιώσιμου σχεδιασμού και μηχανικής για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας με

1) συλλογή πιθανών λύσεων για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση κατεδαφισμένων κτιρίων και υποδομών και

2) έρευνα μεθόδων κυκλικής κατασκευής με χρήση ουκρανικών πόρων.

Εγκύκλιος Έκθεση στέγασης

3. Ανάπτυξη ικανοτήτων.

Στόχος: δημιουργία συστήματος κατάρτισης διαδικτυακού σεμιναρίου για τοπικούς δήμους στην Ουκρανία.

Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στις ακόλουθες συνθήκες πλαισίωσης: 

  • Όλες οι δυνάμεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στο να δώσουν μια αίσθηση σκοπού και να ανακατευθύνουν τους πρόσφυγες πίσω στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό για να αποφευχθεί η διαρροή εγκεφάλων και η έλλειψη εργατικού δυναμικού μακροπρόθεσμα στο εσωτερικό της Ουκρανίας. Ως εκ τούτου, οι ισότιμες εταιρικές σχέσεις και η από κοινού ανάπτυξη έργων είναι ουσιαστικής σημασίας. 
  • Η υποστήριξη για τη διαχείριση επειγόντων περιστατικών και την ανοικοδόμηση θα πρέπει επίσης να στοχεύει στην ανοικοδόμηση της ουκρανικής οικονομίας, στην προνομιακή επιλογή που μπορούν να εφαρμόσουν οι Ουκρανοί, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού και στην προσαρμογή του βιομηχανικού οικοσυστήματος στην Ουκρανία.
Ορόσημα του έργου
  • Ιούνιος 2022: Παγκόσμιο Αστικό Φόρουμ – πρώτη συνάντηση Δημάρχων, συνάντηση Εθνικών Σημείων Επαφής NEB
  • Ιούλιος 2022: Συνεδρίες με την κοινότητα NEB και το δίκτυο της Ουκρανίας
  • Αύγουστος – Οκτώβριος 2022: Απολογισμός, τρία πιλοτικά  α) επείγουσα ανάγκη στέγασης, β) κυκλική στέγαση, γ) διαδικτυακά σεμινάρια για την ανάπτυξη ικανοτήτων
  • Οκτώβριος – Νοέμβριος 2022: Εκθέσεις επισκόπησης εμπειρογνωμόνων
  • Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2022: Συνεδρίες με την κοινότητα NEB
  • Μάρτιος – Ιούνιος 2023: Σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων για την ανάπτυξη ικανοτήτων και ενημερωτικών συνεδριών
Συμμετοχή στο έργο

Μια σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων, διαλέξεων και συνεδριών εργασίας για τη δημιουργία ικανοτήτων θα είναι διαθέσιμα το πρώτο εξάμηνο του 2023. Τα διαδικτυακά σεμινάρια βασίζονται στα αποτελέσματα των πιλοτικών έργων και θα είναι ανοιχτά σε δήμους της Ουκρανίας και σε μεταγενέστερο στάδιο και σε εταίρους NEB και διεθνείς εμπειρογνώμονες που ενδιαφέρονται να εμπλακούν στην ανοικοδόμηση της χώρας. Όλες οι πληροφορίες και οι εγγραφές στην EU Academy.

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Ρόδος: Ξεκίνησαν Τα “Μπάνια” Στο Σιντριβάνι.

e-enimerosi

Γυναικοκτονίες. Μια πληγή που πονάει.

Δημήτρης Λίτσας

Σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία.

e-enimerosi