Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Πώς θα ετοιμαστεί το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA για τις πρώτες του κοσμικές παρατηρήσεις.

Με το νεότερο διαστημικό παρατηρητήριο της NASA ακριβώς σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στη φάση ανάθεσης, η επιστημονική ομάδα περιέγραψε το σχέδιό της να αξιοποιήσει στο έπακρο αυτήν την ευκαιρία των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Τζέιμς Γουέμπ έφτασε πριν από μέρες στον προορισμό του στο Σημείο 2 Lagrange της Γης-ήλιου  (L2), το οποίο απέχει περίπου 930.000 μίλια (1,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα) από τον πλανήτη μας. 

Οι κύριοι ερευνητές της επιστημονικής ομάδας Webb περιέγραψαν το σχέδιό τους σε ένα δημαρχείο την Παρασκευή (28 Ιανουαρίου) που φιλοξενήθηκε διαδικτυακά από το Επιστημονικό Ινστιτούτο του Διαστημικού Τηλεσκοπίου (STScI) στη Βαλτιμόρη. 

Στο δημαρχείο πραγματοποιήθηκε καθώς οι μηχανικοί συνέχισαν να εργάζονται για να θέσουν σε λειτουργία το αστεροσκοπείο. Ένα βασικό ορόσημο, η ενεργοποίηση των επιστημονικών οργάνων της, συνέβη αυτήν την εβδομάδα. Οι τεχνικοί συνεχίζουν επίσης να ευθυγραμμίζουν τους καθρέφτες και κατά τα άλλα προετοιμάζουν το αστεροσκοπείο μετά από πέντε ακόμη μήνες έναρξης λειτουργίας.

Η πλήρης εικόνα δείχνει το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA ως ένα μικροσκοπικό σημείο ανάμεσα σε μια θάλασσα από αστέρια φόντου. Τα αστέρια φαίνονται μουντζούρα επειδή το τηλεσκόπιο παρακολουθούσε την κίνηση του JWST, το οποίο εμφανίζεται ως μια μικρή λευκή κηλίδα.(Εικόνα: Gianluca Masi/The Virtual Telescope Project)

Ο Jonathan Gardner, αναπληρωτής ανώτερος επιστήμονας του προγράμματος Webb στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA στο Greenbelt του Μέριλαντ, περπάτησε τους τελευταίους μήνες των προετοιμασιών προτού δώσει μια σύντομη ενημέρωση για το πώς πάνε τα πράγματα σε τροχιά. Με λίγα λόγια όλα πάνε σύμφωνα με τα σχέδια, σημείωσε.

«Υπήρχαν 50 σημαντικές αναπτύξεις· όλες ήταν επιτυχείς», είπε για τον καθρέφτη του τηλεσκοπίου που ξεδιπλώθηκε, ως παράδειγμα των σημαντικών ορόσημων που πέτυχε ο Webb.

Εν τω μεταξύ, ερασιτέχνες και επαγγελματίες στην περιοχή στέλνουν ήδη δεδομένα από παρατηρητήρια στην πίσω αυλή και επαγγελματικές τοποθεσίες. Για παράδειγμα, είπε, οι άνθρωποι έχουν επίσης «καμπύλες φωτός» σε μέρη όπως το τηλεσκόπιο Green Bank του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών.

Η φωτεινότητα του Webb αλλάζει σε έναν επαναλαμβανόμενο κύκλο έξι ωρών καθώς η ηλιακή συστοιχία του παρατηρητηρίου αντανακλά μια λάμψη ηλιακού φωτός πίσω προς τη Γη, κατά τη διάρκεια της κανονικής περιστροφής του, είπε ο Gardner. «Η ηλιοπροστασία αντανακλά το φως του ήλιου απευθείας στη Γη και [μερικές φορές] έχει μια λάμψη και άλλες φορές είναι πιο διάχυτο φως», είπε ο Gardner.

«Θα ευθυγραμμίσουμε το τηλεσκόπιο· αυτή είναι μια διαδικασία περίπου τριών μηνών που σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», είπε, σημειώνοντας ότι η οπτική απόδοση του τηλεσκοπίου θα αξιολογηθεί για (μεταξύ άλλων) να καθοριστεί το ποσό αδέσποτο φως που παράγεται από την οπτική. 

Η οπτική θέση σε λειτουργία θα περιλαμβάνει πολλά σύνθετα βήματα — μερικές φορές διαδοχικά και μερικές φορές επαναληπτικά — όπως η αναγνώριση εικόνων, η ευθυγράμμιση διαφορετικών τμημάτων κατόπτρου και τελικά η σταδιακή τοποθέτηση των τμημάτων εντός ενός κλάσματος μήκους κύματος, σημείωσε ο McElwain.

Για να καθοδηγήσει την ευθυγράμμιση του καθρέφτη, η ομάδα Webb θα εστιάσει καθένα από τα 18 κύρια τμήματα καθρέφτη σε ένα φωτεινό, μακρινό αστέρι που ονομάζεται HD 84406, το οποίο είναι μέρος του αστερισμού της Μεγάλης Άρκτου (“η Μεγάλη Άρκτος”).

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA χωρίζεται από τον πύραυλο Ariane 5 με τη φωτεινή μπλε Γη στο φόντο σε αυτήν την άποψη που καταγράφηκε μετά την εκτόξευσή του στις 25 Δεκεμβρίου 2021. (Εικόνα: NASA TV)

Ωστόσο, ο Webb θα έχει πάντα ένα ελαφρύ «τρεμπάρισμα», λόγω των αναμενόμενων δονήσεων του τροχού αντίδρασης και του κρυοψύκτη. Το τηλεσκόπιο θα μετατοπιστεί πολύ ελαφρά με την πάροδο του χρόνου, επίσης, λόγω της ηλιακής θέρμανσης στο παρατηρητήριο. Ενώ αυτές οι διαταραχές στο τηλεσκόπιο αναμένεται να είναι πολύ μικρές, οι μηχανικοί θα κάνουν περιοδικά προσαρμογές όπως απαιτείται, είπε ο McElwain.

Ο ευρωπαϊκός πύραυλος Ariane 5 με το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb απογειώνεται από το Ευρωπαϊκό Διαστημικό λιμάνι στο Kourou της Γαλλικής Γουιάνας. (εικόνας: ESA/CNES/Arianespace)

Η ομάδα ετοιμάζεται τώρα να μεταβεί σε επιστημονικές επιχειρήσεις μέσω της ανάθεσης των οργάνων, μια δραστηριότητα που επρόκειτο να ξεκινήσει την περασμένη εβδομάδα καθώς τα όργανα ενεργοποιούνται, είπε η Jane Rigby, επιστήμονας του προγράμματος Webb στο Goddard. 

Τα όργανα που θα ζωντανέψουν θα ξεκινήσουν, είπε ο Rigby, μια «δύο μήνες έντονη περίοδο όπου θα ελέγξουμε τα επιστημονικά όργανα και θα τα ετοιμάσουμε για επιστημονικές επιχειρήσεις». 

Η θέση σε λειτουργία δείχνει ότι τα όργανα μπορούν να βαθμονομηθούν, σημείωσε, αλλά η βαθμονόμηση δεν θα ολοκληρωθεί κατά την περίοδο θέσης σε λειτουργία. “Κάθε λειτουργία παρατήρησης έχει συγκεκριμένα ποσοτικά κριτήρια για την ετοιμότητα της επιστήμης που λένε, “Εντάξει, αυτό φαίνεται έτοιμο να ξεκινήσει”, είπε ο Rigby. «Δεν σημαίνει ότι είναι τέλειο, [αλλά] σημαίνει ότι φαίνεται ότι είναι έτοιμο να ξεκινήσει επιστημονικές επιχειρήσεις».

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA φαίνεται κατά τη διάρκεια της ενθυλάκωσης του φέρινγκ ωφέλιμου φορτίου πριν από την εγκατάστασή του πάνω στον πύραυλο Ariane 5. (Εικόνα: ESA-M.Pedoussaut)

Περίπου την ίδια ώρα θα έρθει μια πρώιμη απελευθέρωση παρατηρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων εικόνων. Θα υπάρχει μια σειρά από εικόνες βιτρίνας «σχεδιασμένες για να βρίσκονται στις πρώτες σελίδες των μέσων ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο», είπε ο Ρίγκμπι. Αλλά όλα τα δεδομένα ανάθεσης θα δημοσιοποιηθούν εκείνη τη στιγμή, συμπεριλαμβανομένων των «καλών, κακών και άσχημων». Η ομάδα του Webb ήταν σιωπηλή σχετικά με το ποιες ακριβώς εικόνες θα κυκλοφορήσουν αυτή τη στιγμή.

Ο Rigby επανέλαβε προηγούμενες εκτιμήσεις που υποδηλώνουν ότι ο Webb θα έχει περίπου 20 χρόνια καυσίμου στο αεροσκάφος, αλλά είπε ότι αυτή η εκτίμηση θα πρέπει να τελειοποιηθεί καθώς το τηλεσκόπιο εκτελεί περιοδικές πυροδοτήσεις με προωθητή για να «ρίξει την ορμή» από τη ροπή που προκαλείται στο παρατηρητήριο από τον ηλιακό άνεμο

“Αυτή η γωνιακή ορμή απορροφάται από τους τροχούς αντίδρασης, αλλά στη συνέχεια πρέπει να περιστρέφουμε αυτούς τους τροχούς αντίδρασης προς τα κάτω πυροδοτώντας τους προωθητές”, είπε ο Ρίγκμπι, εκτιμώντας ότι αυτή η δραστηριότητα θα πραγματοποιείται κάθε τρεις εβδομάδες. Αλλά το περιοριστικό πρόβλημα διάρκειας ζωής στο Webb, πρόσθεσε, πιθανότατα θα είναι η υγεία των οργάνων και όχι το καύσιμο.

Ο κύριος καθρέφτης του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb, διαμέτρου 21,3 ποδιών (6,5 μέτρων). (Εικόνα: NASA/Chris Gunn)

Οι κανονικές επιστημονικές λειτουργίες για το Webb είναι ήδη στα σκαριά, δήλωσε ο Klaus Pontoppidan, επιστήμονας του προγράμματος Webb στο STScI. 

Οι προτάσεις “Κύκλου 1” για την πρώιμη επιστήμη, που είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο STScI, έχουν ήδη εγκριθεί και προγραμματιστεί, είπε. Όλα είναι σε ένα πρόγραμμα μεγάλης εμβέλειας και στη συνέχεια κάθε 10 ημέρες περίπου, η ομάδα καταρτίζει ένα πρόγραμμα μικρότερης εμβέλειας που προσπαθεί να είναι ευέλικτο για απρογραμμάτιστα γεγονότα όπως “στόχοι ευκαιρίας”, που σημαίνει βραχυπρόθεσμα φαινόμενα στον ουρανό όπως κομήτες ή σουπερνόβα.

Οι προτάσεις του «2ου κύκλου» για την επιχειρησιακή επιστήμη πιθανότατα θα υποβληθούν τον Ιανουάριο του 2023, με την προϋπόθεση ότι το χρονοδιάγραμμα συνεχίζει να πηγαίνει σύμφωνα με το σχέδιο. Μια ακριβής ημερομηνία υποβολής της πρότασης θα καθοριστεί καθώς θα προχωρήσει η ανάθεση, είπε. 

Μια σύγκριση των περιοχών συλλογής φωτός του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble (αριστερά) και του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb.(Πίστωση εικόνας: Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA)
Ο Webb πιθανότατα θα είναι πολύ υπερσυνδρομητής για τον χρόνο των τηλεσκοπίων, δεδομένης της φιλόδοξης επιστημονικής ατζέντας του, που ξεκινά από την εκμάθηση για το πρώιμο σύμπαν στη μελέτη ουράνιων αντικειμένων.

Η συνεδρία ερωτήσεων και απαντήσεων περιλάμβανε ερωτήματα σχετικά με την αύξηση του ποσού του προϋπολογισμού παρατήρησης του Webb, οποιεσδήποτε προσπάθειες για αύξηση της δικαιοσύνης, ποικιλομορφίας και συμπερίληψης σε επιστημονικές προτάσεις και μια προηγούμενη πρόταση για μετονομασία του τηλεσκοπίου.

Αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του επιστήμονα του προγράμματος Webb, Eric Smith (στα κεντρικά γραφεία της NASA) ενθάρρυναν τους συμμετέχοντες στην κοινότητα να συνεχίσουν να θέτουν τέτοιες ερωτήσεις στην ομάδα για να προσαρμόσουν τις μελλοντικές προτάσεις του επιστημονικού κύκλου. 

Στην περίπτωση της μετονομασίας του Webb, ωστόσο, αυτή η απόφαση ελήφθη στην ανώτερη ομάδα της NASA και η ομάδα τηλεσκοπίου επικεντρώνεται στην έναρξη λειτουργίας του τηλεσκοπίου, είπε.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Στο εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας

e-enimerosi

Η προσαρμογή στην εξίσωση της γάτας του Σρέντινγκερ θα μπορούσε να ενώσει τη σχετικότητα του Αϊνστάιν και την κβαντική μηχανική.

e-enimerosi

Το διαστημόπλοιο Starliner της Boeing δεν θα πραγματοποιήσει ακόμη ιδιωτικές αποστολές.

e-enimerosi