Άρθρα ΡεπορτάζΒίντεο

Η ελληνική εκπαίδευση στην (κεντρική) Ευρώπη.

Η ελληνική εκπαίδευση στην Ευρώπη και γενικότερα στο εξωτερικό τείνει προς μία καθοδική πορεία. Βέβαια υπάρχουν οι Θερμοπύλες από τους Έλληνες ομογενείς όπου υποστηρίζουν κάθε προσπάθεια στο να διατηρηθεί η ελληνική εκπαίδευση στην διασπορά.

Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού ιδρύματος ελληνισμού και της Ελληνικής κοινότητας των Βρυξελλών Φίλλιπος Κοτσαρίδης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν λάβει οι άνθρωποι της διασποράς στην πρωτεύουσα του Βελγίου, για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση. Τόνισε πως τα παιδιά θα πρέπει να μπορούν να διδαχθούν την Ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό. Μία πολύ σημαντική ενέργεια που έγινε το τελευταίο διάστημα είναι η αναβάθμιση του Κεστικίδειου σχολείου το οποίο αναβαθμίστηκε, όπου έγιναν οι απαραίτητες βελτιωτικές ενέργειες και έτσι το σχολείο έχει παραδοθεί πλέον στους μαθητές του.

Το θετικό επίσης γεγονός είναι ότι έχουνε δοθεί περαιτέρω κονδύλια για να δημιουργηθεί μία νέα πτέρυγα στο συγκρότημα του Κεστικίδειου σχολείου στις Βρυξέλλες.

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους 50.000 Έλληνες των Βρυξελλών, όπως μας ανέφερε, πολλοί από αυτούς είναι άνθρωποι που δουλεύουν στο ΝΑΤΟ και στις Ευρωπαϊκές υπηρεσίες.

Σημαντική και η δημιουργία του ευρωπαϊκού ιδρύματος ελληνισμού, όπου ένας από τους λόγους που οφείλει την ύπαρξη του είναι η εκπαίδευση. Μέσα από συζήτηση των μελών του στην πόλη του Μάνχαϊμ στην Γερμανία σε μία εκδήλωση για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, γεννήθηκε η ιδέα της ίδρυσης του ευρωπαϊκού ιδρύματος ελληνισμού. Αφού ωρίμασε αυτή η σκέψη πήρε σάρκα και οστά και με πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες τις οποίες έχει ήδη αναλάβει και εκπληρώσει.

Κάποιες από τις οποίες είναι και οι πρωτοβουλίες όσον αφορά την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό για και να βελτιωθεί η κατάσταση όπου έχει πρόβλημα, είτε σε διάφορες πόλεις του εξωτερικού όπου φιλοξενούν τα ελληνικά σχολεία, είτε είναι η εύρεση των καθηγητών όπου και εδώ αντιμετωπίζεται ένα γενικότερο πρόβλημα στην ομογένεια στην αναπλήρωση της ύλης.

Η ελληνική εθνότητα είναι η μοναδική στην Γερμανία (όπως μας αναφέρει και ο Αθανάσιος Κήπας), που έχει ελληνόγλωσση εκπαίδευση και σε πολλές περιπτώσεις σε όλες τις βαθμίδες της σε αμιγώς ελληνικά σχολεία.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια υπάρχει μείωση των μαθητών στο 33% αλλά και των σχολείων, ενδεικτικά στην Βάδη-Βυτεμβέργη υπήρχαν 14 σχολεία και τώρα έχει μείνει μόνο ένα λύκειο, και αυτό το τελευταίο διάστημα με μία μάχη για να διατηρηθεί. Σε αυτήν την περίπτωση του λυκείου της Στουτγκάρδης βλέπουμε και τις παλινωδίες, δυστυχώς του ελληνικού κράτους.

Τα ελληνικά σχολεία στην Βαυαρία.

