Κύπρος

Οχυρώνεται ανενόχλητος ο Αττίλας.

Εν τη απουσία μέτρων αποτροπής και πρόκλησης κόστους, η κατοχή επεκτείνεται και ο Αττίλας οχυρώνεται, κατά μήκος της νεκρής ζώνης.

Τα τετελεσμένα σε Άγιο Δομέτιο και Δερύνεια παγιώνονται, με τα διαβήματα της Κυβέρνησης να προσκρούουν, όπως φαίνεται στην ανοχή των Ηνωμένων Εθνών, που αφήνει χώρο, για υλοποίηση των τουρκικών σχεδιασμών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναμένεται να θέσει ενώπιον του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ τις συνεχείς παραβιάσεις στην νεκρή ζώνη, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία εντός των επόμενων ημερών.

Πολιορκούν τη «νεκρή ζώνη» οι κατοχικές δυνάμεις. Μετά τα τετελεσμένα σε Δένεια, Πύλα και Άγιο Δομέτιο, ο τουρκικός στρατός έχει στοχεύσει και στην κατεχόμενη Δερύνεια.

Αν και τα στρατιωτικά έργα που κάνουν δεν είναι εντός της «νεκρής ζώνης» αλλά στην κατεχόμενη Δερύνεια, εντούτοις οι κατοχικές δυνάμεις πλησιάζουν όλο και περισσότερο προς το συρματόπλεγμα. Συγκεκριμένα, έχουν προχωρήσει σε στρατιωτικά έργα μήκους 3.600 μέτρων, τα οποία να ξεκινούν από το οδόφραγμα της Δερύνεια και καταλήγουν μέχρι την παραλία στην περιοχή Κάπαρη.

Είναι ξεκάθαρο ότι, μεθοδευμένα, επιχειρούν εντάσεις και νέα τετελεσμένα κατά μήκος της «νεκρής ζώνης», στοχεύοντας στην πρόκληση πανικού και φόβου προς τους Ελληνοκυπρίους που κατοικούν κοντά στη «νεκρή ζώνη».

Οι Τούρκοι διαχρονικά αμφισβητούν το καθεστώς της «νεκρής ζώνης», θεωρώντας ότι είναι «δική τους γη». Πλέον προκαλούν όλο και περισσότερο κρίσεις στη «νεκρή ζώνη», θέλοντας να επεκτείνουν την κατοχή εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Φυσικά, όλα αυτά συμβαίνουν με την ανοχή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η οποία μάλλον δεν βλέπει παραβιάσεις στο καθεστώς της «νεκρής ζώνης, ενώ και στις περιπτώσεις που αναγνωρίζει μια παραβίαση αρκείται σε διαβήματα, τα οποία δεν επιφέρουν κανένα αποτέλεσμα. Πρόσφατο παράδειγμα είναι ο Άγιος Δομέτιος, όπου ακόμη περιμένουμε να αποκατασταθεί το καθεστώς της «νεκρής ζώνης».

«Πλησιάζουν όλο και περισσότερο στο συρματόπλεγμα»

Ο Δήμαρχος της Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης μίλησε στη «Σ» για τα στρατιωτικά έργα που ετοιμάζει ο κατοχικός στρατός στην κατεχόμενη Δερύνεια, αλλά και για την ανησυχία που δημιουργούν στους κατοίκους της περιοχής, μιας και τα σπίτια τους είναι μιαν ανάσα από το σημείο.

Αρχικά ξεκαθάρισε ότι τα έργα είναι στην κατεχομένη περιοχή της Δερύνειας, μπροστά από την κατεχόμενη παραλία και δίπλα από το πεδίο βολής «Μοναστηράκι», προς την περιοχή Κάππαρη στο Παραλίμνι.

Τόνισε ότι οι εργασίες άρχισαν πριν από 2-3 μήνες. «Στην αρχή έβγαζαν μεγάλους λούκκους και στοίβαζαν δίπλα το χώμα. Εμείς υποψιαστήκαμε ότι για να κάνουν τέτοια έργα είναι για να βάλουν αντιαρματικά όπλα μέσα», είπε.

Συμπλήρωσε ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο άρχισαν να βγάζουν αυλάκια κατά μήκος του συρματοπλέγματος της Πράσινης Γραμμής, κοντά στη «νεκρή ζώνη» και κοντά στον δρόμο που χρησιμοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη για την περιπολία τους. «Αυτά τα έργα γίνονται μέσα στην κατεχόμενη περιοχή της Δερύνεια, όχι μέσα στη ”νεκρή ζώνη”», ξεκαθάρισε.

Υπογράμμισε ότι το ανησυχητικό είναι πως οι κατοχικές δυνάμεις πλησιάζουν όλο και περισσότερο στο συρματόπλεγμα. «Νομίζω ότι οι καταγγελίες μου έχουν πιάσει τόπο, γιατί προσωρινά έχουν σταματήσει, όμως δεν ξέρω αν θα ξαναρχίσουν πάλι. Εμείς που κάναμε στρατό ξέρουμε ότι πίσω από την πλευρά της θάλασσας έστησαν για τα αντιαρματικά και τώρα έκαναν το όρυγμα για να μπαίνει μέσα ο στρατός στις περιπτώσεις που θα αμυνθεί ή θα επιτεθεί», ανέφερε.

