Ιατρική Βιολογία

Εικόνες νέων κοροναϊών μόλις κυκλοφόρησαν

Σήμερα (13 Φεβρουαρίου), τα Rocky Mountain Laboratories (RML) του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων αποκάλυψαν μερικές από τις πρώτες εικόνες του SARS-CoV-2, του νέου κοροναϊού που έχει ξεσπάσει περισσότερους από 60.000 ανθρώπους και σκότωσε άλλα 1.370. 

Οι ιοί είναι έφηβοι μικροσκοπικές μολυσματικές κηλίδες που αποτελούνται είτε από ϋΝΑ είτε από RNA τυλιγμένο μέσα σε ένα παλτό πρωτεΐνης. Είναι πολύ μικρά για να τα δει κανείς από ένα τυπικό μικροσκόπιο φωτός. 

Οι ερευνητές στο RML απεικόνιζαν δείγματα του ιού και των κυττάρων που ελήφθησαν από έναν ασθενή των ΗΠΑ που είχε μολυνθεί με COVID-19 (το νέο όνομα για τη νόσο που προκλήθηκε από το SARS-CoV-2) χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικά είδη μικροσκοπίων υψηλής ανάλυσης το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο μετάδοσης. Και οι δύο χρησιμοποιούν μια εστιασμένη δέσμη ηλεκτρονίων και όχι μια δέσμη φωτός σε δείγματα εικόνας. (Το χρώμα προστίθεται αργότερα στις εικόνες).

Αυτή η εικόνα ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης παρουσιάζει τον νέο κορωναϊό (κίτρινο) ανάμεσα στα ανθρώπινα κύτταρα (μπλε, ροζ και μοβ).

Αυτή η εικόνα ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης παρουσιάζει τον νέο κορωναϊό (κίτρινο) ανάμεσα στα ανθρώπινα κύτταρα (μπλε, ροζ και μοβ). (Το χρώμα έχει προστεθεί στην εικόνα για να δείξει καλύτερα τον ιό και το περιβάλλον του.) (Credit Image: NIAID-RML)

Ο ιός SARS-COV-2 μοιάζει με τον κοροναϊό του αναπνευστικού συνδρόμου στη Μέση Ανατολή (MERS-CoV) που εμφανίστηκε το 2012 και το σοβαρές κορωναϊού (SARS-CoV) που εμφανίστηκε το 2002.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι και οι τρεις αυτοί ιοί είναι στην ίδια οικογένεια των “κοροναϊών” που ονομάζονται για την εμφάνιση που μοιάζει με στέμμα (πιο εμφανής στην εικόνα ηλεκτρονίων μετάδοσης). Η λέξη “corona” στα Λατινικά σημαίνει “στέμμα”.

Αυτή είναι μια εικόνα ηλεκτρονικού μικροσκοπίου μετάδοσης που δείχνει τον νέο κορωναϊό που αναδύεται από την επιφάνεια των ανθρώπινων κυττάρων.

Αυτή είναι μια εικόνα ηλεκτρονικού μικροσκοπίου μετάδοσης που δείχνει τον νέο κορωναϊό που αναδύεται από την επιφάνεια των ανθρώπινων κυττάρων. (Πιστοποίηση εικόνας: NIAID-RML)+

Αυτή η εικόνα ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης εμφανίζει το SARS-CoV-2 (κίτρινο) ανάμεσα στα ανθρώπινα κύτταρα (ροζ). Αυτός ο ιός απομονώθηκε από έναν ασθενή στις Η.Π.Α. (Το χρώμα έχει προστεθεί στην εικόνα για να δείξει καλύτερα τον ιό και το περιβάλλον του.)
(Εικόνα: © NIAID-RML)

πηγή: livescience.com

Σχετικές αναρτήσεις

Σημάδια του καρκίνου που μπορούν να εντοπιστούν χρόνια πριν από τα συμπτώματα;

e-enimerosi

Η μικροχειρουργική σε λεπτές επεμβάσεις.

e-enimerosi

EE: Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση νέο αντιβιοτικό για ανθεκτικές λοιμώξεις.

e-enimerosi