Συνολικά, έχουμε 1407 μαθητές σε Νυρεμβέργη και Μόναχο (936 Μόναχο + 471 Νυρεμβέργη) με πάρα πολλές μονάδες, με πάρα πολλά τμήματα, ώστε να ξεπερνά, αθροιστικά, τα 60 τμήματα σε αυτές τις 2 πόλεις. Είναι 36 Τμήματα στο Μόναχο και 19 στη Νυρεμβέργη (η οποία έχει 2 Δημοτικά και Γυμνάσιο-Λύκειο). Σημειώσουμε ότι αν βάλουμε και τα <<Σαββατιανά Σχολεία>>, που κι αυτά βοηθάνε τα ελληνόπουλα που αποφασίσουν να πάνε στα γύρω από το σπίτι στους στα Γερμανικά Σχολεία, τελικά, αντιλαμβανόμαστε ότι μιλάμε με πάνω από 2 χιλιάδες μαθητές που πρέπει αν υποστηρίξει και να συνδράμει το Ελληνικό Κράτος στην περιοχή της Βαυαρίας.

  • Στην Νυρεμβέργη έχουμε 471 μαθητές
  • Στην Βάδη-Βυτεμβέργη (50) μαζί με την Έσση (6) σχολεία
  • Στο Μόναχο (1.550 μαθητές) σε περίπου 60 τμήματα (σε όλες τις βαθμίδες)
Στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας υπάρχουν 2.000 μαθητές στα σχολεία:
  • Ντύσσελντορφ: Δημοτικο-Γυμνάσιο-Λύκειο
  • Βούπερταλ: Δημοτικο-Γυμνάσιο-Λύκειο
  • Ντόρτμουντ: Δημοτικο-Γυμνάσιο-Λύκειο
  • Μπίλεφελντ: Δημοτικο-Γυμνάσιο-Λύκειο
  • Κολωνία: Γυμνάσιο-Λύκειο
  • Λουντενσάιντ:  Ένα τμήμα ελληνικής γλώσσας.

Τα σχολεία σε κάποια κρατίδια όπως είναι της Βαυαρίας επιχορηγούνται από το κρατίδιο της Βαυαρίας, σε κάποια άλλα κρατίδια πρέπει να επιχορηγείται από το κράτος, αλλά όλα τα λύκεια πρέπει να βρίσκουν ιδίους πόρους.

Τι συμβαίνει με την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο Παρίσι και την Γαλλία.

Εκεί έχουμε την κυρία Σέτα Θεοδωρίδου πρόεδρο της Ελληνικής κοινότητας Παρισίων όπου δίνει και αυτή τον δικό της αγώνα για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, όπου εκεί τα πράγματα είναι λίγο ποιό δύσκολα. Και αυτό διότι πρέπει η κοινότητα να πληρώνουν εξ ολοκλήρου την Ελληνική εκπαίδευση και να συντονίζει τα πάντα.

Υπάρχει η ορθή διαχείριση του χρόνου και των χρήματων από τους εκπροσώπους των Υπουργείων για την εύρεση κτηρίων προς ενοικίαση?

Υπάρχει αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι γίνεται λάθος διαχείριση σε σχέση με τα κτήρια που ενοικιάζονται στην περιοχή του Μονάχου (και Νυρεμβέργης). Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα στην περίπτωση του 2ου Δημοτικού <<ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ>> στο Μόναχο, που επί 2 χρόνιά δεν μπορούσε να βρεθεί κτήριο.!! Είναι δυνατόν;

Δεν έχουμε ιδιόκτητα κτίρια όπως στην Ελλάδα, τα νοικιάζουμε. Κάτι που βέβαια γίνεται και για τις σχολικές μονάδες των άλλων Κρατιδίων, αλλά εμείς έχουν πολλές σχολικές μονάδες, άρα πολλαπλασιάζεται το πρόβλημα. Πρέπει να γίνεται καλός σχεδιασμός, πρέπει να γίνεται έρευνα αγοράς, πρέπει να συντονίζεται το Προξενείο μαζί με το Συντονιστικό Γραφείο των Κρατιδίων. Δεν μπορεί το Προξενείο να λέει <<…δεν είναι δικό μου θέμα…>>, αφού οι Πρόξενοι εν τέλει υπογράφουν για τα συμβόλαια ενοικίασης.

