Εθνικά Θέματα

Αποκαλύψεις για το βέτο στο Βουκουρέστι

Στιγμές από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για τους χειρισμούς Καραμανλή στο Σκοπιανό μέσα από το βιβλίο του Ν. Στέφου

Η «αποφασιστικότητα» της κυβέρνησης Καραμανλή, η προεργασία για να πετύχει τους στόχους που είχε θέσει, αλλά και άγνωστα παρασκήνια από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ το 2008 στο Βουκουρέστι, αναφέρθηκαν κατά την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Νίκου Στέφου με τίτλο «Ωρα Ελλάδος Βουκουρέστι…» το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη.

Στην παρουσίαση του βιβλίου παραβρέθηκαν και μίλησαν οι άνθρωποι οι οποίοι έζησαν από κοντά ή παρακολούθησαν στενά εκ της θέσης τους τούς χειρισμούς της τότε κυβέρνησης: δύο πρώην υπουργοί της Ν.Δ. και υποψήφιοι βουλευτές στις επερχόμενες εθνικές εκλογές, ο Θόδωρος Ρουσόπουλος και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.

«Το κλειδί ήταν η αποφασιστικότητα. Ηταν μια κυβέρνηση αποφασισμένη να περάσει τις εθνικές της θέσεις» δήλωσε ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. και τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος. Ο κ. Ρουσόπουλος αποκάλυψε ότι η προεργασία για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι είχε αρχίσει ήδη ενάμιση χρόνο πριν, συστήθηκε ομάδα εργασίας και εξασφαλίστηκε και ο επικοινωνιακός χειρισμός για τους ξένους συμμετέχοντες. Υπήρξε μάλιστα και δημοσίευμα με τις ελληνικές θέσεις και στο οπισθόφυλλο αγγλόφωνης εφημερίδας που διανεμόταν στη Σύνοδο Κορυφής, ώστε να γίνουν σαφέστερες οι ελληνικές θέσεις στους εκπροσώπους χωρών του ΝΑΤΟ για το ονοματολογικό, για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού της γείτονος κ.ά.

Ο κ. Ρουσόπουλος αποκάλυψε, μάλιστα, ένα περιστατικό, μια «αμήχανη» συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπίας υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή με την αντιπροσωπία των ΗΠΑ στους διαδρόμους του κτιρίου στο Βουκουρέστι, ενώ ήδη είχε κριθεί το αποτέλεσμα της Συνόδου, η μη ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ. «Ο Μπους άνοιξε τις αγκάλες του και αγκάλιασε τον Καραμανλή, ήταν λίγο περίεργη στιγμή. Του είπε: “Δεν πειράζει, Κώστα, και πάλι φίλοι είμαστε”. Τώρα πόσο φίλοι έμειναν μετά από αυτό είναι κάτι το οποίο κρίνεται» είπε ο κ. Ρουσόπουλος.

Ο Κώστας Καραμανλής «συνομίλησε με τον Θεό, με τον λαό και την Ιστορία» τόνισε ο πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης αναφερόμενος στους χειρισμούς της τότε κυβέρνησης και στη στάση της στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου.

Ο συγγραφέας του βιβλίου Νίκος Στέφος αναφέρθηκε σε άγνωστα στο ευρύ κοινό γεγονότα, συνομιλίες, πληροφορίες, σε «απίστευτες» πιέσεις και «απειλές» που δέχθηκε η τότε κυβέρνηση για να υποχωρήσει και να επιτρέψει την είσοδο της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και σε όσα διαμείφθηκαν στα παρασκήνια της Συνόδου.

πηγή: dimokratianews.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Ο Ράμα διαφημίζει το ταξίδι του στην Αθήνα

e-enimerosi

Μονή της Χώρας: Το μνημείο με τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες που μετατρέπει ο Ερντογάν σε τζαμί

e-enimerosi

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi