Γερμανία

Η ΕΕ χρηματοδοτεί έργο από Γερμανο-Μουσουλμανική οργάνωση βοήθειας με δεσμούς με ισλαμιστές.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της κυβέρνησης, η Islamic Relief Germany είναι κοντά στην Ισλαμιστική Μουσουλμανική Αδελφότητα, στο Ισραήλ η οργάνωση χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική. Ωστόσο, η Επιτροπή της ΕΕ χρηματοδοτεί ένα από τα έργα της ένωσης, το οποίο διέρχεται από ένα γερμανικό ομοσπονδιακό ινστιτούτο.

Η οργάνωση Islamic Relief Germany, η οποία είναι εγγεγραμμένη ως μη κερδοσκοπική ένωση, δίνει μια υπόσχεση στον ιστότοπό της: «Ενεργούμε ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις, εθνική καταγωγή, φύλο και θρησκεία και χωρίς να περιμένουμε τίποτα σε αντάλλαγμα», αναφέρει, και: συνεχίζει «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά κάθε μορφή μίσους, διακρίσεων, ρατσισμού και αντισημιτισμού».

Η αξιολόγηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ήταν διαφορετική εδώ και πολλά χρόνια: η Islam Relief έχει «σημαντικές προσωπικές σχέσεις με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα» παγκοσμίως και επίσης στη Γερμανία, είπε η κυβέρνηση το 2020 σε απάντηση σε μια ερώτηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα αγωνίζεται για μια ισλαμική θεοκρατία βασισμένη στο νόμο της Σαρία. Διεκδικεί την απόλυτη αλήθεια· το πολιτικό σύστημα στο οποίο στοχεύει δείχνει ξεκάθαρα χαρακτηριστικά ολοκληρωτικής διακυβέρνησης

Το 2017, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε ήδη ανακοινώσει ως απάντηση σε αίτημα του τότε βουλευτή των Πρασίνων Volker Beck ότι η Islam Relief Germany ήταν ο κύριος χορηγός του ετήσιου συνεδρίου της «πιο σημαντικής και κεντρικής οργάνωσης υποστηρικτών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη Γερμανία». το 2015, καθώς και άλλες εκδηλώσεις από αυτό το φάσμα με χορηγία.

Στα τέλη Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, ο πολιτικός του CDU Christoph de Vries ρώτησε τελικά πόση ομοσπονδιακή χρηματοδότηση είχε λάβει η ένωση από το 2022 και έλαβε μια σαφή απάντηση από το Υπουργείο Εξωτερικών: «Η Ισλαμική Αρωγή της Γερμανίας δεν έχει λάβει καμία ομοσπονδιακή χρηματοδότηση με την έννοια αυτής της ερώτησης». Ωστόσο, ομοσπονδιακά κεφάλαια έρεαν έμμεσα στην αμφιλεγόμενη ένωση.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, είναι «μέρος του παγκόσμιου μηχανισμού χρηματοδότησης της Χαμάς»

Όπως φαίνεται από ιστότοπο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) «Erasmus+», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί ένα συνεχιζόμενο έργο της Islamic Relief Germany με θέμα την τηλεφωνική συμβουλευτική με 58.640 ευρώ. Το «Erasmus+» είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα της ΕΕ για την προώθηση της εκπαίδευσης, της νεολαίας και του αθλητισμού στην Ευρώπη. Χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Η Γερμανία συνεισφέρει την υψηλότερη εθνική συνεισφορά στον προϋπολογισμό της ΕΕ από όλα τα κράτη μέλη και είναι ο μεγαλύτερος καθαρός συνεισφέρων της ΕΕ.

Το έργο εκτελείται μέσω του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης, ενός ιδρύματος δημοσίου δικαίου που χρηματοδοτείται από πόρους του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού και υπόκειται στη νομική εποπτεία του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας.

Το έργο προορίζεται να ωφελήσει το έργο της μουσουλμανικής συμβουλευτικής τηλεφωνικής γραμμής Mutes, η οποία διευθύνεται αποκλειστικά από την Ισλαμική πρόνοια. Σε συνεργασία με προτεσταντικά και καθολικά ιδρύματα, θα πρέπει επίσης να ενισχυθούν οι γραμμές βοήθειας τους. Ο διευθύνων σύμβουλος του Mutes είναι ο Mohammad Imran Sagir. Ο Sagir είναι ιδρυτικό μέλος της ένωσης Inssan του Βερολίνου και συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο από το 2007 έως το 2012. Στο Γραφείο του Βερολίνου για την Προστασία του Συντάγματος για το 2008, η Inssan συνδέεται επίσης με υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην ενότητα «Νομικοί Ισλαμιστές».

Στο Ισραήλ, η Islamic Relief, συμπεριλαμβανομένου του γερμανικού παραρτήματος της, χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική και απαγορεύτηκε το 2014. Ο οργανισμός είναι «μέρος του παγκόσμιου μηχανισμού χρηματοδότησης της Χαμάς», είπε μια εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών στην WELT AM SONNTAG το 2021. «Η Islamic Relief Worldwide μετέφερε εκατομμύρια δολάρια στη Χαμάς, η οποία είναι άμεσα υπεύθυνη για τη δολοφονία των Ισραηλινών, και βοήθησε τη Χαμάς να οικοδομήσει τις υποδομές της και να οικοδομήσει τη δύναμή της», είπε τότε η εκπρόσωπος. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χαρακτήρισαν επίσης την Islam Relief ως τρομοκρατική οργάνωση το 2014.

Η Islamic Relief Germany απορρίπτει τους ισχυρισμούς. «Απορρίπτουμε κάθε μορφή ριζοσπαστισμού, εξτρεμισμού και βίας, επειδή η οργάνωσή μας βασίζεται στο Ισλάμ και στη φιλανθρωπία προς τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη». Όπως τονίζουν στον Guardian πριν από τρία χρόνια «Υποστηρίζουμε ξεκάθαρα τη βασική τάξη της ελεύθερης δημοκρατίας». «Δεν έχουμε καμία απολύτως πολιτική σχέση»

«Κάλυμμα ένταξης και κατά των διακρίσεων»

Η πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου του προϋπολογισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Monika Hohlmeier (CSU), δήλωσε στην WELT: «Υπό το πρόσχημα της ένταξης και της καταπολέμησης των διακρίσεων, προωθούνται εδώ οι χειρότεροι εχθροί της δημοκρατίας. Αυτό πρέπει να σταματήσει αμέσως». Η Επιτροπή της ΕΕ πρέπει επιτέλους «να εισαγάγει μια ψηφιακή σύγκριση με επικίνδυνους οργανισμούς», είπε η Hohlmeier. «Θα ασκήσουμε και πάλι δριμεία κριτική σε αυτήν την περίπτωση στην απαλλαγή του προϋπολογισμού και θα καλέσουμε την Επιτροπή να λάβει επιτέλους τα κατάλληλα μέτρα».

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι σύμφωνα με τους ισχύοντες δημοσιονομικούς κανονισμούς είναι νομικά υποχρεωμένη να «διασφαλίσει ότι οι δικαιούχοι που χρησιμοποιούν κονδύλια της ΕΕ δεν υποστηρίζουν άμεσα ή έμμεσα την τρομοκρατία». Η Επιτροπή αποδίδει «μεγάλη σημασία» σε αυτό. «Αφού ενημερωθήκαμε για το πρόβλημα, ζητήσαμε από την Εθνική Υπηρεσία Εκπαίδευσης για την Ευρώπη στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης να διερευνήσει τους ισχυρισμούς», συνέχισε η εκπρόσωπος. Μια εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης είπε ότι η Εθνική Υπηρεσία για την Εκπαίδευση για την Ευρώπη εκεί «θα δώσει συνέχεια στα ίχνη».

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί κατά της Ισλαμικής Αρωγής Γερμανίας δεν είναι νέοι και μπορούν να βρεθούν μέσω μιας απλής αναζήτησης στο διαδίκτυο, για παράδειγμα στο άρθρο του συλλόγου στη Wikipedia. Η Επιτροπή της ΕΕ ήρθε αντιμέτωπη με τους ισχυρισμούς το 2021. Εκείνη την εποχή, η WELT AM SONNTAG δημοσιοποίησε ότι η Επιτροπή της ΕΕ είχε πιστοποιήσει την Islam Relief Germany ως «ανθρωπιστικό εταίρο για την περίοδο από το 2021 έως το 2027». Μια εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε τότε: «Το Ισραήλ ανησυχεί για την απόφαση της ΕΕ».

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Με πληροφορίες απο την Welt Αρχική εικόνα: Alliance/dpa/dpa-Zentralbild

Σχετικές αναρτήσεις

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο

Χρήστος Μουρτζούκος

Η κυβέρνηση συμφώνησε σε νέο νόμο για την προστασία του κλίματος!

e-enimerosi

Γερμανία: Έφηβοι ύποπτοι για ισλαμική τρομοκρατία.