Ειδήσεις και ΝέαΙστορία Πολιτισμός

Ανακαλύφθηκε το Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου 2.200 ετών στην Αλεξάνδρεια

Ένα αρχαίο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ανασκάφηκε πρόσφατα στη βόρεια Αίγυπτο. Βρέθηκε στην αρχαία πόλη της Αλεξάνδρειας μετά από 9 μήνες αρχαιολογικών ανασκαφών, το γλυπτό έχει χρονολογηθεί ήδη από τον 2ο αιώνα π.Χ., περίπου 2100-2200 χρόνια πριν.

Το Υπουργείο Αρχαιοτήτων στο Κάιρο ανακάλυψε ένα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέσα σε μια αρχαία «κατοικημένη και εμπορική ζώνη» στην Αλεξάνδρεια που πιστεύουν ότι ήταν εμπορικό κέντρο στην περιοχή κατά την Πτολεμαϊκή περίοδο. Οι αρχαιολόγοι έκαναν την ανακάλυψή τους μετά από 9 μήνες ανασκαφών.

Η ομάδα ανακάλυψε καλούπια για αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο χώρο καθώς και μια αλαβάστρινη προτομή του εμβληματικού αρχαίου ηγέτη. Επίσης, μεταξύ αυτών των αντικειμένων υπήρχαν υλικά για τη δημιουργία φυλαχτών για πολεμιστές.

Καθώς εξερευνούσαν αυτήν την περιοχή της Αλεξάνδρειας, γνωστή ως γειτονική al-Shatby, «η αποστολή βρήκε ένα μεγάλο δίκτυο δεξαμενών σήραγγας βαμμένες σε ροζ χρώμα για την αποθήκευση βροχής, πλημμύρας και υπόγειων υδάτων που θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια του σχεδίου», δήλωσε ο Mostafa Waziri, Γραμματέας. -Γενικός του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου στο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο Waziri εξήγησε περαιτέρω την έκταση της πόλης: “αποτελούταν από έναν κεντρικό δρόμο και αρκετούς δρόμους που συνδέονται όλοι με ένα δίκτυο υγιεινής”.

Πιστεύει ότι η περιοχή ήταν ενεργή από τον 2ο αιώνα π.Χ. έως τον 4ο αιώνα μ.Χ. Ο Waziri σημείωσε επίσης ότι η ομάδα βρήκε μια σειρά από αγγεία κεραμικής, νομίσματα, πιάτα, εργαλεία ψαρέματος και σπίτια ανάπαυσης για τους ταξιδιώτες. Τα ερείπια των κτιρίων της περιοχής σε συνδυασμό με τα αντικείμενα που βρέθηκαν εκεί οδήγησαν την ομάδα να πιστέψει ότι η πόλη είχε μια ζωντανή αγορά που πουλούσε γλάστρες και είχε εργαστήρια για την κατασκευή αγαλμάτων, φυλακτών και άλλων αντικειμένων.

Η συναρπαστική ελληνική ιστορία πίσω από την αιγυπτιακή πόλη της Αλεξάνδρειας

Η ιστορία του Ελληνισμού στην Αλεξάνδρεια, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, χρονολογείται περισσότερο από δύο χιλιετίες και χαρακτηρίζεται από την τοποθέτηση της πρώτης πέτρας από τον Μέγα Αλέξανδρο ως μέρος του πρώτου δρόμου της πόλης το 331 π.Χ.

Ο Αλέξανδρος Γ ,, ο «Βασιλεύς της Μακεδονίας», ο «Ηγεμόνας της Ελληνικής Ένωσης», ο «Σαχανσάχ» της Περσίας, ο «Φαραώ» της Αιγύπτου και ο «Κύριος της Ασίας» – πιο γνωστός ως ο Μέγας Αλέξανδρος – ήταν ένας από τους τα σημαντικότερα πρόσωπα στην ανθρώπινη ιστορία.

Γεννημένος στην Πέλλα, στη σημερινή Κεντρική Μακεδονία, βόρεια  Ελλάδα, το 356 π.Χ., ήταν γιος του Φιλίππου Β ‘, του Βασιλιά της Μακεδονίας και της συζύγου του, Ολυμπίας. Έγινε γνωστός σε πολύ μικρή ηλικία τόσο για τις στρατιωτικές όσο και για τις πολιτικές του ικανότητες.  Γεννημένος στα δημόσια λουτρά της Πέλλας της Μακεδονίας, έγινε βασιλιάς της Μακεδονίας και της Περσίας και ονόμασε περισσότερες από 70 πόλεις, όπως αυτή στην οποία βρέθηκε το άγαλμα που ανακαλύφθηκε πρόσφατα.

Η ελληνιστική Αλεξάνδρεια ήταν περισσότερο γνωστή για τον Φάρο της Αλεξάνδρειας (ο Φάρος), ένα από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου. Η Μεγάλη Βιβλιοθήκη της (η μεγαλύτερη στον αρχαίο κόσμο). και τη Νεκρόπολη της, που ήταν ένα από τα Επτά Θαύματα του Μεσαίωνα.

Η Αλεξάνδρεια ήταν κάποτε η δεύτερη πιο ισχυρή πόλη της αρχαίας περιοχής της Μεσογείου, μετά τη Ρώμη.

Στη σύγχρονη εποχή, οι Έλληνες άρχισαν να εγκαθίστανται ξανά στην Αλεξάνδρεια τον 18ο και 19ο αιώνα. Ένα νέο κύμα μετανάστευσης πλημμύρισε την Αλεξάνδρεια λίγο μετά την ελληνική επανάσταση του 1821, σηματοδοτώντας την αρχή της επονομαζόμενης ευρωπαϊκής εποχής της πόλης.

Ο Αλέξανδρος Γ ‘της Μακεδονίας (γνωστός ως Μέγας Αλέξανδρος) έζησε από το 356 έως το 323 π.Χ. και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους της ιστορίας.

Ο επικεφαλής αρχαιολόγος για αυτές τις ανασκαφές, Ιμπραήμ Μουσταφά, ανέφερε ότι αυτός και η ομάδα του χρησιμοποιούν σύγχρονες τεχνικές τοπογραφικής ανύψωσης και τρισδιάστατη απεικόνιση για να βοηθήσουν στην τεκμηρίωση αυτού του τόπου.

Μέχρι τώρα, τα δελτία τύπου σχετικά με αυτό το εύρημα είναι εξαιρετικά σύντομα. Μερικές φορές αυτό γίνεται για να διατηρηθούν προστατευμένοι οι αρχαιολογικοί χώροι μέχρι να μελετηθούν διεξοδικά και σωστά.

Κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών, η ομάδα έχει ανασκάψει αμφορείς, γλάστρες, πιάτα, διάφορα σκεύη και περίπου 700 αρχαία νομίσματα. Πιστεύουν ότι αυτή η πόλη ήταν ένα εμπορικό κέντρο που παρήγαγε μια σειρά από πολύτιμα αντικείμενα, όπως φυλαχτά και αγάλματα. Επίσης, στο σημείο έχουν ανακαλυφθεί δίχτυα αλιείας και βάρη αργαλειού, τα οποία υποδηλώνουν και τα δύο βιομηχανική δραστηριότητα.

Το άγαλμα του Αλεξάνδρου ήταν δίπλα σε αγάλματα θρυλικών ηρώων και θεοτήτων. Βρέθηκαν καλούπια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή αγαλμάτων διασημοτήτων και αυτοκρατόρων επίσης.

Αυτά χρονολογούνται τουλάχιστον στα 120 περίπου χρόνια μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ωστόσο, αυτό το καθιστά ακόμα ένα από τα πρώτα γνωστά, με εξαίρεση το άγαλμα στο μουσείο Liebieghaus στη Φρανκφούρτη που χρονολογείται γύρω στο 300 π.Χ.

Αυτός ο αρχαιολογικός χώρος είναι σίγουρο ότι θα ρίξει φως στους προηγούμενους πολιτισμούς που κάποτε κατοικούσαν στην περιοχή.

Αυτά τα αγγεία βρέθηκαν επίσης στον αρχαίο οικισμό της Αλεξάνδρειας και υποδηλώνουν ότι ήταν σημαντικό περιφερειακό εμπορικό κέντρο κατά την Πτολεμαϊκή περίοδο (305-30 π.Χ.). (Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου)
Ένας πλούτος αντικειμένων από κεραμικά έχει αποκαλυφθεί στον χώρο. (Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου)
Το νέο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κατασκευασμένο από αλάβαστρο, ανακαλύφθηκε σε μια μεγάλη ανασκαφή στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. (Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου)

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagram, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή: greekreporter.com & dailynewsegypt.com

Σχετικές αναρτήσεις

Ο Σύλλογος Παραπληγικών Ν. Δράμας, οι εκδόσεις Εντύποις και το βιβλιοχαρτοπωλείο PsalidiXarti.gr σας προσκαλούν στην παρουσίαση του παιδικού βιβλίου “Ο Πειρατής στην Στέγη”.

e-enimerosi

Αναγνώστης Πετιμεζάς και η μάχη του Βασιλικού Κορινθίας όπου και έπεσε γενναία μαζί με τον 17 χρονο γιό του Σωτηράκη Πετιμεζά.

Δημήτρης Λίτσας

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi