Διεθνή

Ένα σύστημα ασύλου που έχει σκοπό την αποτροπή.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν για ένα νέο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου. Η σκληρότερη γραμμή των κρατών μελών έχει επικρατήσει σχεδόν σε όλα τα σημεία. Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα για τον συμβιβασμό.

 Οι εισηγητές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η ισπανική Προεδρία του Συμβουλίου διαπραγματεύτηκαν για δεκαοκτώ ώρες στη σειρά, στη συνέχεια το πρωί της Τετάρτης υπήρξε πολιτική συμφωνία για ένα νέο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου. Επρόκειτο για πέντε νομικά κείμενα που αποτελούν τον πυρήνα της μεταρρύθμισης που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2020 και θεωρήθηκε το πιο δύσκολο έργο ολόκληρης της νομοθετικής περιόδου.

Το αποτέλεσμα φέρει πλέον μια σαφή υπογραφή: αυτή των κρατών μελών. Επικράτησαν σχεδόν από όλες τις απόψεις. Δεν υπήρχε άλλος τρόπος γιατί πολλά κράτη είχαν ήδη φτάσει στα όριά τους με τη θέση που έθεσε το Συμβούλιο για τις διαπραγματεύσεις τον Ιούνιο. Οποιαδήποτε ουσιαστική απόκλιση θα έθετε υπό αμφισβήτηση την απαραίτητη ειδική πλειοψηφία στο Συμβούλιο.

Η Γερμανία ήταν σε μεγάλο βαθμό απομονωμένη.

Το ατομικό δικαίωμα στο άσυλο παραμένει άθικτο, αλλά οι όροι και οι διαδικασίες είναι σημαντικά αυστηρότερες. Η μεταρρύθμιση έχει στόχο να αποτρέψει το 60% των αιτούντων άσυλο που ήρθαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2022 χωρίς προοπτική προστασίας και να επιτρέψει την ταχύτερη απέλασή τους. Αντίθετα, η πλειοψηφία του κοινοβουλίου ήθελε να διατηρήσει τα υψηλότερα πρότυπα προστασίας και να περιορίσει στενά τις εξαιρέσεις. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ήταν στο πλευρό του.

Ειδικότερα, οι Πράσινοι ήλπιζαν ότι μέσω νομοθετικών διαπραγματεύσεων θα μπορούσαν να επιβάλουν θέσεις που προηγουμένως είχαν απομονώσει σε μεγάλο βαθμό τη Γερμανία μεταξύ των κρατών μελών. Αυτό τώρα απέτυχε ξανά. Η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ (SPD) είχε ήδη καταστήσει σαφές εκ των προτέρων ότι η κυβέρνηση θα εξακολουθούσε να συμφωνεί.

Η καρδιά της μεταρρύθμισης είναι οι νέες διαδικασίες στα σύνορα: οι επισπεύδουσες διαδικασίες στα εξωτερικά σύνορα, κατά τις οποίες οι θιγόμενοι μπορούν να φυλακιστούν. Τα κράτη αναλαμβάνουν να δημιουργήσουν 30.000 θέσεις. Δεδομένου ότι μια τυπική διαδικασία διαρκεί δώδεκα εβδομάδες, έως και 120.000 αιτούντες άσυλο ετησίως θα μπορούσαν να υποβληθούν σε αυτήν τη διαδικασία, η οποία επί του παρόντος χρησιμοποιείται μόνο στα γερμανικά αεροδρόμια. Αυτό επηρεάζει βασικά όλους τους ανθρώπους από χώρες με ποσοστό προστασίας, δηλαδή την προοπτική επιτυχούς προστασίας, έως και 20 %. οι άλλοι περνούν από την τυπική διαδικασία, η οποία σήμερα διαρκεί ένα χρόνο ή περισσότερο.

Εξαιρέσεις μόνο για ασυνόδευτους ανηλίκους

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ήθελαν να μειώσουν το ποσοστό προστασίας και να αποκλείσουν τις οικογένειες με παιδιά. Αυτό επίσης απέτυχε. Όπως προτίθεται από το Συμβούλιο, υπάρχει εξαίρεση μόνο για τους ασυνόδευτους ανηλίκους, υπό τον όρο ότι δεν αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια. Το μόνο που αναφέρθηκε ήταν ότι οι αιτήσεις των οικογενειών θα πρέπει να εξετάζονται κατά προτεραιότητα και ότι η Επιτροπή της ΕΕ παρακολουθεί τη συμμόρφωση με τα πρότυπα θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Αν υπάρξει μαζική εισροή, αλλάζουν οι προθεσμίες και οι ποσοστώσεις. Στη συνέχεια, ο έλεγχος ασύλου στη διαδικασία των συνόρων μπορεί να διαρκέσει έως και 18 εβδομάδες. Στη συνέχεια, μπορούν να φυλακιστούν για το ίδιο χρονικό διάστημα, προκειμένου να διευκολυνθεί η απέλαση. Το ποσοστό προστασίας μπορεί να αυξηθεί στο 50%, που σημαίνει ότι επηρεάζονται σημαντικά περισσότεροι άνθρωποι.

