Ιατρική ΒιολογίαΤεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Ανακαλύφθηκε γονιδιακή μετάλλαξη σε δείγματα 20 ετών στο αίμα των αστροναυτών.

Ενόψει των επικείμενων διαστημικών αποστολών της NASA, μια ομάδα από την Ιατρική Σχολή Icahn της Νέας Υόρκης στο Όρος Σινά εξέτασε πιο προσεκτικά δείγματα αίματος αστροναυτών ηλικίας άνω των 20 ετών.

4 αστροναύτες της NASA, 42 δείγματα αίματος, 20 χρόνια μετά.

«Με την έναρξη των διαστημικών αποστολών Gateway και Artemis της NASA και την επέκταση των εμπορικών διαστημικών ταξιδιών», υπάρχει αυξημένη ανάγκη «να κατανοήσουμε, να αντιμετωπίσουμε και να μειώσουμε τους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με τα διαστημικά ταξίδια», σύμφωνα με τους επιστήμονες. Έτσι στράφηκαν σε δείγματα κατεψυγμένου αίματος που έδωσαν 14 αστροναύτες πριν από περισσότερα από 20 χρόνια.

Οι αστροναύτες/εθελοντές βρίσκονταν στο διάστημα μεταξύ 1998 και 2001, έξι από αυτά είχαν ξεκινήσει την πρώτη τους αποστολή. Η μέση ηλικία της ομάδας μελέτης ήταν τα 42 έτη. Για την προστασία του απορρήτου τους, τα δείγματα που ελήφθησαν στη μελέτη αντιμετωπίστηκαν όσο το δυνατόν πιο ανώνυμα. Αλλά ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: οι άνδρες συμμετέχοντες ήταν στην πλειονότητα, αποτελώντας περίπου το 85 τοις εκατό της ομάδας.

Διαβάστε ακόμα: ΗΠΑ και Κίνα διεκδικούν τα σημεία προσεδάφισης στη Σελήνη.

Διαβάστε ακόμα: Ιστορικό επίτευγμα της NASA: Έφτιαξε οξυγόνο στον Άρη, αρκετό για 100 λεπτά αναπνοής.

Διαβάστε ακόμα: Διάστημα: Η καλύτερη φωτογραφία του μεγαλύτερου άστρου στο σύμπαν.

Όλα τα άτομα βρίσκονταν στο διάστημα για σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, περίπου δώδεκα ημέρες κατά μέσο όρο. Για σύγκριση: Οι μακροχρόνιες παραμονές όπως αυτή της αστροναύτη Jessica Watkins στον ISS διαρκούν τώρα αρκετούς μήνες.

Για τη μελέτη, οι αστροναύτες είχαν λάβει αίμα τρεις φορές. Είχαν υποβάλει δείγματα δέκα ημέρες πριν από την εκτόξευση, την ημέρα της επιστροφής στη Γη και τρεις ημέρες μετά την προσγείωση. Πάγωσαν στους -80 βαθμούς και τώρα, χρόνια αργότερα, εξετάστηκαν. Η ερευνητική ομάδα συνόψισε τα αποτελέσματα αυτού σε ένα άρθρο που είναι διαθέσιμο στο Communications Biology.

Μετά από βραχυπρόθεσμη αποστολή στο διάστημα: παρατηρήσιμη μετάλλαξη βλαστοκυττάρων
Η σύντομη περίληψη: Βρέθηκαν σωματικές μεταλλάξεις στα βλαστοκύτταρα όλων των αστροναυτών μετά την πτήση στο διάστημα. «Οι αστροναύτες εργάζονται σε ένα ακραίο περιβάλλον όπου πολλοί παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε σωματικές μεταλλάξεις, κυρίως η διαστημική ακτινοβολία», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης και καρδιολόγος David Goukassian σε δελτίο τύπου εδώ.

Εάν η συχνότητα συγκεκριμένων σωματικών μεταλλάξεων, τις οποίες οι έρευνες συνεχίζουν να εντοπίζουν, είναι πάνω από 2%, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου ή προβλημάτων με το καρδιαγγειακό σύστημα. Ωστόσο, ήταν ακριβώς αυτό το κατώφλι που δεν ξεπέρασαν οι αστροναύτες ακόμα κι αν οι παρατηρούμενες μεταλλάξεις είναι «εκπληκτικές λόγω της σχετικά νεαρής ηλικίας και υγείας αυτών των αστροναυτών», σύμφωνα με τον Goukassian.

Ειδικά όταν υπάρχει «επίμονη και μακροχρόνια έκθεση στο ακραίο περιβάλλον στο διάστημα», ο καρδιολόγος συνηγορεί υπέρ της προσεκτικότερης εξέτασης των αστροναυτών: «Η σύστασή μας είναι η NASA και η ιατρική της ομάδα να ελέγχουν τους αστροναύτες κάθε τρία έως πέντε χρόνια για σωματικές μεταλλάξεις και να διερευνήσουν πιθανή κλωνική επέκταση ή παλινδρόμηση και, όχι λιγότερο σημαντικό, να περάσουν καλά τα έτη συνταξιοδότησής τους».

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Η προσαρμογή στην εξίσωση της γάτας του Σρέντινγκερ θα μπορούσε να ενώσει τη σχετικότητα του Αϊνστάιν και την κβαντική μηχανική.

e-enimerosi

Το διαστημόπλοιο Starliner της Boeing δεν θα πραγματοποιήσει ακόμη ιδιωτικές αποστολές.

e-enimerosi

Αντιδραστήρας Tokamak, θα σώσει τον κόσμο;

Δημήτρης Λίτσας