Σίγουρα τα ζητήματα αυτά υλοποιούνται με εισήγηση του Συντονιστικού Γραφείου. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή δεν μιλάμε για ένα κτήριο στο Μόναχο. Μιλάμε για 3 διαφορετικά κτήρια, που θα ήταν με τον <<ΠΥΘΑΓΟΡΑ>> τέσσερα, και πιο παλιά (μέχρι το 2011) περισσότερα γιατί υπήρχε και στη πόλη του Νταχάου δημοτικό σχολείο. Και να βάλουνε και σε αυτά και της Νυρεμβέργης (με Δημοτικά και Γυμνάσιο και Λύκειο). Θα το αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, εδώ στο Μόναχο, με τα ενοικιαστήρια που λήγουν σε περίπου 4 χρόνια. Άρα χρειάζεται πάρα πολύ καλή συνεργασία των Προξενικών Αρχών, Συντονιστικού Γραφείου. Αν δεν ήταν οι Πρόξενοι κατά τις δεκαετίες ’70 και ’80 δεν θα είχαμε Ελληνικά Σχολεία στο Μόναχο, τόσο πολλά!

Ο αριθμός των μαθητών στα Ελληνικά Σχολεία της Βαυαρίας.

Συνολικά, είναι στους 1407 μαθητές Νυρεμβέργη και Μόναχο (936 Μόναχο + 471 Νυρεμβέργη) με πάρα πολλές μονάδες, με πάρα πολλά τμήματα, ώστε να ξεπερνά, αθροιστικά, τα 60 Τμήματα σε αυτές τις 2 πόλεις. Είναι 36 Τμήματα στο Μόναχο και 19 στη Νυρεμβέργη (η οποία έχει 2 Δημοτικά και Γυμνάσιο-Λύκειο). Σημειώσουμε ότι αν βάλουμε και τα <<Σαββατιανά Σχολεία>>, που κι αυτά βοηθάνε τα ελληνόπουλα που αποφασίσουν να πάνε στα γύρω από το σπίτι στους στα Γερμανικά Σχολεία, τελικά, αντιλαμβανόμαστε ότι μιλάμε με πάνω από 2 χιλιάδες μαθητές που πρέπει αν υποστηρίξει και να συνδράμει το Ελληνικό Κράτος στην περιοχή της Βαυαρίας. Τα μεγέθη αυτά αντιστοιχούν σε αριθμός μιας μικρής ελληνικής κωμόπολης. Αλλά, είναι γεγονός ότι στην κωμόπολη αυτά θα ήταν μαζεμένα σε, λ.χ., από τη μια πλευρά της πόλης, στο κέντρο, και ένα άλλο σχολείο από την άλλη πλευρά της πόλης. Εδώ, τους έχουμε διάσπαρτους αυτούς τους μαθητές, και έτσι χάνεται κάπου αυτή η δύναμη των αριθμών. Αυτοί οι πολλοί μαθητές, λοιπόν, είναι διάσπαρτοι. Και αυτό το πράγμα δημιουργεί μια λάθος εντύπωση στην Ελλάδα, στην Αθήνα, στο Υπουργείο.

Ο αγώνας των μαθητών στα Ελληνικά Σχολεία του εξωτερικού είναι μεγάλος.

Η μετακίνηση είναι μεγάλο θέμα τα παιδιά μας στο εξωτερικό για να έχουν το αγαθό της ελληνικής εκπαίδευσης, σε σχολείο με ελληνική σημαία στο προαύλιο. Αν χρειαζόταν να μετακινηθούν το πρωί πάνω από 15- 20 km, στην Ελλάδα θα γίνουν ολόκληρο θέμα στα ΜΜΕ. Και όμως, στα δικά μας σχολεία για να έχουμε μαθητές, και να υπάρχουν, και να λειτουργούν, διανύουν αυτά τα χιλιόμετρα. Υπάρχουν μαθητές που ξυπνάνε στις 5 και μισή το ξημέρωμα, για να μπούνε στο λεωφορείο 7 παρά, για σχεδόν μία ώρα, και να είναι στις 07:45 ή 07:50 στο ελληνικό σχολείο. Και πολλοί άλλοι που έρχονται και με άλλα μεταφορικά μέσα, από ακόμα πιο μακριά, ας πούμε στα Γυμνάσια και στα Λύκεια των δύο πόλεων. Πραγματικά, η μετακίνηση και ο αγώνας που κάνουν οι μαθητές μας πρέπει να τονιστεί, είναι πάρα πολύ άξια τα ελληνόπουλα εδώ. Παιδιά έξυπνα, με πολλές δραστηριότητες στη διάρκεια της ημέρας (αθλητισμό, καλλιτεχνικές ασχολίες κτλ.) που όμως ξυπνούν πάρα πολύ νωρίς το πρωί. Αυτό δεν ισχύει στην Ελλάδα. Υπάρχει πολύ μεγάλος αγώνας. Πρέπει να ακουστεί αυτό το πράγμα, να το καταλάβουν και οι πατριώτες μας στην Θεσσαλονίκη και όπου ακούγεται το ραδιόφωνο αλλά και στο Υπουργείο. Γίνεται πολύ μεγάλος αγώνας, κυρίως από τα παιδιά, αλλά και από τις οικογένειες.

