Πολιτική

Εκτακτο: Ερντογάν: Είμαι θετικός για μία συνάντηση με τον Μητσοτάκη

Την ίδια ώρα με «ειλικρινή και εποικοδομητική διάθεση», αλλά και με ξεκάθαρη θέση ότι οι συνομιλίες έχουν ως μοναδικό αντικείμενο την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο ετοιμάζεται να προσέλθει η χώρα μας στον νέο γύρο των διερευνητικών επαφών, στις 25 Ιανουαρίου, στην Κωνσταντινούπολη, ενώ παράλληλα υπενθυμίζει και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, σύμφωνα με τις οποίες εάν συνεχιστεί η τουρκική προκλητικότητα θα υπάρχει ευρωπαϊκή αντίδραση με οικονομικές συνέπειες.

 

«Εχουμε πάντα μια ειλικρινή, εποικοδομητική διάθεση για τις διερευνητικές επαφές. Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θέλει αυτή την ομαλοποίηση όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά και με την Ευρώπη, γιατί η Ελλάδα ουσιαστικά βρίσκεται στο πλαίσιο της ομαλοποίησης των σχέσεών της με την Ευρώπη. Στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων εντάσσονται και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πιστεύω ότι θα υπάρξει ένα καλό κλίμα», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, ο οποίος χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή «επιστέγασμα της εξωτερικής πολιτικής μας» και «δικαίωση των κυβερνητικών χειρισμών».

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η θέση «σταματούν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις» υλοποιείται, καθώς η Τουρκία έχει αποσύρει το «Ορούτς Ρέις» και, όπως τόνισε ο κ. Ταραντίλης, «πηγαίνουμε στις διερευνητικές μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που έχουμε θέσει, να μη γίνονται ερευνητικές δραστηριότητες στην περιοχή που καλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα και να αφορούν το συγκεκριμένο θέμα οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών (υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ) στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Υπογράμμισε επίσης ότι η χώρα μας έχει επιτύχει το τελευταίο διάστημα μια σειρά αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που υιοθετούν τις ελληνικές θέσεις, εκφράζουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο και στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι, σε περίπτωση που συνεχίσει την προκλητικότητα, θα υπάρχει ευρωπαϊκή αντίδραση με οικονομικές συνέπειες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε παράλληλα ότι η Ελλάδα, αποδεικνύοντας έμπρακτα την προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο, έχει προχωρήσει σε συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και μερικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο, αλλά και σε συμφωνία για έναρξη διαβουλεύσεων με την Αλβανία για την από κοινού παραπομπή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ενώ στο πλαίσιο μίας ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής πέτυχε ένα πλέγμα συμφωνιών με χώρες του αραβικού κόσμου και της Ανατολικής Μεσογείου, που ενισχύουν την περιφερειακή της θέση.

Τόνισε επίσης την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, ενώ ερωτηθείς για την επέκταση νότια της Κρήτης, επανέλαβε ότι «είναι ένα μονομερές κυριαρχικό δικαίωμα, το οποίο θα εφαρμόσουμε όταν κρίνουμε, στον κατάλληλο διπλωματικό και πολιτικό χρόνο».

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Διάρρηξη στη διεύθυνση Εκλογών του ΥΠ.ΕΣ.

e-enimerosi

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Βουλή: Ο Κωνσταντίνος Φλώρος γρονθοκόπησε τον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης.

e-enimerosi