Ειδήσεις και Νέα

Η Άγκυρα επαναλαμβάνει πρόσκληση στην Αίγυπτο για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, με στόχο την εξισορρόπηση της ελληνικής συμμαχίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Λεβέντ Κένεθ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισκέφθηκε τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμέχ Σούκρι, στο Κάιρο στις 18 Μαρτίου, ένα νέο βήμα στην εξομάλυνση των σχέσεων που μπήκε σε κρίση το 2013.

Μετά τη συνάντηση και οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν, ενώ η Τουρκία επανέλαβε ότι προσφορά συμμετοχής της Αιγύπτου σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την Τουρκία. Η Άγκυρα εδώ και καιρό εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τις κοινές ασκήσεις της Αιγύπτου με την Ελλάδα και την Κύπρο στη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Ωστόσο, ο Τσαβούσογλου είπε: «Δεν μπορούμε να απαιτήσουμε από την Αίγυπτο να διακόψει τους δεσμούς της με την Ελλάδα μόνο και μόνο επειδή έχει βελτιώσει τις σχέσεις μαζί μας».

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση, ο Τσαβούσογλου είπε ότι το Υπουργείο Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο έχουν προσκαλέσει την Αίγυπτο σε τρεις στρατιωτικές ασκήσεις μέχρι στιγμής, προσθέτοντας ότι οι χώρες πρέπει να εντείνουν την κοινή δουλειά στον στρατιωτικό τομέα. H Τουρκία κάλεσε τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις σε ναυτικές και αεροπορικές ασκήσεις το 2021. Ωστόσο, δεν ελήφθη ποτέ απάντηση.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry στο Κάιρο στις 18 Μαρτίου 2023.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ναυτικών ασκήσεων Blue Homeland το 2021 ότι σύντομα θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις με την Αίγυπτο και το χαρακτήρισε θετικό όταν η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε διαγωνισμό για γεωτρήσεις υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο που ήταν συμβατός με τη θέση της Άγκυρας. 

Ερωτηθείς μετά από μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 23 Αυγούστου 2022 εάν οι ασκήσεις της Αιγύπτου με την Ελλάδα ενόχλησαν την Τουρκία, ο Ακάρ είπε: «Το να συγκεντρωθείς σε μια στρατιωτική άσκηση δεν σημαίνει ότι είσαι σύμμαχος με τα πάντα. Έχουμε κάνει δεκάδες εθνικές και πολυεθνικές ασκήσεις τον τελευταίο χρόνο. Εάν οι συνομιλίες προχωρήσουν και οι σχέσεις φτάσουν σε κάποιο σημείο, μπορούμε να κάνουμε ασκήσεις με την Αίγυπτο στο μέλλον».

Ο Mesut Hakkı Caşın, σύμβουλος του Τούρκου προέδρου για θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής, τον Νοέμβριο του 2022 δήλωσε ότι ήταν απαράδεκτο να συμμετέχουν η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία σε στρατιωτικές ασκήσεις με την Ελλάδα παρά τις προειδοποιήσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

«Λυπάμαι πολύ που το λέω αυτό, αλλά παρόλο που ο κ. Πρόεδρος εξέφρασε τη δυσφορία της Τουρκίας, τα σαουδαραβικά F-15 έχουν πετάξει στην Κρήτη και συμμετείχαν σε ασκήσεις με τους Έλληνες. Το αιγυπτιακό ναυτικό πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις με το ελληνικό ναυτικό. Πώς κι έτσι? Αυτό είναι απαράδεκτο», είπε.

Υπενθυμίζοντας ότι ο αιγυπτιακός στρατός μαζί με τους Οθωμανούς σταμάτησε ολόκληρο το ναυτικό των Σταυροφόρων στο παρελθόν, ο Caşın πρόσθεσε ότι «αυτό που κάνει τώρα η Σαουδική Αραβία ενάντια στο τουρκικό έθνος, το οποίο ήταν ο σημαιοφόρος του Ισλάμ για 400 χρόνια, είναι απαράδεκτο». 

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η εξομάλυνση μεταξύ των δύο χωρών δεν προχωρά με την ταχύτητα που θα ήθελε η Άγκυρα. Σε συνάντησή του με Τούρκους δημοσιογράφους στο Κάιρο, ο Τσαβούσογλου, όταν ρωτήθηκε γιατί δεν έχουν ακόμη διοριστεί αμοιβαία πρεσβευτές, είπε ότι «έπρεπε να ανακοινωθεί στη σύνοδο κορυφής όπου συναντήθηκαν οι πρόεδροι των δύο χωρών, αλλά δεν έγινε». 