Είναι εφικτή η δημιουργία Επιτροπής (ή Επιτροπών) για την αξιολόγηση και δημιουργία προτάσεων για την Ελληνόγλωσσή Εκπαίδευση (Ομογενών – Ελλήνων της Διασποράς).

Δεν μπορεί να μην δεν υπάρχουν Επιτροπές που να αναδεικνύουν τα προβλήματα και να βγάζουν στην επιφάνεια τις ουσιαστικές ανάγκες. Πρέπει λοιπόν να δημιουργηθούν Επιτροπές για την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση με βάση 3 πυλώνες: Γονείς, Εκπαιδευτικοί και Υπουργείο.

Σαφώς, τα παιδιά θα έπρεπε να είναι και αυτά ως άμεσα ενδιαφερόμενοι, αλλά επειδή πρακτικά αυτό δεν είναι δυνατόν, οι γονείς θα τους εκπροσωπούν, όπως και να μιλήσουν και οι εκπαιδευτικοί για τα παιδιά. Οι επιτροπές πρέπει να δημιουργηθούν. Είχαν πει από το Υπουργείο ότι θα δημιουργούνταν κάπου στο 2011. Όμως δεν έγινα ποτέ. Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχουνε 3 (ή 4) μέλη από τους γονείς, 3 (ή 4) από τους εκπαιδευτικούς (εκπρόσωποι και από τους δασκάλους της Α-Βάθμιας, ή ακόμη και συνδικαλιστικά όργανα, λ.χ οι τοπικές ΕΛΜΕ), και 3 (ή 4) μέλη από το Υπουργείο. Πρέπει να υπάρχει ισορροπημένη συμμετοχή και εκπροσώπηση. Δεν μπορεί να συμμετέχει ένας, λ.χ., ένας εκπαιδευτικός ή γονιός και 10 μέλη από το Υπουργείο. Τότε, δεν έχει νόημα να φτιαχτεί μια τέτοια Επιτροπή. Ή ακόμη 2-3 μικρές επιτροπές, για ειδικά θέματα, με λ.χ. 2 μέλη από κάθε ένα από τους 3 πυλώνες που εμπλέκονται. Πρέπει μια τέτοια Επιτροπή να συνεδριάσει (ή οι 2 Επιτροπές, αν χειρίζονται ειδικά θέματα), να βγάλει κάποιες αρχικές κατευθυντήριες γραμμές. Μια θεσμικά κατοχυρωμένη Επιτροπή, που να μπορεί να πάει ακόμη και στην Επιτροπή Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Βουλής, να συζητήσουν και να κοινοποιήσουν τα μεγάλα ζητήματα.

Η Ελληνόγλωσσή Εκπαίδευση των Ομογενών δεν είναι κάποιο ειδικό προνόμιο, όπως ατυχώς είχε πει κάποια στιγμή ένας Πρόξενος εδώ στη Γερμανία σε συνάντηση με εκπροσώπους των Σχολείων. Αντίθετα, είναι συνταγματικό δικαίωμα η μόρφωση των ομογενών.

Παρακολουθείστε ολόκληρη την εκπομπή και μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή στο κανάλι μας.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Το ανθισμένο Λεμονοδάσος.

e-enimerosi

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Ο ανθελληνικός ρόλος της Γερμανίας και των ΗΠΑ στο θέμα της Μακεδονίας και τα Ellinika Hoaxes.

e-enimerosi