Γερμανία

DB: Έρχεται νέα απεργία.

Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος.

 

Το συνδικάτο μηχανοδηγών GDL κάλεσε τους υπαλλήλους της Deutsche Bahn να προχωρήσουν ξανά σε απεργία. Αυτό θα ξεκινήσει στις επιβατικές μεταφορές νωρίς το πρωί της Τετάρτης (24 Ιανουαρίου) στις 2 το μεσημέρι και θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα της επόμενης εβδομάδας (29 Ιανουαρίου) στις 6 το απόγευμα, ανακοίνωσε το σωματείο ξημέρωμα Δευτέρας.

Σε απεργία έχουν κληθεί από την Τρίτη στις 18.00 τα συνδικαλιστικά μέλη της DB Cargo, που είναι αρμόδια για τις εμπορευματικές μεταφορές.

Έρχονται δύσκολες μέρες για τους πολίτες, με χιλιάδες ακυρώσεις δρομολογίων να αναμένονται. Επίσης η κατάσταση του γερμανικού σιδηροδρομικού δικτύου, που είναι η αιτία πολλών καθυστερήσεων, συνέχισε να επιδεινώνεται το 2022. Την Παρασκευή η Deutsche Bahn παρουσίασε μια νέα μισθολογική προσφορά για να επαναφέρει το GDL στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Αυτό περιλαμβάνει επίσης, μεταξύ άλλων:
  • Μία ώρα λιγότερο χρόνο εργασίας για τους μηχανοδηγούς και τους συνοδούς τρένων από την 1η Ιανουαρίου 2026. Ωστόσο, αυτό προφανώς δεν ήταν αρκετό για νέες διαπραγματεύσεις. «Με την τρίτη και υποτιθέμενη βελτιωμένη προσφορά, η Deutsche Bahn AG έδειξε για άλλη μια φορά ότι συνεχίζει απτόητα την προηγούμενη πορεία της άρνησης και αντιπαράθεσης, δεν υπάρχει κανένα ίχνος επιθυμίας επίτευξης συμφωνίας», ανέφερε η ανακοίνωση του GDL.
  • Αύξηση της τάξεως του 4,8% για τους εργαζόμενους από τον Αύγουστο και επιπλέον 5% από τον Απρίλιο του 2025. Επιπλέον, σχεδιάζεται η καταβολή του πριμ αποζημίωσης για τον πληθωρισμό αμέσως μετά από πιθανή συλλογική σύμβαση εργασίας.
Τι διαπραγματεύεται το σωματείο των μηχανοδηγών.
  • Το GDL απαιτεί 555 ευρώ αύξηση το μήνα καθώς και μπόνους αποζημίωσης πληθωρισμού για 12μηνη θητεία.
  • Μείωση των ωρών εργασίας για τους εργαζόμενους σε βάρδιες από 38 σε 35 ώρες την εβδομάδα με πλήρη μισθολογική αποζημίωση.

Η Deutsche Bahn επέκρινε και κατηγόρησε το GDL ότι ενεργεί «ανεύθυνα». Ένας εκπρόσωπός της νωρίς το πρωί της Δευτέρας τόνισε, «η DB βασίζεται σε συμβιβασμούς, το GDL μεγαλοποιεί τη σύγκρουση». Και συνέχισε, «όποιος δεν έρχεται καν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μια νέα προσφορά έως και 13% και την πιθανότητα μιας εβδομάδας 37 ωρών με τον ίδιο μισθό, ενεργεί απολύτως ανεύθυνα».

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Φωτογραφία αρχείου: Boris Roessler, dpa

Σχετικές αναρτήσεις

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Η κυβέρνηση συμφώνησε σε νέο νόμο για την προστασία του κλίματος!

e-enimerosi

Γερμανία: Έφηβοι ύποπτοι για ισλαμική τρομοκρατία.