Είπε ότι οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν μετά τις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου στην Τουρκία. Λαμβάνοντας υπόψη την πιθανή αλλαγή κυβέρνησης στην Άγκυρα, η Αίγυπτος ενδέχεται να σχεδιάζει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τη νέα κυβέρνηση. Επίσης ο Ερντογάν, ο οποίος έβριζε τον Αιγύπτιο πρόεδρο Abdel Fattah el-Sisi τα προηγούμενα χρόνια, πίστευε ότι η συνάντηση μαζί του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας θα χρησιμοποιηθεί εναντίον του από την αντιπολίτευση.

Ο Ερντογάν ήταν ειλικρινής επικριτής του el-Sisi από τότε που ο τελευταίος κατέλαβε την εξουσία. Ο Μοχάμεντ Μόρσι ήταν ο ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οποία παραδοσιακά είχε ισχυρούς δεσμούς με τους Ισλαμιστές στην Τουρκία. Η Τουρκία ήταν η μόνη χώρα που ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις στον Ελ Σίσι, ισχυριζόμενος ότι ήταν εγκληματίας πολέμου. Οι χώρες κήρυξαν η μία τους πρεσβευτές της άλλης persona non grata και τους απέλασαν το 2013.

Η Κωνσταντινούπολη έγινε η πρωτεύουσα των αραβικών μέσων ενημέρωσης που επικρίνουν τις κυβερνήσεις τους στην πατρίδα τους, ειδικά για τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα του Μόρσι.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Ερντογάν αντιτάχθηκε σε δείπνο που παρέθεσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προς τιμήν της 74ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη το 2019 λόγω της άρνησής του να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Ελ Σίσι. Υποστηρίζεται επίσης ότι ο Ερντογάν βγήκε από την αίθουσα όταν είδε τον Σίσι να κάθεται στο ίδιο τραπέζι με τον Τραμπ.

Ωστόσο, όταν οι πολιτικές του Ερντογάν οδήγησαν στην απομόνωση της Τουρκίας στον ισλαμικό κόσμο, η Τουρκία ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για να προσελκύσει την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, οι οποίες ζήτησαν από την Τουρκία να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες τους. Η Τουρκία ζήτησε πρώτα από τους τηλεοπτικούς σταθμούς που συνδέονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα που εκπέμπουν από την Κωνσταντινούπολη να μειώσουν τη ρητορική τους.

Τον Μάρτιο του 2021 ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι οι διπλωματικές διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο είχαν ξεκινήσει χωρίς προϋποθέσεις. Φημολογήθηκε από τα τουρκικά ΜΜΕ ότι η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία μετέφερε το μήνυμα ότι ήταν στα χέρια της Τουρκίας να εξασφαλίσει την πρόοδο των συνομιλιών, υπονοώντας την ανάγκη για συγκεκριμένα βήματα από την Τουρκία.

Ο Ερντογάν χαιρέτησε και έδωσε τα χέρια με τον Ελ Σίσι στα εγκαίνια του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, στις 20 Νοεμβρίου 2022. Η φιλική χειραψία θεωρήθηκε σημαντικό βήμα στη συνεχιζόμενη διαδικασία εξομάλυνσης μεταξύ των δύο χωρών.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Κατάρ, ο Ερντογάν είπε: «Η ενότητα του τουρκικού έθνους και του αιγυπτιακού λαού στο παρελθόν είναι πολύ σημαντική για εμάς. Γιατί να μην ξεκινήσετε από την αρχή; Τους δώσαμε το σύνθημα».

Σύμφωνα με τα αιγυπτιακά ΜΜΕ:
  • Η Αίγυπτος εξακολουθεί να απαιτεί την έκδοση αντιφρονούντων των Αδελφών Μουσουλμάνων
  • Τον τερματισμό της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στη Λιβύη
  • Και την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Ο Σύλλογος Παραπληγικών Ν. Δράμας, οι εκδόσεις Εντύποις και το βιβλιοχαρτοπωλείο PsalidiXarti.gr σας προσκαλούν στην παρουσίαση του παιδικού βιβλίου “Ο Πειρατής στην Στέγη”.

e-enimerosi

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi