Περιβάλλον

Ένα «mega» παγόβουνο απελευθέρωσε 152 δισεκατομμύρια τόνους γλυκού νερού κατά το λιώσιμό του

Τον Ιούλιο του 2017, ένα γιγάντιο παγόβουνο, με το όνομα A-68, έσπασε από το κομμάτι πάγου Larsen-C της Ανταρκτικής και ξεκίνησε ένα επικό ταξίδι στον Νότιο Ωκεανό. Τρεισήμισι χρόνια αργότερα, το κύριο μέρος του παγόβουνου, το A-68A, παρασύρθηκε ανησυχητικά κοντά στη Νότια Γεωργία.

Χρησιμοποιώντας μετρήσεις από δορυφόρους, οι επιστήμονες έχουν καταγράψει πώς το A-68A συρρικνώθηκε προς το τέλος του ταξιδιού του, κάτι που ευτυχώς το εμπόδισε να κολλήσει. Ωστόσο, το μειονέκτημα είναι ότι απελευθέρωσε κολοσσιαία 152 δισεκατομμύρια τόνους γλυκού νερού κοντά στο νησί, έχοντας δυνητικά μια βαθιά επίδραση στη θαλάσσια ζωή του νησιού.

Οι ανησυχίες ήταν ότι το βουνό θα προσάραξε στα ρηχά νερά ανοιχτά. Αυτό όχι μόνο θα προκαλούσε ζημιά στο οικοσύστημα του θαλάσσιου πυθμένα, αλλά θα δυσκόλευε επίσης την άγρια ​​ζωή του νησιού, όπως οι πιγκουίνοι, να φτάσουν στη θάλασσα για να τραφούν.

Όταν το A-68 γεννήθηκε, είχε επιφάνεια μεγαλύτερη από το διπλάσιο του Λουξεμβούργου – ένα από τα μεγαλύτερα παγόβουνα που έχουν καταγραφεί.

Τα παγόβουνα της Ανταρκτικής ονομάζονται από το τεταρτημόριο της Ανταρκτικής στο οποίο είχαν αρχικά παρατηρηθεί, μετά από έναν διαδοχικό αριθμό και, στη συνέχεια, εάν το παγόβουνο σπάσει, προστίθεται ένα διαδοχικό γράμμα.

Για τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του, το A-68A παρέμεινε στα κρύα νερά της Θάλασσας Weddell. Ωστόσο, από τη στιγμή που το βουνό ξεκίνησε το ταξίδι του προς τα βόρεια στο πέρασμα του Drake, ταξίδεψε μέσα από όλο και πιο ζεστά νερά και άρχισε να λιώνει.

Ωστόσο, μια παρενέργεια της τήξης ήταν η απελευθέρωση κολοσσιαίων 152 δισεκατομμυρίων τόνων γλυκού νερού – μια διαταραχή που θα μπορούσε να έχει βαθιές επιπτώσεις στον θαλάσσιο βιότοπο.

Όταν τα παγόβουνα αποσπώνται, παρασύρονται με τα ωκεάνια ρεύματα και τον άνεμο, απελευθερώνοντας κρύο φρέσκο ​​λιωμένο νερό και θρεπτικά συστατικά καθώς λιώνουν. Αυτή η διαδικασία επηρεάζει την τοπική κυκλοφορία των ωκεανών και γύρω από το παγόβουνο.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή: CPOM/ESA/Google basemap

Σχετικές αναρτήσεις

ΣΟΣ για τους κοραλλιογενείς υφάλους.

e-enimerosi

Στην 6η θέση στην Ευρώπη με την μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση η Ελλάδα!

e-enimerosi

Ευρωκοινοβούλιο: Αλλάζουν τα πάντα στα κτίρια εντός ΕΕ.

e-enimerosi