«Γίνονται οι ενέργειες μπροστά από τα μάτια τους και δεν αντιδρούν»

Ο κ. Καραγιάννης υπογράμμισε ότι οι εργασίες που πραγματοποιεί ο κατοχικός στρατός είναι 50-100 μέτρα μακριά από τα σπίτια των κατοίκων. «Βλέπουν τα βαρέα οχήματα που πηγαινοέρχονται και σκάφτουν το σημείο. Εμείς ανησυχούμε γιατί έρχονται όλο και πιο κοντά στη ”νεκρή ζώνη”. Αν μπουν και μέσα στη ”νεκρή ζώνη” τι θα συμβεί;», διερωτήθηκε.

Ακόμη, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχει στείλει επιστολές στο Υπουργείο Άμυνας και στο Υπουργείο Εξωτερικών. «Είναι κάτι που το κάνουμε πάντα για να ενημερώνουμε και για να μπορούμε να καθησυχάζουμε τον κόσμο».

Επεσήμανε ότι οι κάτοικοι κυκλοφορούν δίπλα από τη «νεκρή ζώνη». «Είναι η ζωή μας και η καθημερινότητά μας. Εμείς δραστηριοποιούμαστε μέσα στη ”νεκρή ζώνη”. Έχουμε γεωργούς και παίρνουμε άδεια από τα Ηνωμένα Έθνη. Αν κάνουν κάτι μέσα στη ”νεκρή ζώνη” και φοβηθούν οι αγρότες, τότε θα έχουμε πρόβλημα».

Καταληκτικά, αναφέρθηκε και στον ρόλο που διαδραματίζουν τα Ηνωμένα Έθνη στην περιοχή. «Γίνονται οι ενέργειες μπροστά από τα μάτια τους και δεν αντιδρούν», είπε.

Δεν βλέπουν παραβιάσεις στη Δερύνεια

Αν και τα στρατιωτικά έργα γίνονται δίπλα από τη «νεκρή ζώνη», τα Ηνωμένα Έθνη δεν βλέπουν καμία παραβίαση που να επηρεάζει το καθεστώς της «νεκρής ζώνης». Ο Εκπρόσωπος Τύπου της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), Αλίμ Σιντίκ, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι το status quo μέσα στη «νεκρή ζώνη» στην περιοχή Δερύνειας παραμένει άθικτο.

Από την άλλη, η Κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η τουρκική πλευρά αμφισβητεί το καθεστώς της «νεκρής ζώνης», ωστόσο τα όποια μέτρα λαμβάνει δεν φαίνεται να έχουν κανένα αντίκρισμα.

Κληθείς να σχολιάσει «ρεπορτάζ με βίντεο ντοκουμέντο του Σίγμα που δείχνει στρατιωτικές ενέργειες των Τούρκων στη νεκρή ζώνη της Δερύνειας και σύμφωνα με το οποίο κατά μήκος των έργων έχουν κάνει προέλαση σε δύο τουλάχιστον σημεία μέσα στη νεκρή ζώνη, στο ένα σημείο περίπου 50 μέτρα και στο άλλο περίπου 30 μέτρα», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι γνωστό ότι έχουμε αυτές τις αυξημένες ενέργειες από πλευράς Τουρκίας στη νεκρή ζώνη», είναι κάτι που συζήτησα και με τον ΓΓ των ΗΕ, του το ανέφερα και κατά τη διάρκεια της σύντομης συνομιλίας που είχαμε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την περασμένη βδομάδα, είναι κάτι που μας απασχολεί. Η δική μας επικέντρωση αυτή τη στιγμή για το συγκεκριμένο θέμα είναι να προβαίνουμε σε όλες εκείνες τις ενέργειες για να μη δημιουργείται αίσθημα ανασφάλειας στους κατοίκους της περιοχής». Ερωτηθείς αν μπορεί να αναφερθεί σε αυτές τις ενέργειες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε «όχι. Έτυχα και κριτικής όταν αναφέρθηκα σε κάποια μέτρα ότι είναι ορατά και κάποια τα οποία δεν θα μπορεί να τα δει ο κόσμος της περιοχής, και ήταν και αυτός ένας από τους λόγους που επισκέφθηκα πρόσφατα και ο ίδιος προσωπικά την περιοχή Αγίου Δομετίου, για να δω την εφαρμογή αυτών των μέτρων, αλλά και την αποτελεσματικότητα τους».

Δείτε το βίντεο:

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Κυπριακής ΑΟΖ: Συναινεί για πλωτή μονάδα παραγωγής (FPU) η Chevron.

e-enimerosi

Ενίσχυση των διακοινοβουλευτικών σχέσεων Αζερμπαϊτζάν και ψευδοκράτους.

e-enimerosi

Μισός Αιώνας Βάρβαρης Τουρκικής Κατοχής στήν Κύπρο! H μάστιγα τής εθνοκάθαρσης.

e-enimerosi