Ένα σύστημα ασύλου που έχει σκοπό να αποτρέψει τους ανθρώπους.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ωστόσο, ήθελε να το μειώσει στο 5% ώστε τα κέντρα υποδοχής να μην υπερφορτώνονται σε περίπτωση αυξημένης εισροής. Αυτή παραμένει μια επιλογή που τα κράτη μπορούν να επιλέξουν εάν οι εγκαταστάσεις τους είναι υπερφορτωμένες, αν και το Συμβούλιο πρέπει επίσης να συμφωνήσει σε αυτό. Σε αντίθεση με ό,τι ζήτησε το Κοινοβούλιο, δεν θα υπάρξει υποχρεωτική κατανομή μεταναστών ακόμη και σε περίπτωση κρίσης.

20.000 ευρώ για κάθε μετανάστη που δεν γίνεται δεκτός.

Αντίθετα, ο μηχανισμός που σχεδίασε το Συμβούλιο παραμένει ότι τα κράτη είτε δέχονται μετανάστες σύμφωνα με ένα σταθερό αριθμό, είτε πληρώνουν 20.000 ευρώ ανά άτομο σε ένα ταμείο που ωφελεί τα υπερφορτωμένα κράτη. Εάν υπάρχει κίνδυνος υπερφόρτωσης, μπορούν να διανεμηθούν έως και 30.000 μετανάστες ετησίως. Σε μια οξεία κρίση, η Επιτροπή της ΕΕ μπορεί να προτείνει μεγαλύτερο αριθμό, τον οποίο το Συμβούλιο πρέπει να αποδεχθεί.

Είναι επίσης δυνατοί και άλλοι μηχανισμοί επιμερισμού των βαρών, όπως η αποστολή συνοριοφυλάκων ή πληρωμές σε τρίτες χώρες με τις οποίες υπάρχουν συμφωνίες για περιορισμό της μετανάστευσης.
Οι μετανάστες μπορούν να επιστραφούν σε μια ασφαλή τρίτη χώρα εάν έχουν «εύλογη σύνδεση» με αυτήν. Ωστόσο, λόγω πιέσεων από τα κράτη μέλη, αυτό δεν ορίστηκε λεπτομερέστερα. Μια συντομότερη διαμονή κατά τη διέλευση στην Ευρώπη θα μπορούσε επίσης να είναι επαρκής. Στο τέλος, τα δικαστήρια θα πρέπει να το κρίνουν.

Για το σκοπό αυτό, η ΕΕ θα πρέπει να δημιουργήσει έναν κατάλογο ασφαλών τρίτων χωρών που πρέπει να πληρούν ελάχιστα πρότυπα. Οι αιτήσεις ασύλου μπορούν στη συνέχεια να κηρυχθούν απαράδεκτες και να απορριφθούν. Αυτό ισχύει και για άτομα με υψηλό επίπεδο προστασίας, όπως οι Σύροι. Όσοι επηρεάζονται μπορούν να αντιταχθούν σε αυτό. Αυτή η ένσταση θα πρέπει πλέον να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, επομένως η μεταφορά στην τρίτη χώρα είναι δυνατή μόνο μετά από νομικό έλεγχο. Τα κράτη ήθελαν να το επιταχύνουν αυτό.

Δωρεάν νομική προστασία για τους αιτούντες άσυλο.

Ως παραχώρηση προς το Κοινοβούλιο, επιτρέπεται στους αιτούντες άσυλο να επωφελούνται από δωρεάν νομική προστασία καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Ορισμένα κράτη αντιστάθηκαν σε αυτό. Μια άλλη παραχώρηση αφορά μη κυβερνητικές οργανώσεις που διασώζουν ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα.

Η Ιταλία επέμεινε να λάβει μέτρα κατά των ΜΚΟ και να χαρακτηρίσει τη θαλάσσια διάσωση ως μορφή εργαλειοποίησης. Αυτό παραμένει δυνατό το πολύ, αν και αυτή η ρήτρα θα περιοριστεί σε «εχθρικούς» ξένους μη κρατικούς φορείς.

Η συμφωνία καθορίστηκε με βάση πολιτικά βασικά σημεία, κάτι που είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο σε αυτό το στάδιο της νομοθεσίας. Θα χρειαστούν τώρα εβδομάδες, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, μέχρι να είναι διαθέσιμα τα νομικά κείμενα. Δεν αποκλείεται να φουντώσουν ξανά πολιτικές διαμάχες σε μεμονωμένες περιπτώσεις.

Κατ’ αρχήν, είναι πλέον δυνατό για το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο να αποφασίσουν για τη μεταρρύθμιση του ασύλου πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου. 
  • Πρώτον, να μπορέσουν να μπουν στην προεκλογική εκστρατεία με αυτή την επιτυχία.
  • Δεύτερον, επειδή η Ουγγαρία θα αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου από τον Ιούλιο, και η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν απορρίπτει επίσης τα αυστηρότερα μέτρα που έχουν πλέον συμφωνηθεί ως πολύ αδύναμα. 

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Με πληροφορίες από την FAZ

Σχετικές αναρτήσεις

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Νίκος Λυγερός: Τι σημαίνει η στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας-Ινδίας.

e-enimerosi

Εκλογές στην Ινδία.