Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Η NASA μόλις ανίχνευσε το πρώτο Marsquake στον Κόκκινο Πλανήτη

Οι επιστήμονες ίσως μόλις είχαν καταγράψει το πρώτο “marsquake” στον Κόκκινο Πλανήτη.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η εσωτερική εξερεύνηση της NASA με τη χρήση σεισμικών ερευνών, γεωδαισίας και μεταφοράς θερμότητας (InSight) επέκτεινε τα ρομποτικά της χέρια και τοποθέτησε ένα σεισμόμετρο – μια συσκευή που μετρά σεισμούς – στην επιφάνεια του Άρη. Η συσκευή έχει ακούσει για σεισμούς από τότε.

Το σεισμόμετρο, που αναπτύχθηκε από το γαλλικό κυβερνητικό οργανισμό Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών, ανίχνευσε την πρώτη λεπτή θορυβώδη φωνή στις 6 Απριλίου. Αν και οι επιστήμονες δεν ξέρουν ακριβώς τι την προκάλεσε, θεωρούν ότι ήταν ένα marsquake, και όχι μια διαταραχή που προκαλείται από τον άνεμο ή άλλες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Ο λόγος ύποπτου για ένα σεισμό είναι ότι τα σήματα που λήφθηκαν στον Κόκκινο Πλανήτη ήταν παρόμοια με εκείνα των φεγγαριών που μετρήθηκαν από τις αποστολές του Απόλλωνα στο παρελθόν.

Η ομάδα InSight ψάχνει για marsquakes για να καταλάβει καλύτερα πώς σχηματίστηκαν οι βραχώδεις πλανήτες. Οι αιτίες των σεισμών στον Άρη είναι θεμελιωδώς διαφορετικές από εκείνες που προκαλούν ταλάντωση στη Γη. Ο σεισμογράφος θα μπορούσε να βοηθήση τους επιστήμονες να καταλάβουν πως έμοιαζε ο πλανήτης μας στη νηπιακή του ηλικία.

Ενώ οι σεισμοί οδηγούνται κυρίως από τεκτονικές πλάκες  (που αποτελούνται τόσο από τη γήινη φλούδα όσο και από το εξωτερικό στρώμα του μανδύα), ο Άρης δεν έχει τεκτονικές πλάκες. Αντ ‘αυτού, οι σεισμοί στον Άρη προκαλούνται από σφάλματα ή κατάγματα στο φλοιό. Οι επιπτώσεις των μετεωρίτων , η συρρίκνωση της επιφάνειας λόγω πλανητικής ψύξης ή η πίεση του μάγματος που ωθείται προς τα πάνω μπορεί να προκαλέσει αυτές τις ρωγμές.

Καθώς αυτές οι δονήσεις κινούνται μέσω του Κόκκινου Πλανήτη, εισέρχονται και αντανακλούν διάφορα υλικά υπόγεια. Δεδομένου ότι διαφορετικά υλικά μεταδίδουν και αντανακλούν αυτά τα κύματα με διαφορετικό τρόπο, οι επιστήμονες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα του σεισμομέτρου για να δημιουργήσουν μια τρισδιάστατη εικόνα του εσωτερικού του Άρη η οποία εξακολουθεί να έχει υποδείξεις της πρώιμης ιστορίας της. Αντίθετα, το εσωτερικό της γης έχει σβηστεί από την πρώιμη ιστορία του με τη συνεχή ανατίναξη των τεκτονικών πλακών του, οι οποίες, εδώ και εκατομμύρια χρόνια, καταστρέφουν την κρούστα στο εσωτερικό του πλανήτη, καθώς φέρνουν στοιχεία του πυρήνα στην επιφάνεια.

Αυτή η πρώτη πιθανότητα ήταν πολύ μικρή, αν είχε συμβεί στον πλανήτη μας, οι συσκευές μας δεν θα είχαν καταγράψει ακόμη το γεγονός. επομένως, ο σεισμογράφος δεν θα μας πει πολλά για το εσωτερικό του Κόκκινου Πλανήτη.

Ακόμα κι έτσι, είναι μια συναρπαστική πρώτη για τους εμπλεκόμενους επιστήμονες.

“Οι πρώτες αναγνώσεις της InSight συνεχίζουν την επιστήμη που ξεκίνησε με τις αποστολές Apollo”, δήλωσε στη δήλωση ο κύριος ερευνητής του Insight Bruce Banerdt, επιστήμονας στο εργαστήριο Jet Propulsion στην Καλιφόρνια. “Έχουμε συλλέξει το θόρυβο του παρελθόντος μέχρι τώρα, αλλά αυτό το πρώτο γεγονός ξεκινά επίσημα ένα νέο πεδίο: την αρειανή σεισμολογία.”

πηγή: livescience.com

Σχετικές αναρτήσεις

Η προσαρμογή στην εξίσωση της γάτας του Σρέντινγκερ θα μπορούσε να ενώσει τη σχετικότητα του Αϊνστάιν και την κβαντική μηχανική.

e-enimerosi

Το διαστημόπλοιο Starliner της Boeing δεν θα πραγματοποιήσει ακόμη ιδιωτικές αποστολές.

e-enimerosi

Αντιδραστήρας Tokamak, θα σώσει τον κόσμο;

Δημήτρης Λίτσας