Άρθρα ΡεπορτάζΓερμανίαΔιασπορά

Η αγωνία στο κατακόρυφο ΚΑΙ για τα τμήματα ελληνικής γλώσσας (Τ.Ε.Γ.) στο Μόναχο.

Οι γονείς και οι μαθητές από τα τμήματα της ελληνικής γλώσσας, τα οποία πραγματοποιούνται το Σάββατο στο σχολείο ”Αριστοτέλης” ανησυχούν για την έκβαση που έχει πάρει το θέμα με την στέγαση του σχολείου.

Σε ανοιχτή επιστολή τους εκφράζουν την ανησυχίες τους για τον μέλλον των παιδιών τους, όπου στεγάζονται στο σχολείο ”Αριστοτέλης” από το 2006, και όπως μας αναφέρουν οι ιθύνοντες, δέχεται αλλεπάλληλα πλήγματα είτε από την από το Βαυαρικό κράτος είτε από το ελληνικό. Το πρόβλημα ανάγεται στην απόσυρση της χρηματοδότησης του Βαυαρικού κράτους προς τα τμήματα Τ.Ε.Γ από το 2004 και την αδυναμία στελέχωσης με εκπαιδευτικούς από την ελληνική πολιτεία.

Επίσης είναι αυτή η δυσκολία στην αυτοχρηματοδότηση εδώ και πάνω από 10 χρόνια, για να μπορούν να λειτουργούν και να μεταφέρουν τις γνώσεις των Ελλήνων μαθητών στην Γερμανία, και η έντονη ανησυχία ότι σε περίπτωση που χαθεί το κτίριο θα αυξηθούν και τα δίδακτρα. Αυτό έρχεται να εντείνει το πρόβλημα καθώς θα πρέπει να υπάρχει και η περαιτέρω αναζήτηση νέας στέγασης. Όπως μπορούμε αντιληφθούμε εκ’ των πραγμάτων θα είναι αυξημένο το κόστος στα τμήματα της ελληνικής γλώσσας. Εδώ να σημειώσουμε πως τα Τ.Ε.Γ. έχουν διάρκεια ζωής 50 ετών και έναν αριθμό μαθητών ο οποίος το απόγειό τους ανερχόταν στους 487, εδώ εύκολα γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, και την όλη προσπάθεια των ομογενών και των ίδιων των μαθητών για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση.

Η ελληνικοί πολιτεία δεν θα πρέπει να πετάξει στο κάλαθο αχρήστων μία ιστορία 50 ετών των Τ.Ε.Γ στη Γερμανία, θα αφεθούν στη μοίρα τους? Οι ανησυχίες εντείνονται, όπως και ίδιοι είναι εκ των πραγμάτων υποστηρικτές και των δύο σχολείων που επίσης κινδυνεύουνε με την στέγασή τους, όπως είναι το 4ο Δημοτικό και το 1ο Γυμνάσιο όπου συστεγάζονται στο ίδιο κτίριο. Οι ανησυχία του συλλόγου γονέων κηδεμόνων των τμημάτων ελληνικής γλώσσας είναι να παρθούν γρήγορες αποφάσεις από την ελληνική πολιτεία, και εδώ ενάγεται η αγωνία των γονέων αν θα συνεχίσουν τα σχολεία αυτά ή όχι.

Όπως καταλαβαίνετε τα τελευταία χρόνια, και κάθε χρονιά που είναι να ενταχθούν στα σχολεία τα πρωτάκια οι γονείς είναι ανάστατοι, διότι ποιος γονέας θα κάνει εγγραφή στο σχολείο εάν γνωρίζει ότι μετά από κάποια χρόνια το σχολείο θα κλείσει και θα υπάρχει κίνδυνος για την επιμόρφωση των παιδιών τους. Είναι να καμπανάκι που ελληνική πολιτεία κάποια στιγμή θα πρέπει να μεριμνήσει και να βρει λύση στο πρόβλημα, διότι δεν εννοείται η μεγαλύτερη σχολική μονάδα εκτός Ελλάδος να κινδυνεύει να χάσει το κτίριο όπου την στεγάζει, είναι ΝΤΡΟΠΗ για την ελληνική πολιτεία να έχει φτάσει σε αυτό το σημείο και είναι ΝΤΡΟΠΗ κάθε φορά που τελειώνει ένα μισθωτήριο οι γονείς και οι μαθητές να είναι ανάστατοι, και αυτό δυστυχώς συμβαίνει σε όλη την επικράτεια της Γερμανίας.

Ολόκληρη η επιστολή από το Δ.Σ. του Τ.Ε.Γ.

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις για το μέλλον της στέγασής μας  με μεγάλη ανησυχία.

Ένας πολύ σημαντικός πυλώνας της ελληνόφωνης εκπαίδευσης στο εξωτερικό θα πληγεί καταστροφικά, ενώ απειλείται και με κλείσιμο, αν δεν παραταθεί το μισθωτήριο συμβόλαιο του σχολείου Αριστοτέλης.

Τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας που βρήκαν στέγη στο κτήριο του σχολείου Αριστοτέλης από το 2006 πλήττονται αλλεπάλληλα από αποφάσεις είτε της βαυαρικής είτε της ελληνικής πολιτείας. 

  • Το πρώτο πλήγμα ήταν η απόσυρση της βαυαρικής πολιτείας από τη διοργάνωση και χρηματοδότηση των τμημάτων το 2004.
  • Το δεύτερο πλήγμα ήταν η αδυναμία στελέχωσης των τμημάτων με αποσπασμένους εκπαιδευτικούς από την ελληνική πολιτεία, με αποτέλεσμα το μάθημα στα ΤΕΓ να μην είναι πλέον δωρεάν. Τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας Μονάχου αυτοχρηματοδοτούνται από το 2012 με τα δίδακτρα που καταβάλλουν οι γονείς, χωρίς επιχορηγήσεις από ελληνικούς ή βαυαρικούς φορείς.
  • Τρίτο και μεγαλύτερο πλήγμα θα σημάνει η απώλεια της στέγασης, επιφέροντας βραχυπρόθεσμα την άμεση αύξηση των διδάκτρων, μεσοπρόθεσμα την αναζήτηση νέας στέγασης και μακροπρόθεσμα την μείωση ζήτησης και πιθανώς τη συρρίκνωση και τελική παρακμή των ΤΕΓ λόγω έλλειψης μαθητών εξαιτίας των αυξημένων διδάκτρων.

Και όλα αυτά εν όψει της αλματώδους αύξησης του αριθμού των μαθητών που ανέρχεται στους 406 κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά 2023/2024 (προ πανδημίας ανέρχετο στους 487).

Τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας Μονάχου ιδρύθηκαν το 1973 και συμπληρώνουν φέτος 50 χρόνια λειτουργίας. 50 χρόνια λειτουργούν αδιαλείπτως, για να παράσχουν ελληνόφωνη εκπαίδευση και σε χιλιάδες Ελληνόπουλα που επέλεξαν για την υποχρεωτική τους εκπαίδευση το γερμανικό σχολικό σύστημα παρακολουθώντας το Σάββατο τα ελληνικά μαθήματα.

Θα είναι η ανταμοιβή των κόπων τους η στέρηση της στέγασης; 

Το Δ.Σ. του φορέα των Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας απαρτίζεται από γονείς που επενδύουν άμισθα και εθελοντικά χιλιάδες ώρες στην οργάνωση και λειτουργία των ΤΕΓ.

Θα είναι η ανταμοιβή των κόπων τους η στέρηση της στέγασης; 

Υποστηρίζουμε απεριόριστα τα αιτήματα των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού και του 1ου Γυμνασίου που στεγάζονται στο κτήριο Αριστοτέλης.

Καλούμε τους φορείς στα αρμόδια υπουργεία να συλλογιστούν ότι σ΄αυτό το άψυχο κτήριο φωλιάζουν ψυχές που χτυπούν για την πατρίδα τους, την γλώσσα και τον πολιτισμό τους και αγωνιούν για το μέλλον.

Πάρτε μια απόφαση γρήγορα, αλλά τη σωστή! Δείξτε ότι συμμερίζεστε τις αγωνίες μας!

Το Δ.Σ.

Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας Μονάχου

Παρακολουθήστε την έκτακτη τηλεοπτική εκπομπή για το τεκταινόμενα στα σχολεία στο Μόναχο.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Το ανθισμένο Λεμονοδάσος.

e-enimerosi

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Ο ανθελληνικός ρόλος της Γερμανίας και των ΗΠΑ στο θέμα της Μακεδονίας και τα Ellinika Hoaxes.

e-enimerosi