Διεθνή

Η Χεζμπολά “εκκαθαρίζει” χριστιανικά χωριά στο Λίβανο- Στόχος του Ιράν ένας πολυμέτωπος πόλεμος στη Μέση Ανατολή.

Η Χεζμπολάχ έχει αυξήσει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ τις τελευταίες δύο εβδομάδες μετά τη σφαγή που πραγματοποίησε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ είναι αποτέλεσμα της επιθυμίας του Ιράν να δημιουργήσει έναν πολυμέτωπο πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Η Χεζμπολάχ είναι πρόθυμη να ρισκάρει τις πόλεις και τα χωριά των αμάχων στο νότιο Λίβανο, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, για να απειλήσει το Ισραήλ.

Παρομοίως με τη Χαμάς στη Γάζα αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιεί τις αστικές περιοχές για να κρύψει τα όπλα της και ότι πραγματοποιεί επιθέσεις και στη συνέχεια ξεγλιστρά στο αγροτικό αστικό τοπίο, αναφέρει σε ανάλυσή του στη Jerusalem Post ο Ισραηλινός αναλυτής Seth Frentzman.

Ένα ρεπορτάζ στο The National στα ΗΑΕ αποκάλυψε πώς η Χεζμπολάχ έχει βλάψει αυτή την περιοχή στις δύο εβδομάδες κλιμάκωσης που έχει πραγματοποιήσει. Αυτό περιελάμβανε αντιαρματικά πυρά και τη χρήση ρουκετών, όλμων και πυρών από μικρά όπλα.

“Από τον πόλεμο του 2006, αυτό ήταν το ασφαλέστερο μέρος στο Λίβανο, το πιο ήσυχο μέρος στο Λίβανο”, λέει ο Ιμάντ Λαλούς, δήμαρχος της Αΐν Έμπελ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του The National.

Η Αΐν Έμπελ περιγράφεται συχνά ως η μόνη χριστιανική πόλη στην περιοχή, αν και υπάρχει ένα άλλο χωριό πιο κάτω στο δρόμο που έχει επίσης χριστιανούς. Και οι δύο αυτές περιοχές βρίσκονται κοντά στα ισραηλινά σύνορα και κοντά στο Μπιντ Τζμπεΐλ.

Η Χεζμπολάχ έστρεψε σκόπιμα τα πυρά σε χριστιανικές περιοχές

“Η Αΐν Έμπελ έρχεται σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος του νότιου Λιβάνου, το οποίο έχει μια ισχυρή σιιτική πλειοψηφία και είναι μια από τις κύριες βάσεις ισχύος της Χεζμπολάχ. Οι κάτοικοι της πόλης είναι σε μεγάλο βαθμό χριστιανοί και υποστηρίζουν τον μεγαλύτερο πολιτικό αντίπαλο της Χεζμπολάχ, τις Λιβανέζικες Δυνάμεις”, αναφέρει η έκθεση.

Το National σημειώνει επίσης ότι πολλά από τα παιδιά και τις γυναίκες έχουν εγκαταλείψει πλέον την πόλη λόγω των κυρώσεων. Οι απειλές της Χεζμπολάχ που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν επίσης προκαλέσει το Ισραήλ να εκκενώσει κοινότητες στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα του Ιράν στην περιοχή, να βλάπτει κοινότητες και να αναγκάζει τους πολίτες να φύγουν έτσι ώστε η Τεχεράνη να κερδίζει, ενώ οι ντόπιοι στο Ισραήλ και τον Λίβανο υποφέρουν. Αποδεικνύεται ότι η Χεζμπολάχ έχει τρομοκρατήσει αυτή την περιοχή στο παρελθόν. Ένας ντόπιος κάτοικος εξαφανίστηκε πριν από αρκετούς μήνες και η Χεζμπολάχ κατηγορήθηκε.

Μια άλλη έκθεση από το Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης Alma ανέφερε ότι οι ντόπιοι χριστιανοί σε ένα άλλο χωριό είχαν επίσης διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση.

“Μια επιστολή από τους χριστιανούς κατοίκους του Ραμίς [Ρμεΐς] εκφράζει το φόβο από τη μελλοντική κλιμάκωση στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ. Οι συγκρούσεις μεταξύ της Χεζμπολάχ και των κατοίκων του Ραμίς εντάθηκαν πρόσφατα – αφού η Χεζμπολάχ προσπαθούσε να δημιουργήσει στρατιωτική υποδομή στην πόλη”, αναφέρει η έκθεση.

Στην έκθεση αυτή, σημειώνεται επίσης ότι γυναίκες και παιδιά έχουν εγκαταλείψει την πόλη. Οι άνδρες που παρέμειναν έχουν παραπονεθεί για πιθανή λεηλασία. Οι φτωχοί άνθρωποι κάνουν έκκληση στην κυβέρνηση για υποστήριξη.

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Λιβάνου έχει αφήσει τη Χεζμπολάχ να ελέγχει το νότιο Λίβανο και να επιτίθεται στο Ισραήλ ατιμώρητα, θέτοντας σε κίνδυνο τους χριστιανούς και άλλες μειονότητες στο Λίβανο.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Νίκος Λυγερός: Τι σημαίνει η στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας-Ινδίας.

e-enimerosi

Εκλογές στην Ινδία.