Πολιτική

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Καμία ένδειξη ότι το εμβόλιο της AstraZeneca προκάλεσε θρομβώσεις

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο της AstraZeneca έχει προκαλέσει τη δημιουργία θρόμβων, δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) Εμερ Κουκ κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου, μετά τα περιστατικά θρομβώσεων που αναφέρθηκαν στην Ευρώπη και το μπαράζ αναστολής του εμβολιασμού σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

“Θέλω να υπογραμμίσω πόσο σοβαρά παίρνουμε την κατάσταση, συνεχίζουμε να αξιολογούμε τα δεδομένα και αυτή είναι μια διαδικασία που συνεχίζεται” δήλωσε η κα Κουκ.

Όπως σημείωσε, είναι αναμενόμενες οι παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό τόσο μεγάλου όγκου πολιτών, όμως ο ΕΜΑ καλείται τώρα να εξετάσει εάν τα περιστατικά αφορούν παρενέργειες του εμβολίου ή σύμπτωση. Είπε πως ο αριθμός των πολιτών που έχουν αναφέρει παρενέργειες είναι μικρός και επί του παρόντος δεν υπάρχουν ενδείξεις πως ευθύνεται το εμβόλιο. Υπογράμμισε πως η ανάπτυξη θρομβώσεων μπορεί να οφείλεται σε άλλους λόγους, όμως απαιτείται ανάλυση των κλινικών δεδομένων για να δούμε εάν ευθύνεται το εμβόλιο.

“Η επιτροπή ασφαλείας του ΕΜΑ συνήλθε πολλές φορές την προηγούμενη εβδομάδα και συνεδριάζει και σήμερα για να δει την κατάσταση και να φτάσει σε ένα συμπέρασμα και να μας συστήσει εάν πρέπει να λάβουμε επιπλέον ενέργειες” τόνισε η Εμερ Κουκ.

“Χρειάζεται μια επιστημονική ανάλυση και αξιολόγηση με βάση τα κλινικά δεδομένα. Δεν υπάρχει ένδειξη επί του παρόντος πως το εμβόλιο έχει προκαλέσει τα περιστατικά”.

Σημείωσε ακόμη πως η Covid 19 είναι ένα παγκόσμιο θέμα δημόσιας υγείας και ο εμβολιασμός βοηθά στην καταπολέμηση της πανδημίας, και αυτό είναι μια σημαντική παράμετρος όσον αφορά την αξιολόγηση του ρίσκου.

Όποιος έχει κάνει το εμβόλιο, συμπλήρωσε η εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, και έχει υποψίες παρενέργειας πρέπει να μιλήσει με το γιατρό του.

“Πρέπει να αξιολογήσουμε πολύ προσεκτικά και ο ΕΜΑ παίρνει αυτή την κατάσταση πολύ σοβαρά” τόνισε.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Διάρρηξη στη διεύθυνση Εκλογών του ΥΠ.ΕΣ.

e-enimerosi

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Βουλή: Ο Κωνσταντίνος Φλώρος γρονθοκόπησε τον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης.

e-enimerosi