Διασπορά

Αλέξιος Ντόνας, Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ελληνισμού: Είμαστε όλοι παιδιά της ομογένειας.

Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος

Αυτοί είναι οι βασικοί στόχοι του Ιδρύματος: <<Η διατήρηση και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού, η διατήρηση και η διάδοση της ελληνικής γλώσσας για την ομογένεια στο σύνολο της, διότι αποτελεί τον συνδετικό κρίκο του Ελληνισμού που βρίσκεται έξω από την πατρίδα με τα ήθη και τα έθιμά. Άρα είναι πολύ σημαντικό, την προώθηση των θεμάτων που αφορούν την ομογένεια στο σύνολο της αλλά και γενικά τα συμφέροντα του Ελληνισμού>>.

Αυτά ανέφερε σε ανταπόκριση στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ελληνισμού και ιδρυτικό μέλος της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας, η οποία αποτελείται από σπουδαία μέλη της διασποράς, οι οποίοι και είναι καταξιωμένοι ο καθένας τους στον τομέα του.

Στη συνέχεια ο κ. Ντόνας έδωσε έμφαση στο ότι <<είναι μία θετική προσπάθεια από ανθρώπους της ομογένειας η οποία έχει κτιστεί στρατηγικά με ηρεμία και με ένα πλάνο βήμα-βήμα όπου σε αυτήν την πρωτοβουλία συμμετέχουν φορείς από το Βέλγιο, την Ιταλία, τη Γερμανία τη Γαλλία, σύντομα θα προστεθούν και άλλες χώρες όπως η Αυστρία>>. Συνεχίζοντας ανέφερε <<πως δεν είναι εδώ για να αναλάβουν το ρόλο των κοινοτήτων οι οποίες έχουν και παραδοσιακά ένα πολύ δυναμικό και ουσιαστικό ρόλο στην διατήρηση του Ελληνισμού στην Ευρώπη αλλά είναι εδώ για να δώσουν την λίγο παραπάνω προσπάθεια, για να δώσουν και το απαραίτητο βήμα και λόγο στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, μία συνολική και ενιαία φωνή δηλαδή, η οποία θα ανταποκρίνεται και δυναμικά>>. Αναφέρθηκε στην Ελληνική Κυβέρνηση αλλά και σε όλους τους αρμόδιους φορείς οι οποίοι από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν όλη αυτή την προσπάθεια και οι ίδιοι νιώθουν ενισχυμένοι που έχουν και αυτή την δυνατότητα στο να μπορούν να κάνουν διάφορα πράγματα για το μέλλον, επίσης τόνισε πως στο Ίδρυμα υπάρχουν και διάφορες επιτροπές όπως: Της παιδείας και του πολιτισμού, έχουν αναλάβει διάφορες δράσεις και σίγουρα κάποιες από αυτές είναι και να ενισχυθεί και η επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη.

Κλείνοντας ο κ. Ντόνας αναφέρθηκε στις καταστροφικές φωτιές και στις πλημμύρες που μαστίζουν αυτή τη στιγμή την Ελλάδα και όλα αυτά τα προβλήματα και τις καταστροφές από το πέρασμα των πυρκαγιών και των πλημμυρών. Εξέφρασε τη συμπαράσταση τόσο του Ιδρύματος αλλά και όλων των ανθρώπων της ομογένειας στο σύνολό τους οι οποίοι ήδη έχουν ενεργοποιηθεί και στέλνουν βοήθεια στην Ελλάδα, τόσο χρηματική όσο και υλική.

Μία πολύ σημαντική πρώτη εκδήλωση η οποία θα πραγματοποιηθεί από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελληνισμού είναι στις 15 Οκτωβρίου στο πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, σε μία εκδήλωση για τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Σχετικές αναρτήσεις

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Η φωνή του Μπελέρη στον Απόδημο παλμό.

Χρήστος Μουρτζούκος

Τρεις υποψήφιοι ευρωβουλευτές μιλάνε στο ευρωπαϊκό ίδρυμα ελληνισμού για τις επερχόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου.