Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με θετικό πρόσημο στην αυγή του 2024, και οι προσδοκίες για μία ανοδική πορεία μέσα στην χρονιά.

Στα υψηλά του 2023 βρίσκεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο εμφανίζει μια ιδιότυπη θετική στάση αναμονής, δοκιμάζοντας τις διαθέσεις των πωλητών στο «ξέφωτο» πέραν των 1.350 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,57% στις 1.352,15 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 13,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,3 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,54% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.274,09 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 1,01% στις 1.137,87 μονάδες.

Προσεκτικά βήματα

Το άτυπο όριο των 1.351,68 μονάδων, δηλαδή το υψηλό του 2023, δοκιμάζει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, με πολλούς αγοραστές να κάνουν προσεκτικές κινήσεις αναμένοντας να δουν την αντίδραση της αγοράς σε αυτά τα επίπεδα. Αλλά όπως σχολιάζει και ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA) και της βρετανικής Society of Technical Analysts, με τον Γενικό Δείκτη στα πολυετή υψηλά του, είναι δύσκολο – αν όχι γραφικό – να υποστηρίξουμε το σενάριο της “αρκούδας”.

Διεθνώς, και ενώ αυτές τις ώρες οι αγορές αναμένουν τα σημερινά στοιχεία πληθωρισμού των ΗΠΑ, οι αγοραστές μετοχών διατηρούν τη μακροπρόθεσμη τάση υπέρ τους, τη στιγμή, πάντως που τα κρατικά ομόλογα εμφανίζουν σημάδια «κούρασης» λόγω profit taking. Όσο το τρένο των αποτιμήσεων τρέχει, όλο και περισσότεροι θα σπεύδουν να τοποθετηθούν και θα είναι τότε που η αγοραστική ευφορία θα δημιουργήσει συνθήκες «φούσκας έτοιμης να σκάσει», εξηγεί ο κ. Στεριώτης.

Στα καθ’ ημάς, το χρηματιστήριο υψηλής διακυμανσιμότητας/χαμηλού βάθους, όπως το ελληνικό, διαθέτει πληθώρα τίτλων οι οποίοι θα μπορούσαν να υπεραποδώσουν σε ένα γενικότερο εποχιακό ή κυκλικό ανοδικό «κύμα», αλλά η επενδυτική διαδικασία πρέπει να συνυπολογίζει μεγάλο αριθμό παραγόντων, με σημαντικότερο στη παρούσα φάση τη βελτίωση της οπτικής για την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών και μεταρρυθμίσεων.

Τεχνικά, θα παρακολουθήσουμε τη συμπεριφορά του ΓΔ πέριξ του κρίσιμου επιπέδου των 1.350 μονάδων, το οποίο αποτελεί το make-or-break προς τις 1.500 ή τις 1.100 για το υπόλοιπο του έτους, καταλήγει ο κ. Στεριώτης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank, η Εθνική, η Quest, η Τέρνα Ενεργειακή και η ΔΕΗ σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Motor Oil, Πειραιώς, ΕΛΧΑ, Aegean, Eurobank, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχάλκο, Σαράντης, Λάμδα, Coca Cola, Ελλάκτωρ, Autohellas και ΟΤΕ.

Στον αντίποδα, σε αρνητικά εδάφη κινούνται οι Cenergy, ΟΠΑΠ και Jumbo, αλλά χωρίς να σημειώνουν απώλειες άνω του 0,6%, με τις Τιτάν, ΕΥΔΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια να μην έχουν ακόμη πρόσημο

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Εθνική τράπεζα: Κέρδη €358 εκατ. το πρώτο 3μηνο

e-enimerosi

Χρηματιστήριο: Συνέχεια στην ανοδική πορεία.

e-enimerosi

Πώς οικοδομείται ένα παγκόσμιο νόμισμα.

e-enimerosi